2018. november 23., péntek

Túl mindenen - Switzerland tour (Part 1)



Hát... mégis sikerült...
November végére összeszedtem magam annyira, hogy mégis megírjam a 4. évad eredetileg tervezett egész estés-2 részes záró epizódját, részben magam miatt, de részben értetek is. Mert egyszerűen EZ a történet NEM FORDULHAT drámába. Ha már lehúztatok velem 4 évadnyi tapló stílusú kalandregényt, tartozom nektek annyival, hogy amolyan DRIRECTOR'S CUT-ként láthassátok az eredetileg tervezett
GRAND FINALÉT:

Ha már ez lesz az utolsó (utáni) blogbejegyzésem, kezdjük ezt is a régi szép idők emlékére a blog védjegyévé vált "Miért?"-tel:

Nos a év (és az életem érdekes részének) lényegi sztorija ott maradt abba, hogy 2018 augusztusának elején eléggé padlón voltam, aminek jó pár okát - itt - talán olvastátok. Murphy bosszúhadjárata a folyamatos fricskázásaimért teljes erővel dübörgött, és már nagyjából csak az utolsó csepp hiányzott hogy csillámpónis jelmezben Donna Summer - Hot Stuff-ját bömböltetve belibbenjek egy Ku-Klux Klan "emlékkoncertre"...
Nem kicsit volt tele a f@szom mindennel na...


Emlékszem Augusztus 2-3. hete-, azaz a tervezett indulás előtt egy hétig szinte 2 forgatókönyv viaskodott bennem:

1: Szarok mindenre.
De tényleg.
Az asszonynak már dolgoznia kell, ergo egyedül maradtam otthon, és napi 10 órám van arra, hogy:
 - felkeljek
 - jó magyar hardcore alkoholistaként a reggeliként elfogyasztott feles után elmenjek borééé´
 - majd kb fél 10-töl - mikorra sikerült Drótos Karesz-re innom magam -


 - csurgó nyállal és Steven Hawking pózban 10-órás Nyan Cat-re falsheljek... valamit,
 - majd vállalható állagúra józanodjak este 6-ra mire szerencsétlen nejem hazaér...

Ha esetleg valaki ezt olvasva esetleg egy hangyafasznyira megsajnált volna, szólok hogy nyugi, számoltam a lehetséges következményekkel, de arra jutottam, hogy sajnos bár kb 1 hónapig kéne tolnom ezt az életmódot, bor helyett házipálesz-kevert & hígított ablakmosó kombóval, de utána már jó dolgom lesz mert mehetek én is Fidesz-szóvivőnek:

Szóval ez így már igazából nem életunt alkoholizmus lenne hanem karrrrierprogram teccikééérteni?

Vaaagy... ha számításba vesszük, hogy:
 - most van a következő kb 10 hónapban utoljára egy hét egybefüggő szabim, úgy hogy kint több mint 10 fok van
 - és az elmúlt hetek szopóroller orgiáját tekintve lehet hogy jövőre már tényleg NEM ITT leszek, lehet hogy inkább össze kéne kaparnom magam és a

2-es forgatókönyvet választanom:
és le kéne nyomnom végre a svájci búcsú-szuper-passo túrát:


Hmmm...
..."jó, jó, de ez is "csak" az Alpok, láttam már ilyet Tibikém!"
"Hegyek, hó, Milka tehén, 3-mal több hasonló kanyar mint "otthon a szomszédban, f@szééé menjek ezért 600-km-t egy irányba???"
"Itt van helyette - a Glockner - 100km-re, - Vallhalla - 270-re, komolyan mondod, hogy megéri 5x annyit utazni, csak azért hogy valami "sablon" képeslap hegycsúcson lengedező zászlón fehér keresztet lássak a nyamvadt fehér csík helyett???"
"Te hülyének nézel engem Tibikém"?

"...nos... igen":

"Úgyhogy pofád lapos, pakold a cuccod, indulunk, a hülye cicás videóidat meg majd streameled a hoteles wifiről azt kész!"
Na gyerünk...


1. Nap: Péppé ázva a felhők felet - Kaunertaler gleccser


Na igen, a poént lelőttem a címben, de ugye ez már nem lehet meglepetés a túráimnál, mint ahogy az sem, hogy Murphy barátom eme csúnyán szakállas ócska poénját mindig az első napra teszi, hogy aztán cuppogós felmosórongy állaggal közlekedjek 4 napig.
"De ezt a szar viccet már én is kurvára unom, úgyhogy most nem baszik ki velem a köcsögje!" - gondoltam nagy arccal (megint) nem is teljesen alaptalanul:

Mindenem vízhatlan volt.
Az, hogy esőruhával készültem, az már nem volt kérdés, ...de:
 - az esőruha alatti cordura-cuccomat befújtam impregnálóspray-el
 - a vízhatlan goretex bakancsot is
 - a cuccaim a sima vízhatlan hátizsák helyett 6 rétegű pvc hengertáskába csomagolva csücsültek a hátsó ülésre spaniferezve
 - az új kütyüm meg, a sisakba épített headset, ami szopatós kábelköteg helyett bluetooth-on keresztül nyomja a navit meg a - diun-disun-t - a fülembe - na az is szuper vízálló.

"MOSMÀÀÀ TUTI NEM LESZ BAJ BASSZAMEG!!!" kurjantotta emberünk és a távolban szürkéllő baljós fellegek ellenére útnak eredt... - ide (link) -


Akiben felmerült a kedvenc "Miért?"-ünk annak íme a motiváció:

 - Először is a Salzburg utáni kb 70km-es szakasz, Bad Reichenhall és Reit im Winkl között még 5 év ittlét utáni szemmel is fasza. Az első 10km után a forgalom exponenciálisan csökken, az út hibátlan, a változatos kanyarok pedig igen szép helyeken visznek körül:



 - Másodszor mert a Kaunertaler gleccserhez felvezető panorámaút szintén vagy 60km, és a hülye nevű Gepatsch-Stausee szintén gyönyörű tud lenni:


- Harmadszor pedig, maga a gleccser előtti szerpentin nemcsak hogy 2750 méterre visz fel, hanem minden kanyarvadásznak maga az álom:


"Öcsém, EZ jól hangzik!" és mire ideérsz már egyszer áztál egy 30km-en, Reit és Kufstein között a szép részek egyikén, úgyhogy a szokásos szívást kipipálván, már vígan fotózod a Kaunertaler Strasse "bejáratát".


"Hát ember, látod mégis jó, hogy rászántad magad és eljöttél, innen már fasza lesz minden!"

...

...te is sejted ugye?
...nem is kellett hogy ott legyél, mégis már előre tudod hogy mi jön...
...legalább ne vihogj vazzeg :-P

Igen, Murphy PONT ITT, PONT MOST köpött egyet a tenyerébe, jóóól megdörzsölte és így szólt:

"Jól van kishaver, ha már búcsútúra, akkor teszünk róla hogy emlékezetes legyen neked!"

Igen, a fenti táblától a Gletscherstrasse Fizetőkapuja csak - 5,9 km -, és ezalatt nemcsak hogy beborult, de elkezdett esni, és a völgyben levő 18 fokból maradt 12...


"ok, nem baj, volt már rosszabb is, és a tó fele, amerre megyünk már úgyis szakadozik a felhő"

...aha...

"Azt te csak hiszed te kis hülye!"
"Az azééé szakadozik, hogy az esőfelhők között leszivárogjon a gerinc felől a köd!!!
"És az, hogy a tavat elérve az eső ködszitálássá szelídül, az nem azt jelenti, hogy kegyelmet kapsz, csak azt hogy csinálhatsz pár képet a széltől felkavarodott iszapszínű tóról, meg a szemét szürke nyálról felette az égen, ahol bármely más paraszt, akit nem gyűlölnek az égiek általában a havas hegycsúcsokat látja:


"Szép mi bazzeg?!?!"
"Jó hogy feljöttél ide baszod!"
"Szarrááztál, így a 8-9 fokban már kezdesz kissé fázni is, de legalább nem láttál semmit!"
"Ez ám a tuti túra hülye gyerek!" :-P

...jó-jó, le van szarva, MOST MÁR AKKOR IS FELMEGYEK A KIB@SZOTT CSÚCSIG, különben is, ha mákom van, talán a felhők felett már tisztább lesz az ég...

"Az ötlet NEM ROSSZ, DE:
 - nem.
 - azt sem vetted számításba, hogy a gleccser innen még 15km,
 - és ha az előbb a bő 5km-en Murphy a hét ágra szóló napsütésben rád tudta borítani az ágytálát, akkor szerinted mi marad neked abból a világosabb, esőmentesnek tűnő foltból ott szemben?
Bingo!
Csak a remény te kis hülye :-P

Először is a esőfelhők utánpótlást kapnak délnyugatról és újra elkezd esni:


...nem kicsit.

És az még hagyján, hogy a vízálló kesztyűmre fújt 6 réteg impregnálás már rég szart se ért, de arra, hogy menet közben ökölbe szorított kézzel már vizet tudtam fakasztani a kesztyűmből, na ARRA még Mózes is elismerően csettintett volna:

"Jó ok, péppé áztál hülye gyerek, de most komolyan... mi ebben az újdonság??"

Nos... ebben még tényleg nem sok, és valószínüleg még Murphy barátom is érezte, hogy "ez így egy feledhetetlen élményhez tényleg kevés", úgyhogy:
- a légkondit fel- (hogy 50 méterenként 1 fokot csökkenjen a hőmérséklet),
- a világítást meg LE tekerte!

Nem, nem viccelek.
Nem, tényleg nem volt elég, hogy a csúcs közeli 2 fokban cseppkő módjára nőjön jégcsap a pöcsömön, és részben jégből rumcájsz bajusz az orromon.
Nem bazdmeg.

Ez a fasz búcsúból, délután fél 2-kor rám kapcsolta a napot:

Nem, nem trükköztem a képekkel.
Esküszöm 2018 Augusztus 15.-én délután fél 2-kor azt hittem időutaztam november közepén fél 5-re.

Onnan tudom csak hogy sikerült becsinálnom tőle, hogy 2,5 percig utána nem jéghideg volt a gatyám hanem langyos, de az itteni szteroidos indiai monszun ezt is gyorsan elmosta, úgyhogy mire felértem a gleccserhez, már csak vizes voltam és átfagyott.




Kész szerencse, hogy a gleccser melletti étterem nemcsak hogy nyitva volt, de még fűtöttek is benne, úgyhogy miután kicsavartam a kesztyűimet 127-edszerre is,


beültem francia művész-turista módban kávézni (és melegedni/száradni) egy órácskára.
Mi tagadás, szép hely ez azt meg kell hagyni,:


csak az a kár hogy olasz mintára a Wifi-kódot kijelzőre kapott DMC kóddal kapod, és hogy EZT hogy fogod a telefon hátlapján levő kamerával bescannelni, az már a location-menedzsernek úgy látszik mindegy volt...
"Gratulálok Tibikém, remélem itt a svájci határhoz közel legalább 6000-et kaptál ezért... :-P, meg a megnyitó után minden vendégtől legalább egy tökön rúgást..."

Sebaj, a 2 vizespohárnyi meleg kávé (ezernyócéér) felolvaszt annyira hogy egy átlag meztelencsigánál ismét gyorsabban tudjak mozogni, de a kinti időjáráson ez csak nem segít:



Kár érte, mert szép időben biztos jól nézne ki, és duplán kár, hogy az én szerencsémet ismerve nem fordultam meg már a fizetőkapunál, mert így 4500-öt fizettem egy 1,5 órás, 3D-s jégkásás beöntésért. :-P
"Ez van öreg, késő bánat, de a filozofálgatást halaszd el későbbre, mert már délután 3 van, még vár egy 130km-es etap:


 és végül, de nem utolsó sorban, még le kell jutnod innen ebben a 2 fokos nyálban!"
"Szóval,
1: menj el pisilni,
2: mivel libero-t nem hoztál húzz egy tekercs száraz wc papírt az ezredesre, hogy estére ne úgy nézzen ki mint egy döglött, öreg shar-pei
3: bár a kesztyűd még mindig inkább egy telerakott használt kotonra hasonlít mint textil ruházatra, de az ujjaid se sokkal szebbek, úgyhogy húzd fel szépen, és indíts...

El se hiszed, de lefele úgy tűnik csoda történt, és az indián kántálásként mantrázott "f@szom ebbe a k*va, kibbbba*tt mocskostetvesg*ciESŐBEMÀÀÀ" megteszi a hatását, és eláll a nyál, sőt!

Már majdnem... már mahahahajdnem kisüt a nap!


"HÁÁÁÁHHH" 
"BEVETTED!!!! :-D"

"....te kis hülye... te tényleg azt hitted hogy leengedlek (majdnem) szárazon???"
"....na nem..."

*hhhhhhkkkkkhhh.... PTUIIJJ:

"NESZE!

"....látod ott lent a völgyben a felhők tetejét?"


"NEM BAZDMEG!!!"

"hhhhh.... jóvanna... és most?"


"...alakul Murphykém, de még mindig inkább A KU*A @NYÁD!!!"
"Vigyázz a szádra kisgenyó, vagy havat is kapsz a pofádba! ...Na oszt most?"



"ja, ja, most már látom a felhők tetejét, de miért is jó ez nekem?"
"...nnnna Tibikém, azééé, mert azokba' ott lent PONT víz van!"
"Csak neked!"
"Örülsz?? ....tudod csak meee láttam, hogy már majdnem megszáradt a kesztyűd..., azt meg mégse hagyhatjuk meee a hidratálás az fontos!!!"
"Na?! Hopp-hopp, gyerünk, indulás...."

*hhhhhhh.... "Hallod Murphy...? Afaszombeléd!"
Na menjünk...

Nem, a látszat csal, a tóhoz visszaérve továbbra sem állt el, csak a felhők szálltak feljebb a korábbi magasságomba, így viszont legalább láttam a tavat, ami azért még így sem volt rossz:

Fél órával később a fizetőkaput elérve jött a völgy utolsó meglepije:
Igen, bár a 60 ezres Cardo Freecom headsetem tényleg vízálló, de azt azért mégsem szereti ha az ember 1,5 órát eltölt vele egy esőfelhőben :-P ,
úgyhogy valahol Katy Perry - Ur so Gay és Zámbó Jimmy - Sírj a vállamon c. száma között egyszer csak egy bagzó macskás "Nyjeeeeeöööööooo" kíséretében elhallgatott.

Értem én hogy az minden út menti településen élőnek jót tett, hogy innentől nem tudtam rekedt transzvesztitaként üvölteni hogy "ÁÁÁJJJ KISSSZED A GÖRL", de mivel ez még csak az első fél nap volt a 4-böl, elég csúnyán megszívnám, hogy ha innentől nem hallanám a navit...

Kész mázli, hogy ameddig otthon készülődtem, Murphy pedig azzal volt elfoglalva, hogy a brazil esőerdők éves csapadékát valahogy betuszkolja 2 felhőbe, be tudtam csempészni a fülhallgatómat a zsebembe anélkül hogy észrevegye, így:
 - nem hagytam el eddig
 - nem szakadt el a kábele a zsebemben kb a semmitől
 - így bár a kasszás néni furán nézett miközben az ég fele röhögve Fuck-off-okat hajigáltam, némi mókolás után vígan folytattam az utamat.

...Kicsit talán túl vígan is....

A Landeck-Galtür közötti szakaszon már szinte meg is száradtam, sőt, a fullon füstölő markolat fűtésemnek hála, már majdnem a kesztyűm is szövet állagot öltött, mikor Galtür külsőn Murphy barátom felocsúdott az elmúlt 1,5 órás szotyizásából:
"Hopp, a kis kretén lerázta a felhőket és már majdnem megszáradt...!"
"Asziiiittedd mi??? Hehe... Na várjáááá csak!"

...öreg...
Tudom, hogy ez megint égből pottyant mesék / fideszes adó bevallás szinten lesz szürreális, de...:
Látod ott Galtürt?
Mennyit tippelsz, hány km-re lehet?
2? 3?


Elhiszed ha azt mondom, hogy mire odaértem MEGINT megáztam?
Nem mi?
Nézd meg középen a sárga templomtornyot!
Itt van ugyanaz 4 perc múlva:

...na valahol itt pattant el végleg az utolsó idegszálam:
"A KIB@SZOTT RETKES K***A ÉLETBE MÁÁÁR MURPHY!!!"
"HONNAN A REDVÁS F*SZBÓL TUD MÉG MINDIG ESNI EZ A MOCSOK FOS????"
"MARADT MÉG VÍZ A KURVA ATLANTI ÓCEÁNBAN, VAGY ÁTSZIVATTYÚZTÁL MINDENT IDE???"

...HHHHhhhh... szuuuszaaaa...

"Tudod mit? Bekaphatod a pöckömet, legalább megállok kajálni, hátha mire jóllakok jobb idő lesz..."

Nos... Naná, hogy NEM, ...de úgy őszintén... mégis mi mást vártál?

Viszont mivel az osztrák-olasz-(lichtensteini) határon vagy, legalább az ebéded kárpótol, mert ez is azon csodás helyek egyike ahol a Multikulti nem kecskeb@szó szíriait jelent, hanem osztrák sört-olasz pizzával :


Hmmm... öreg, EZ fasza volt.... Köhh - *hukk*

"Tudod mit Murphy?"
"...egyvalamivel nem számoltál megint:"
"Egy faszinak egy ilyen jó kaja és egy jó sör épp elég ahhoz, hogy teli hassal rögtön vidámabban fogja fel a dolgokat és itt a hegyek között egyrészt beugorjon neki a székelyek 3 törvénye:"

"...meg a régi mondás is, miszerint Minden csak nézőpont kérdése..."
"Igen, rinyálhatnék tovább, hogy az itteni 6 fokos esőben a Toblerone gúla méretűre és formájúra zsugorodott pöcsömmel csak gardena esőztető módra tudok kaleidoszkóp szórásképpel vizelni, vagy hogy a duplafakkos teniszlabda tartó télapózsákom már kb egy 2 napos plöttyedt teafilterré aszódott...

És ok, tényleg sokkal szebbek lennének ezek a helyek hét ágra szóló napsütésben, de...
...itt vagyok. 
Legalább itt lehetek...
Legalább itt lehettem és láthatom a híres - Silvretta Hochalpenstrassét -

...és ami sok laikusnak csak egy 2d-s, 84 fonatú perecnek tűnhet, 2 snassz tóval, attól bármelyik motorosnak már a térképet látva is hevesebben kezd verni a szíve.
...ők tudják, hogy miért kell idejönni:



 ...Nem, ez a hely tényleg nem Vallhalla...
Itt nem csatakiáltással a sisakodban küzdesz a becsületedért viking (motoros) istenekkel...

Nem.
Ez - Connor MacLeod - vidéke
Itt senki nincs rajtad kívül:


...te vagy az egyetlen aki Murphy haragja, az összes monszun, köd, hideg, és minden ellenére még mindig talpon és 2 keréken maradt.

Élvezd hát ki.... Hegylakó:







"és kösd fel a gatyád..."
"Holnap elmegyünk az ÓRIÁSOK földjére és megkergetjük Goldfingert a Furka Pass-on:











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése