2021. augusztus 30., hétfő

The Last Run - Part 2

 

....ha az Intro kimaradt volna, akkor mielőtt tovább mennél olvasd el - EZT a részt (link) - hogy megértsd a sztori miértjét és egyes szálait, ha meg még dereng valami akkor íme, némi ön-motiváció után, az egyik utolsó túránk első blokkja:

 

Na... Itt az utolsó kanyar öreg... 6 nap színtiszta élvezet, kész vagy?" - sikította volna minden motoros barátunk 6 éves kislány módra örömében az - itteni (link) - intróban beharangozott útvonalterv láttán, vagy bárki - aki nem olvasta az elmúlt túrák beszámolóit és/vagy nem ismeri a sztorink főhősét...

Aki viszont velünk van a kezdetektől, az jobb eséllyel a bevezetést olvasva pont olyan gyanakvóra húzott szemöldökkel pislogott mint emberünk összes alteregója:


"Te Tibor..."

"Nekem itt valami bűzlik..."

"Hol az apróbetűs rész? Hol a DE?"

...

Nos, ott barátom, hogy az asszony ajánlata ugye 1 hétről szólt, ami bármelyik optimista motorosnak pont 7 napot jelent, - némi opera monológ rizikójával viszont ( - tudod amikor a baltás nő fél órát üvölt teli torokból, te meg csendben hallgatod - ), szóval úgy akár 8-ra is bővíthető, de házas emberek viszont tudják, hogy jó lesz az a felének is:

Persze ha vérpecsétes szerződésben rögzíted, hogy a következő 10 évben minden héten fogkefével diszkógömbre polírozod a vécét ÉS zöld-piros-rénszarvasosba öltöztök össze karácsonykor, akkor TALÁN lehet abból 1 munkahét is... 

Tudom, ez már majdnem jól hangzik, csak azt felejted el, hogy amint megemeled a motorkulcsot, megjelenik Murphy haverod is:

"Nocsak nocsak Tibi... Csak nem újra motorozni készülünk?"

"5 - #köhh - akarom mondani - 4 nap?"

"Nem rossz, nem rossz... Milyen kár, hogy ahogy nézem ebből pont 1-et úszol meg szárazon...?! Hehe..."


"hhhh..... oké...."

"....Mi? Semmi anyázás? Gyerünk ember, legalább alkudozz, én meg eljátszom hogy érdekel, tudod, ahogy szoktuk:"


"Kössz öreg, de ha telibe is szarod a 3/4-ét a túrámnak, az is jobb mint a semmi - vagy hogy szimplán 2 naponta képszakadásra igyam magam otthon, macskás videókon röhögve - mert ez tényleg az utolsó kör..."

"Nincs tovább..."

"Én kiszálltam úgyhogy keress más játszópajtást szépen...."

Tudom Tibi, a filmekben ilyenkor az szokott lenni, hogy a SORS majd megsajnálja a parasztot - de elfelejted, hogy mi csak kis költségvetésből utánozzuk Hollywood-ot - szóval itt többnyire a kutyát nem érdekli a nyomorod, és Murphy ettől egy fikarcnyival se szán neked kisebb szartortát a betervezettnél...

És hogy lásd ez MENNYIRE így van, íme a 0. és az első nap történései időrendi- és nem szopóroller-szint szerinti sorrendben:

1/4: oké - kicsit nehezített pálya: mivel hazavitted a családot Magyarisztánba, előbb vissza kell jutnod Salzburg környékére a motorodhoz - vállalható költségvetésen belül:

E! 

ÖBB Sparscheine - 1 átszállással Tatabánya-Salzburg 40-45 Eur! 

Nem, most ne foglalkozz azzal hogy pár éve ennyiért 4 napos oda-vissza kirándulójegyet kaptál - 2021-ben ez MOST nem rossz üzlet!

...ja... A gond csak az, hogy a blog legeleje óta már elfelejtetted, hogy BÁRMI ami vonattal kapcsolatos ÉS magyarisztán határain belül történik az tuti balul sül el, és BIZTOS hogy rábaszol vele....

"Ne legyél már ennyire nagyarcú paraszt Géza, az elmúlt nyóóóc évben minden jobb lett!"

"Tényleg BAZDMEG????"

"Akkor hogy a faszba sikerül egy IC vonatnak Budapest-Tatatánya szakaszon PONT MOST (is) beszopni 20 perces késést???"

"egy szélcsendes nyári napon, hőtágulási síntörést kizáró ideális 25 fokban?!?"

"Úgy BAZDMEG, hogy elfelejtetted, hogy bármit hazudjon is a kormánypropaganda otthon, EZ attól még mindig KELET-Európa öreg! .....*isztán tudod....:


....amit mi sem testesít meg jobban, mint amikor a kalauzt megkérdezvén - "elnézést, de ha már EKKORA balfaszok, legalább a Railjet csatlakozás, ami eredetileg 20 perc differenciával indul, bevár-e minket Bécsben? - kérdésre ezt a választ kapom:

"öööö... hááátttööö.... biztos.... De azt majd a külföldi kolléga tudja megmondani...."

"Tényleg? A külföldi? De ti kúrtátok el MEGINT, és NEM KICSIT nem Matildkám?"

"A XXI. században még MINDIG nem tudtok egy kibaszott vonattal, külön pályán, Budapestről időre Tatabányára érni, de Magyarország jobban teljesít ugye?"

Még szerencse, hogy amit otthon 200km-en el lehet baszni 25 fokos szélcsendben, azt az osztrák a neki adatott kb 100-on tényleg megmenti - és nem bukom a csatlakozást.

2/4: Az már más kérdés hogy az otthoni 25 fok-napsütés helyett itt ismét a megszokott 12 fok + eső fogad - és mivel voltam akkora f@sz, hogy esernyő nélkül / póló+susinaci kombóban érkeztem, ezért a 20 perc séta alatt PONT szarrá ázok hazáig...

3/4: Másnap reggel pont az a kép fogad, amire minden épeszű - nem Hollywood-on nevelkedett paraszt számítana a fenti előrejelzések után:

Tibor 1: "bassza meg.... ez tényleg esik...:"


Tibor 2: "....jó jó öreg, de még csak reggel fél 7 van, várjunk még 1-2 órát, arra ott nyugatnak már kicsit kevésbé szürke az ég...!"

# 2 órával később / fél 9:

Tibor 1: "Te Tibi... Ez még mindig rohadt-SZARUL néz ki! Most akkor tényleg EZ lesz 4 napig?:


Tibor 1: "....gyere öreg, kár várni, ez nem lesz jobb! Lent van a pincében 4 üveg fütyülős-barack... Mindenki megérti majd hogy miért ezt választottad.... Semmi baj...."

 Tibor 2:" FASZOM!"

"NEM! "

"EMBER.... MI-A-FASZT-NEM-ÉRTESZ-AZON-HOGY UTOLSÓ-LEHETŐSÉG????"

"Mondom utolsó...!" Ha 1 nap, akkor 1 nap...." Az legalább pont a Fuka-Pass-lesz pénteken, és legalább emelt fővel állunk majd a világ tetején, üzenve 10 év jövőbeni énjének, hogy megtettük ami lehetett..."

oké.... 

...hát legyen...

...beöltözünk...

...minden cuccunk IFA belső vastagságú gumiba csomagolva...

....esőruha fel...

...a kesztyűnkre 1 flakon impregnálóspray kifúj:


...kész:


#Tibor 1: öreg... ha már megint viking-csatakiáltással szaladunk viagrás-faszerdőbe, akkor az Intro-ban ígértekhez híven itt a szövegben és hangulatban ideillő soundtrack!


# Do you belive you can walk on water / Do you belive you can win this fight tonight???

#Tibor 2: Bring it on Bitch!"

...tök EPIC Tibor, de ne feledd, ez még mindig a való élet, és a fenti betétdal most mindössze Murphy fricskájaként szól a sisakodban, miközben te a szomszéd faluban lévő benzinkúton veszel pályamatricát, abban bízva, hogy az a szürke egybefüggő nyál ami valaha az ég volt "talán valahol szakadozik":


És naná hogy nem, sőt, ha már életszakasz-záró túra, a sors is rádob egy lapáttal a biztonság kedvéért - te pedig az - itteni (link) - tanulság alapján szinte fikarcnyi kétely nélkül ignorálod a Google-maps nőcit a sisakodban miközben Bad Reichenall külsőn az istennek nem akar a szokott úton Lofer felé engedni:

"Kuss hülye ribanc, erre járok nyóóóc éve, majd én jobban tudom!!!"


Nos, NEM Tibi, GG - Google-Gizi most nem kamuzik, ami neked sajnos pont azt jelenti, hogy kerülhetsz északnak a német 305-ös úton. Plusz mivel a 20 perces szóismétlés nélküli káromkodás lefoglalta a maradék 2 - eddig el-nem-ivott - idegsejted teljes agyi-kapacitását, ezért agyilag nagyjából ott tartasz mint a szomszéd Günther öreg szamara, aki 4x dugta a fejét a cséplőgépbe:

#SOROS!!! Gyurcsány!!!

...izé... 

"Majd én tudom merre megyek!!!" St. Johann-nak oszt' utána 'pálya a svájci határig!"

"....nem rossz ötlet Tibi, de EZ, ÍGY PONT egy felesleges +20 km-es buktát jelent neked narancs-árvízveszély szintű esőben...!

 "Leszarom, ne parázz, túléltünk már szarabbat is és nézd, ott már szakadozik, legalább már látni a felhőt!!!":


Nos, NANÁ hogy nem Tibi, sőt, mire ténylegesen eléred az otthonról alig 100km-re fekvő St Johann egyik benzinkútját már annyira eláztál, hogy redősre áztak az ujjaid a 4x-esen impregnált kesztyűd alatt is:


Jó jó Tibor, mindjárt sajnállak - vagy hogy lásd mennyire leszarom a nyavalygásod, az esti rejszoláshoz küldeném neked a '99-es Tarzan betétdalát - Ákostól az idegen ézést (link) - #kacsint

...Petikém egy Paraszt vagy, de oké, tudom, az hogy minden túrán sharpei-jé ázom az nem nagy újdonság, de a te- és saját szórakoztatására Murphy most kipipál +2 tételt a mostani szopóroller-extra listán:

1: bónusz dugó! - Miért áztatná kiszemelt parasztját 1 órát normál tempójú forgalomban, mikor a nyakába baszhat egy indokolatlan tripla baleset szintű dugót, ott, ahol amúgy sosincs? Csak itt csak most, csak önnek, extra felár nélkül!

2: bónusz random kamikaze! - Motorosok ellen ideális választás a szembe-forgalomba integrált über-kretén német autós: 3,5 méter feletti sávszélesség esetén IS direkt ráhúzza a szembejövő araszoló motorosra a kormányt, akkor is ha közlekedésbiztonságilag ez teljesen indokolatlan! 1-et fizet 3-at kap akció csak ma! Használja ki a készlet erejéig!

#Murphy: "check-check... miért is ne...? Hehe... ...kisköcsög"

"Mondjuk mert a K*va Anyád gyökér....?! És nyugi, ha az egyik Jürgened kiszáll ugatni, szerintem egy bűvésztrükk keretében fel tudom helyezni a sisakom az ánuszába kamerával együtt!

...nyugi, mielőtt nagyon eszkalálódna a dolog, 200km-rel és 2,5 órával később Innsbruck környékén,  eláll és majdnem napsütésben állunk meg tankolni, egy bűvészcilinder-benzinkúton, ami a saccra 4x8m-es külső befoglaló méretei ellenére az alábbiakat tartalmazza:

1db 10x15m-es éttermet:


2db 30 tonnás dekor-sziklával a wc-hez lefele menet a lépcsőfordulóban:

 

Mindezek alatt pedig egy ugrálóváras-gumimatracos gyerekmegőrzővel a pinceszinten, amennyiben útközben úgy döntene, hogy mégsem viszi magával a gyerekeit az olasz nyaralásra:


és végül egy 50x200 méteres Pláza átriummal az étterem mögött:


"Jó jó Tibi, szóval röviden összefoglalva olyan a szemmértéked mint egy szürkehályogos félszemű vakondnak és akkor mi a fasz van?"

"Láva-hőmérsékletű Latte van legalább, hogy a mostanra deres belső szerveid kiolvadjanak az eddigi jégkása-terápia után?"

"Az van!"


"Akkor Isten-Isten! - Húzóra beönteni azt húzás tovább, marha sok van még előttünk mára!:"

Kicsivel később Landeck alatt a svájci határra érve szerencsére- és meglepetésemre ugyanaz a kép fogad, mint a 4 nap- 8 határátkelése során ezután mindenhol: Covid sátor / Konténer kitéve- de bezárva, sehol egy paraszt, ezért semmi dugó, emberünk pedig a sisakjában vígan dudorászva suhan tovább a svájci 27-es úton Scuol irányába...

...azaz suhan-na, ha pont ITT nem nyerne végre a szentimentális énje az alábbi játszma után:

 - oké Tibi, a 305-ösön irdatlanul esett, nem álltál meg fotózni, rendben, de - Reit im Winkl - ben éppen csak kicsi esik, és csinálhatnál pár szép részletet a városról, ami a múltkor itt kimaradt!

 - Hagyjál már.... Esik vazzeg, és szerencsére amúgy is van már innen napsütéses képünk...

 - rendben, viszont - ITT (Link) - Landeck után egyszer már igazán félrehúzódhatnál lefotózni a Toblerone szikla tetején a várromot!

 - nem, ha annyira érdekel, majd kikeresem pár év múlva Google Maps-on!

 - öreg, ne bassz fel, ez az utolsó utad! Erre sajnálod az időt??? Az későbbi emlékeidre? 

De akkor legalább itt, a 27-es út elején, Vinadi előtt állj meg lefotózni a sziklaperemen futó 180-as út teraszait, ahol annak idején Kebab Juszuf haveroddal csapattatok!

 - voltunk már itt, láttuk már ezt, gyerünk tovább!

 - állj meg vagy ezzel baszom majd az agyad 2 évig!

 - NEM, TOVÁBB KELL MENNÜNK, 1,5 napunk van eső nélkül!

 ....a picsába, jól van na! Nesze:


Tudom Tibi, 2 csaffadt kép elég kevés meggyőző erővel bír arra vonatkozólag hogy miért erre gyere és idáig, de szerencsére így az utolsó kanyarra az időjárás is relatíve kegyes volt hozzám és annyi eszem is volt, hogy ha már megálltam, akkor kibányásszam a táskából és feltegyem a sisakra a Gopro-t....

10 perc se telt el és teli vigyorral a sisakban nyugtáztam magamnak: 

öreg....ez jobb mint emlékeztem!

sőt...! ez sokkal de SOKKAL JOBB mint amire emlékeztem!

Vagy 3x voltam már erre, de csak most esik le: EZ az út önmagában legalább 2 teljes need for speed összes pályája láncba fűzve és tömörítve bakker! Kanyartenger kilométereken át, egy gigahegy peremén, vízesésekkel, hidakkal, alagutakkal és fél alagutakkal teleszórva, olyan háttérrel hogy vagy kislányként sikítva vigyorogsz majd végig- vagy szolid mosollyal potyognak a könnyeid tőle: 


(itt egyszer egy videó lesz - addig meg klikk a montázsra)

Szűk 50km / 50 perc múlva éred el Sush-t,


...illetve a Hotelt, ahol annak idején Juszuf-fal is megszálltatok, és minden szentimentalizmusodat félretéve, most mégis csak egy mosollyal nyugtázod a Sors most-leeső poénját: A régi hoteletek ugyanis az egyik utolsó passódról kapta a nevét, pont arról ahova most készülsz:


...de neked persze mindebből most csak a kis kék tábla számít:

Flüelapass - jobbra!

Háhh! 

Stop Tibi!

Kell egy Soundtrack...! Valami ami ehhez a félig esős szar időhöz is passzol, de azért tempós - mert hátha fasza helyre megyünk - és van benne 2 csipet önmarketing a túrára és hogy sosem adtuk fel!

"....afrikai szopóbéka nem kéne, ami befér a zsebedbe és minden brekkenéskor egy 100 eurós esik ki a seggéből hülyegyerek?"


Persze naná, hogy nem ússzuk meg szárazon, és mivel azt is borítékolhatod, hogy Murphy nem hagyja ki az eddig sosem bevetett bónusz-content szopatást sem, ezért legalább itt a minden kritériumot teljesítő betétdal:


"Mehetünk?"

"...öööö... Ja!"

Behold! This is the beginning of... a beautiful friendship #hukk... izé, - the mighty Flüela Pass!



....és mielőtt kezdenéd a hülyeséget, hogy "szép-szép, de fenyő meg patak van Mariazell-külsőn is NEGYED TÁVON KÖCSÖG!" - szólok hogy nem. Ez a hely a valóságban sokkal durvább, 5x nagyobb, mint amit most elképzelsz, és mindez csak a kezdet!

Először is kapsz egy fél-Majola-pass-t "előételnek"


majd első fogásként jön pár szép szakasz, olyan csúcsokkal és hegyi patakokkal, amikre bár szűkre húzott Bud-Spencer tekintettel Szeged külsőről ráblöffölhetnéd hogy 'Glockner, a valóságban azért igencsak egyedi hangulatot adnak a helynek:




...és legkésőbb a hágó teteje előtt visszanézve az addigi nyomvonalra, elégedetten csettintesz...:

"Na... ez nem volt rossz. A bokámat ugyan nem fostam le tőle mint anno a Gavia pass-tól - itt (link) - de azért nem volt rossz..."

...főleg úgy nem, hogy a Passo tetejei hütte, meg a tó, így eső utáni / előtti felhőpaplan alatt kábé éppen egy kalap szar szintje felett mutat ...egy kicsivel...:





"Kalap szar az Apád fasza te paraszt, akkor motorozz a 10-es úton otthon Dorog határában a szemétégetővel a háttérben buzigyerek!" - dörmögöd most joggal, de ahhoz képest ami ezután jön, hidd el öreg, ez tényleg az.....

A hágó északi oldalára érve ugyanis egy varázsütésre 2 kanyar alatt kitisztul az ég, és már ITT köpni-nyelni nem tudsz a 2000 méter feletti izlandi háttértől:


de további 2 kanyarral lejjebb, az előtted lévő völgyre pillantva még 8 év Alpok/Dolomitok után is egy csendes "ASSZTAKURVA" kíséretében koppan az állad az aszfalton!

EZ ugyanis a Flüela Pass:





 

Dzsííííí-zöööössz-fakkk! 

....ja...

Defibrillálj szépen Tibi, mindjárt Davos-ba érsz, és nyugi - a remélteknek megfelelően ITT azért nem durran el megint az agyad:

Csináld meg szépen a tervezett 3-4 képet a Pomerade-ról:



 meg a Casino-környékéről azt tipli van. 



Nem rossz hely ez, de nem is akkora szám, nekünk viszont tovább kell mennünk!

A napi tervhez még előttünk van szűk 100km- amire GG bő 1,5 órát saccol, megállás nélkül! és te is tudod, hogy az nálunk inkább 2,5-et jelent mire megcsinálod azt az 5-6- na jó 30-40 képet majd az Albulapass-on, meg ami addig még esetleg jön jó szakaszon...

És hogy ez mennyire igaz, arra mi sem jobb példa mint a Davos-Albula (város nem a passo!) közti potom 30km-es mittomén-hanyas út - művésznevén "Landwasserstrasse":


Otthon, laptop előtt ülve / 3. sört szisszentve, útvonaltervezés közben EZ ugyanis egy "köztes rossz" szakasznak tűnt, amit "túl kell élni" - és nem azért mert olyan durva, hanem mert Maps-szerint annyira ...semmilyen... 

...mármint svájci viszonylatban, úgyhogy elolthatod a disznópörzsölőt Tibi, nem kell a Woodoo babámat rá is olvasztanod a WC-kefére...

Tudom, ha végigpörgeted utcaképben, nem olyan rossz, de azért mázli kell ahhoz, hogy így - on-line - el is juss az utolsó negyedéig, pedig ott okoz igazán meglepetést - főleg élőben!

Nem elég ugyanis, hogy az út ott már ilyen jópofa kis falvakon vezet keresztül:



de mindezt kb 1400 méter felett teszi, ilyen nyomvonalon, aminek az olasz SS42-höz hasonlóan az egyenes szakasza SEM egyenes. Sehol :-D :

 

 és az, hogy EZ, OTT, 3D-ben legtöbbször ilyen látképet jelent,:

...egész könnyen elterelhetné a figyelmed a térképen is többnyire csak mázlival kiszúrható bónusz látványosságokról, de ha már idáig eljöttél, legalább nézz körbe RENDESEN:

Bizony-bizony. 

A Viaduktok! 

Oké, ha vonattal mész át rajtuk biztos 5x ekkorát üt a dolog, de így, majd egy kilométerről feljebbről nézve is odabasz a látvány rendesen:

 



Innen pedig már csak alig bő 10km / 15 perc a nap következő etap-ja, az Albulapass!
 
...azaz majdnem.
 
A frizőr és lapon (Filisur és La-Punt, de idióta nevekkel könnyebben megjegyzed) közti 30km-es szakasznak ugyanis csak a déli fele hivatalosan az Albulapass, az első 14 km Prédáig csak simán Bellaluna... (nem Tibi, ez nem valami ócska pornós poén, EZT kivételesen tényleg így hívják) - mi viszont mégis ide jöttünk!

EZÉRT!!:


...igen, most jön a szokásos dumám, hogy kattints szépen a képre, és próbáld meg legalább olyan alaposan megnézni, mint a HR-es Timi néha kikandikáló combfix mintáját, és akkor legalább egy kis ízelítőt kaphatsz abból, hogy ez, ott állva miért üt még 8 év után is akkorát:
 
Balra egy csipetnyi Majola-Pass, jobbra egy türkizkék vizű hegyi patak a 3300m-es Piz-Ela csúcsai alatt - félig alpesi fenyvessel borítva, szemben meg egy - domborzati térkép szerint - 300 méteres sziklafal,


 - ahol most jön a Gavia-pass-féle MAGIC - a szikla a felső harmadára épített, 200 méteren lógó sziklateraszon motorozhatsz bazzzzdmeg!!

BO-BOMM-BOMM!!:



Na ETTŐL garantáltan beszarsz öreg! Ezt figyeld:



Kár hogy ez az egész tűzijáték - mármint a sziklaperemen táncolós rész - az konkrétan 3! azaz három kanyart jelent, mindössze 1,5km-en, úgyhogy ha diundissunn-nal a sisakodban, nagygázzal rombolsz felfele, nagyjából annyi idő alatt végzel, mint átlag tinédzser az első szoft-pettingnél: 
Ehh...! 2 perc:


...plussz ha 50-50-alapon peched van és dél felől jönnél, akkor a nagy tűzijáték-élmény is rögtön kb akkorára csökken, mintha Augusztus 20.-át a Duna part helyett 2 tömbház közti sikátorból néznéd:

Egy nem túl rossz sziklaszurdok...:


...fél pillanattal később balra némi "nem-rossz" kilátással a völgyre, azt ennyi - utána meg pár hektár fenyves:


 ...de a fenti mindent vivő nagytotál-látkép pl. élből kimarad hisz' azt max a tükrödben látod lefele... szóval ne baszd el... Északról gyere. Pont.

Nekem itt még mákom volt, úgyhogy a fenti látképek után, mindhárom testnedvvel a gatyámban de vígan folytathattam az utam délnek, a szakasz első melepije - Bergün - fele

A városka maga nem nagy, de ezen a kevesebb mint 1 km-en mégis olyan koncentráltan hangulatos összképet ad, hogy a "főtéren" csak rászánod magad hogy megállj 2-3 kép erejéig. Már csak ezen a zsebkendőnyi 10 négyzetméteren is egyszerűen annyi jópofa látnivaló van hogy azt muszáj megörökíteni.
Van itt minden:
 
Zsalugáteres-lőrés ablakos 500 éves "társasház" kissé furán elhelyezett freskóval:

 
Dizájn vadászbolt (? - maps szerint):


...amiből téged most mégiscsak a jópofa összkép fog meg a szépen karbantartott korhű homlokzattal, a hozzá tartozó macskakővel és a két öreg Jörgennel a tornácon ücsörögve


...meg 2 perccel később a turista Jörgensen-nel Svédországból, akit hogy-hogynem szintén stílusos szerelésben PONT erre evett a fene:


...közép-középen pedig, a templom tövében levő 600-éves ház aljába sűrített posta/CBA/trafik-ot meglátván egy pillanatra át is szalad a fejeden, hogy akár fel is tankolhatnál Ice-teából... de 2-3 (#köhh tucat) kép után inkább indulsz szépen tovább, hisz' tudod: 1,5 napod van eső nélkül, úgyhogy tovább kéne menni...



Főleg úgy, hogy a tényleges Albulapass, az innen még mindig egy szűk 10km-re, Preda után kezdődik majd csak, az út addig viszont csak egy 1 sáv széles-, vasúti viaduktokkal erősen megszórt jópofa kis fenyves, szép háttérrel:


"Jópofa???" Tibor.... ki akarod húzni a gyufát???"
"....ne kezd már megint Tibi...! Szép-szép, nem mondom, de azért 8 évnyi mindfuck-élmény szintű helyszínek után te itt tényleg megállnál egy 5 pilléres vasúti hidat fotózni...? Na ugye hogy nem....! Jól lesz az 2 sör után majd google maps utcaképből is...!

Nem úgy a Preda utáni szakasz!

A nagyjából 6 házas falucskát elhagyva ugyanis az út hirtelen kiszélesedik 2 teljes sávra.... hogy aztán újra 1-re szűküljön, de most már olyan egyedi háttérrel, ami miatt végre ismét úgy érzed megéri megállni egy pillanatra:
 

 
..és hogy lásd mennyire így van ez, most kivételesen nem is mozaikképek jönnek (a mennyiség ellenére) hanem darabonként 1, hátha így a méretarányok és az apró részletek egy töredéke akkor is átjön, ha lusta vagy a képekre kattintani...

 
A hágó tetejét elérve pedig olyan egyedi látvány és hangulat fogad, amire ennyi év és élmény után sem számítottál, amit mi sem fejezhet ki így utólag jobban, minthogy a "névreírt" passo menedékházat kb meg se látod... 
 
Nem öreg.... itt tucat-dizájn emlékkép helyett megcsap a Nirvana szele, egy varázsütésre minden lélek eltűnik körüled és a következő 20 km-en egyedül vagy a révész a motoros purgatórium és mennyország határán...
 
Nézz körül Tibor...:
 
Itt vagy az Alpokba oltott 66-os út unikornis-eredetiségű völgyében, 3000-res csúcsok alatt, ...tök egyedül......: 

.....láttál már ennél szebbet haver? :



 
...és igen, itt valahol még maga Isten is érezte, hogy rezeg a léc a szűrrealitás határán, itt, a világok peremén, úgyhogy - hogy egy kicsit visszarántson a valóságba - azért Alpok-hoz hűen néhol beszórt egy pár békésen kérődző tényleg-bio tehenet a háttérbe, te pedig rögtön megnyugszol: 
"Háhh! Tehén! Jóóóvan, akkor még nem haltam meg... Tojik is, légy is van rajta, ez még tuti nem a túlvilág, jók vagyunk!"
 
  


........tényleg Tibor?
.......látsz itt valahol pajtát?
......szerinted mennyire reális az hogy az öreg Günther 20km-röl felhajtja a 40 tehenét 2000 méter fölé, 1,5km/órás noszogatós átlaggal, hogy Bella és Riska itt "zamatosabb" füvet legeljen...?
 
"....háááttööö.... akkor ezek VAD tehenek Géza!"

".....mi...?"
"....öreg nem megmondtam hogy a skizo bogyóidat ne pálinkával vedd be éhgyomorra?!?!
" Nagyfaterod állítólag a templomtorony körül repkedett a cucctól, te meg túlvilági vad teheneket hallucinálsz, kapd már össze magad vazzeg....!"

Ne örülj, akkor sem haltál meg útközben, nézd, itt az út lefele:


Pokol Panna is itt dörmög alattad és mivel 8 órája motoron ülsz, már a segged is kezd fájni rajta.... Nyugi, ez MÉG nem a mennyország...!

Nem bizony...

És ezt mi sem bizonyítja jobban, mint mikor a passoról Punt-Chaumes-be leérve tankolni kényszerülsz és karácsonyi tepsi méretű pofánverésként látod meg a benzinárat egy nyamvadt Mignon-kúton:

1,78CHF = 578Ft / Liter --> Bon Appetit kisköcsög!

 
*hehehehehehe...."puttó Csumás!" #rotty "Hhhhöööö???"


...na mivan haver, leesett? Igen, tényleg 580, de nem tudsz mit csinálni, max Frank híján fizess kártyával és akkor nem fáj annyira, mert csak a pittyenést hallod, a sokk meg majd csak hónap végén jön az elszámolással, de arra ugye már hazai pályán fel tudsz készülni "lelkileg"::


#SLAP


"Szedd össze magad Tibor, és emlékezz: Ez az utolsó utad ide, szóval ....kurvára mindegy..."

 ...és ja, MAJDNEM, de bár ott még fél-őszinte mosollyal bólogatsz is magadnak, azért a "sokk" pont elég ahhoz, hogy megint elfelejts aranyárasított Ice-teát venni magadnak. Helyette nyomsz egy képet a kút tőszomszédságában lévő kecskés házról, ami valamiért megfog így a délutáni napfényben, aztán lassan, de indulsz is tovább...

Szűk negyed órával és 15km-rel odébb "térsz csak magadhoz" Sankt Moritzban, ahol annyi év ócska poénja után végre rászánod magad, hogy közelebbről is megnézd a Wolfenstein-náci kastély-hotelt: - ami ott, akkor, ezzel a lépéssel azonnal "varázsát" is veszti:

Tibi... régen is mondtam hogy ez szar vicc, de most nézd meg magad: ez csak a - Grand Hotel des Brains - : 2 torony, zászlók, meg zsalugáter de.... ehh.... csak egy sima svájci hotel szép háttér előtt:


Igen-ám, de itt ma akkor sem szállhatsz meg, mert ez nem az a fajta szálloda, ahol majd "félárbócosan" betolod a motort a porta előtti féltető alá...! Öreg, itt kb 3 perc után füttyent majd flegmán a portás a 2 nyüzüge londinernek, akik Paris Hilton kofferjei után már tök rezignált arccal és kb erőlködés-mentesen hajítják a 6 millás motorod az első sittes konténerbe... veled együtt persze :-P

Nem, a te súlycsoportod 10 perccel ezelőtt már megtaláltad, amikor megérkeztél az aznapra betervezett úti célhoz: Hódba!

 
...majd miután megcsináltad a nagyon szar poénos szelfidet a falutáblánál, ráeszmélve arra, hogy itt 10 házon és egy templomtornyon kívül nem sok minden van:


....illetve vérszemet kapván a tényen, hogy még csak este 6 óra van, indultál is vígan tovább...

Igen ám, de most negyed 7-van, itt vagy Sankt Moritz-ban, ahol 150 Euró alatt nincs hotel, max egy kempingágy-tároló egy kazánhelyiségben, vagy egy random a pad a parkban, de ha 2 óra múlva a helyi Segway-es rendőr kelt hogy "Takarodj anyádba!", akkor az a kis "noszogatás" is többe kerül majd mint 40 rongy, szóval ne...

Tiplizz szépen, ez a környék nem a te árkategóriád...

"Nyugi öreg, semmi gáz, Augusztus van, fél 9-ig világos van, nem kell beszarni!"

"Átmegyünk a Julierpass-on Albuláig, ott van hotel, és nincs is messze, csak szűk 1 óra!":


# a fél percnyi néma csendet a háttérben csendes tücsökcirpelés zavarja meg:


...tudom öreg, ne is mondd, 6 évad után te is kívülről fújod az összes jogos reakciót csuklóból:

1: "hehehe.... Viel Spaß hülyegyerek!!"

2: "Most számolni nem tudsz, vagy tényleg elittad már az agyad??? Ha nem állsz meg SEHOL, akkor is negyed 9 körülre érsz oda, EGY ISTEN HÁTA MÖGÖTTI 10 HÁZAS FALUBA TE KRETÉN, AHOL MAPS SZERINT IS 2, AZAZ KÉT DARAB HOTEL VAN ÖSSZESEN!!! 

3: "Nem te pofáztad eddig hogy a Maps-saccolását majdnem duplázni kell motorostúrán??? Jó ha 9-re odaérsz te barom, és az OTT, most, továbbra is pont a semmi közepét jelenti majd!

4: "....hülye... Igen, fél 9-kor sötétedik otthon, az Alföldön, de nem itt a 3000-res hegyek közt! Öreg, itt van még kb fél órád, fél8-/háromnegyed-8-ig, azt lehúzták a rolót... és emlékezz milyen jó egy passon-ragadni (majdnem) sötétben...!

Nnnna...? Mit tippelsz, mit mond erre egy utolsó kanyaros / 70-IQ-jú motoros?

Bizony:

"áhhhh! Neeem kell parázni, bőven belefér még, na gyerünk!"

Nos... naná hogy MEGINT NEM, de mentségemre legyen mondva, maga a tényleges Julierpass a Lai da Marmorera (Marmorera-tó) déli csücskéig tényleg meglesz ennyi idő alatt....

Maga a passo teteje ugyanis Silavaplana-ból szűk 10 perc, és mivel az eddig látottak után a parasztnak gyorsan emelkedik az ingerküszöbe, ezért délről jövet tényleg csak 2x állsz meg fotózni, a "snassz kezdet"-et, meg a passo teteje táblát:





 ......snassz kezdet?
 ......snassz kezdet?

Tibor bazdmeg, tudod mi a snassz kezdet??? 

Amikor indulás előtt otthon - Lábatlan-külsőn a vízóra akna betonján csinálsz 2 képet a Tesco-s fűnyíróval a háttérben te buzi, na AZ snassz kezdet! Öreg.... ezért a látképért én 8 éve spórolok...!

...Tudom Tibi és sorry, de mint már sokszor mondtam: 1: Minden relatív, és 2: hidd el, 2021-ben minden parasztnak nagyon gyorsan nő ám az ingerküszöbe! Már csak a mai nap - a 27-es út, a Flüela-pass és az Albula pass-on látottak is elég lenne neked is, hogy itt és most már te is csak 2x állj meg...

Főleg akkor, mikor ott és akkor leesne a XXI. század legnagyobb szemfényvesztése: Minden neten látott hely, videó és blog "nézőpont kérdése"

 És hogy ez mennyire így van, a passo tetején csináltam neked 2 (na jó,...3) képet:

Íme az "influencer perspektíva" : Julierpass-hütte - 2284m! 

 
....meg az objektív/alternatív nézőpont, 3 lépéssel hátrébbről - EZ ugyanis a KLOTYÓ 2284 méteren:


 
...a tényleges "hütte" ugyanis kb egy kemping-tolóajtóval megtoldott-, hosszított teherhajó konténer, 4db baumax-os kerti paddal, 2 oktoberfest-es sörpaddal, meg 2 strandnapernyővel "ízlésesen" kiegészítve...


 #This is NOT Italy myfriend...!"
....nem öreg... Ez a hely a Svájcba oltott üvegtigris, a magyar rögvalóság, amit a háttérbe baszott GSM Antenna és az EU-s pályázat kilátó koronáz meg igazán...!
 
#Hans: Te.... Wolfgang... lenne itt 6 millió Eur EU-s lóvé egy kilátóra....
#Wolfgang: "oké, de minek...? 30 kocsi jár erre naponta, amiből 3-an állnak csak meg, és ők is csak hugyozni...!"
"#Hans: Jójó, de attól még PONT kéne ide egy baszott nagy 4 emeletes beton kilátó, egy kiállítóteremmel az aulában 2-ért, a maradék 4-et meg elfelezzük oké???"
#Wolfgang: jaaaaaaa! ...igen...! "Biosphären-Vorstellung"-címmel és akkor még a zöldek is bólogatnak majd...!
#Wolfgang - *pask-pask-pask* "....úgy látom mi jól megértjük egymás Wolfie....." * kacsint...
 
....Ne morogj Tibi, jusson eszedbe a mondás: ez csak azért korrupció gyanús, mert TÉGED kihagytak a buliból, de otthonról jövet ezt már megszokhattad.... Amit viszont NEM, (vagy csak félig), hogy az ilyen tákolmányok üzemeltetésére már csak alig marad lóvé, ami OTT, AKKOR, NEKED, pont azt jelenti, hogy a kóceráj zárva!

....nincs se képeslap a hall of fame-be, se hűtőmágnes a szomszédnak agybaszásként...

Jó, oké, mindez félig fricska, mert 5 kanyarral lejjebb majd lesz egy oldscool téglaház-hütte is, de persze este fél 8-kor már az is zárva, az utánfutó-trafikkal a tövében együtt, szóval tényleg tipli van...

Sebaj öreg, nem is ezért jöttél, hanem hogy relatíve gyér forgalom és kevés óbégató német / rossz statisztaként vigyorgó ázsiai turista swarm NÉLKÜL láthasd ez(eke)t a helyeket:





És bár lefele akkora kontraszt azért nem vár majd mint a Flüela-pass-on, azért a passo északi része egy 30%-ot azért mégis rá tud dobni az előző látványra, ami így, naplementénél azért elég szép összképet ad....:

 
...ráadásul a 8 év alatt eddig látottak ellenére még mindig igen egyedi háttérrel, :



 
...de azért egy csipetnyi passo-rolle- beütéssel: 


 
...és ez a "mix" így nap végére egy beszarás jó elegyet ad:


 
...bónusz-türkiz patakokkal megspékelve:


 
...és olyan kanyar-kombókkal, amik bár sehogy nem férnek be 1 képbe, még ha darabokban fotózod is, akkor is akkorát ütnek - még évek távlatából is - hogy a Bajna-Héreg kanyarkvartett-hez szokott agyad csuklóból bedobja tőle az "overflow-error"-t:
 
"ÁÁÁHHH.. ilyen nincs is... Ez Photoshop!!
 
...pedig de, VAN Tibi, csak sajnos kurva-kib*tt messze....de attól még van és így néz ki:




 ....Jól van öreg, de ez így NEKED megint túl jól hangzik.... De hol a hiba, hol marad a megszokott "szar a palacsintában"??
...nos, ahogy ennyi év után már kissé feljebb jól sejtetted, a MATEKBAN Géza, a matekban!
...mire IDE érsz ugyanis 19:50 van, ami a fenti - enyhén korrigált -  képek ellenére pont az első *zizzzz-es pörgetést jelenti a túra orosz-rulettes stukkerban:

Itt a hegyek közt ugyanis sokkal gyorsan sötétedik, mint azt gondolnád, szállás meg ugye 8 évnyi nagypofás "szarjál rá" hozzáállásnak megfelelően még nincs... És hogy egy kicsit érezd hogy ez mit is jelent, írd be szépen maps-útvonaltervezőbe a Julierpass-Albula szakaszt, majd próbáld megszámolni hogy ezen a 40- többnyire erdei kilométeren hány hotelt találsz....!

 "Jóóóvan Tibor ne drámázz már, ez kapásból van vagy 10....!"

....ja... csak azt felejted el, hogy ennek a harmada a 2020-as Covid-miatt már tavaly bezárt, a másik harmada meg már korábban. .....szóval van kb 3-5 ténylegesen működő- és még nyitott hotel egy Komárom-Budapest szakaszra... Kvízkérdés egy irdatlan-szopás-rémképével a háttérben: vajon megtalálod-e mindet????"

"Hogy én??? Hááááhhh....! Már hogy a francba ne???!"

"....itt is van az első.... De ez nem szimpi....!" *ziiiiizzz.... *klakk

...öreg.... Ne kezdd! Mondom 40km!
 
"Jólvan, nyugi már, mindjárt itt a következő.!"
".....huppsz.... ez bezárt!"
"....ez is...."
"....ez nem is volt hotel max '85-ben..."
"....itt sose volt hotel oké...."
"erdő, erdő, kanyar, szikla #rotty.... Tibi... most lehet hogy tényleg rábaszunk....!"

....nos... mivel ezt olvasod és nem a gyászjelentésem a "kihűlés után széttépték a menyétek" -szöveggel, naná hogy nem, de a vakmerő hülyeségem szintjét talán jól mutatja, hogy este, úgy 8-körül - itt - még nem akartam megállni:


 ...főleg mikor megláttam hogy egy kínai turistabusz itt engedi szabadjára kb 25 covid-superspreadder-ét, akik tescos-nyomtatópapírra rajzolt FFP-maszkkal a kezükben totyognak a porta felé, e-bay-en vett oltási igazolással...
 
Na Tibi...? 
 
Tovább mész inkább 5 golyós orosz-rulettel 25km néptelen fenyvesre, vagy berizikózod hogy Xiao-Pin-nek pont ma vagy szülinapja, és 20 perc múlva fröcsögősen-köpködve énekli majd melletted a HaPPy BBBööörsszDéjjj-t a szomszéd asztalnál??

 ...nyugi, pont azt választottam amit te is választottál volna... miután az optimista / idióta énem meggyőzte a parás pesszimistát ezzel a gondolatmenettel:

"....nyugi öreg... Figyelj, Gyorsan bemész, gyorsan foglalsz, gyorsan fürdesz, és gyorsan eszel, és még be is tudsz baszni mire ezek leérnek a szobából!"

...nos majdnem...

....mire leállítod és lezárod a motort, kiszeded a létfontosságú szarjaidat ÉS sajgó seggel cowboy módban billegve odaérsz, egy 7 fős család PONT előtted ér a recepcióra és kezdi el betűzni erősen tört angollal a nevét, egy 60 körüli nőnek aki csak svájci-németül beszél.....

20 perc kő-papír-olló után végeznek is, és sorra kerülsz - mostanra megint szarrá izzadtan, 12 óra motorozás után fáradtan, és mivel nem ettél és alig ittál ma - éhesen és kiszáradva:

"85 Frank a szoba miszter - szűk 30 000Huf, de kap reggelit, jó lesz?"



 "Persze Gerlinde, de remélem valami vacsit még adnak...!"

"Hogyne Herr Büdi, de AZ már feláras! +10 ropiért kap egy pizzát colával meg sörrel, megfelel?" "Wilkommen in Switzerland!"

#Hukk - rotty.... "Meg hát! ...de bassza meg, akkor már legalább tudom, hogy miből van minden svájci-magyar-migráns takarítónőnek TT-je... 

...Tudom Tibi.. utolsó túra, szóval semmi sem számít és legalább eszünk egy jót....! ....csak előbb fürdenék egyet..."

#Murphy....: "...4...."

"Mi...? Te még élsz? És mi az hogy 4 bassza meg????"

#Murphy: ....nem emlékszel mi kisköcsög...? A bejegyzés elején ezzel kezdtük a szopóroller listádat az első napra.... hehe... Na EZ a 4/4 öcsi: Fél napot áztál délelőtt, azóta az esőruha ellenére könyékig vizes cuccban mentél 3x 2000 méter fölé, kevesebb mint 10 fokba, most meg végre kiolvadnál, de milyen kár, hogy egy 30 szobás hotelben mostanra épp NINCS MELEGVÍZ?!?! Hááhh!

"....óóóó hogy rohadnál meg te is, meg a teljes Xiano-Ping família, de sebaj, a golyóimnak meg 1-2 egyéb hajlatomnak úgyis jót tesz a hideg víz, azt majd hajnal 4- vagy 7 körül fürdünk rendesen, addigra csak felfűtenek a bojlerek..."

Nos... talán, de erről majd kicsit később... Ami ott, akkor és azonnal fontos, hogy kaját és inni tényleg kapsz:


 ....bónusz Chili-olajjal valamiért, de bár magyarként a kísértés nagy, a 10 perccel korábbi "ííííí...!!! Bbabababazzzdmeegmegegezkurvahideg" még élénken él a maradék 2 agysejtedben, amik nagyon nem szeretnék megismételni hajnal 3 kor ugyanezt az élményt egy lángoló seggű *PRRRACCS - után, szóval a chili-olaj most kimarad....
...de most még a túra-standard fél-bebaszás is, ugyanis ha már egész nap alig ittál és nem ettél, hirtelen megváltozik a megszokott prioritási sorrend és a sörből most előétel helyett desszert lesz...
Így is hat persze, de jóval kevésbé mint általában, de nem is baj... Jó ez így....

Szunya reggelig - azaz reggel helyett 4:30-ig, ha már a strandlabdára feszült hólyagod 4.-szerre küld vörös-kód-ot a tudatalattidnak, és bár fél percig még morogsz, hogy "most lett volna meg Megan Fox", egy 4 perces vizelés után bebootol az agyad annyira, hogy eszedbe jusson: hahhha! Na MOST egy forró zuhany! 
 
#hideg
#hideg
#hideg
#mégmindigkibaszotthideg ....04:38...
 
#Murphy....: "Háhh!!! Az hitted mi???! Te kis pöcs.... Mit képzelsz? No pancsi pancsi!"
"Jóvanbazzdmeg...! Azt hittem alszol..."
"Na majd 7 kor akkor...!!

és persze megint csak NANÁ, hogy NEM, sőt: Ha már hajnalban deres zuhannyal próbálkozol, ne lepődj meg, hogy innentől nem tudsz már visszaaludni... A remélt 9- helyett így viszont be kell érned 6 óra alvással is, meg 2,5 órányi cicás videóval.... 


...és így utólag belemagyarázva talán ez is volt az egyik triggere annak, ami ezután jött...


....emlékezz Tibi...: FELEJTHETETLEN utolsó túrát kívántál....

...hát..... most megkapod ;-)



 - a folytatáshoz katt ide - 







2 megjegyzés:

  1. Na, így a blog halálán akkor kommentelek.
    Ez jó volt, és nagyon megertem az "aranylövést". Én 4 éve kaptam 2 hetet, utána pedig letámasztottam a motort a sarokba.
    Magyarban eladod a motort?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, ha úgy hozza a sors, inkább még a hazaköltözés elött itt Ausztriában. Egyrészt nincs kedvem a "beszámolsz használt ETZ-t + részlet" ajánlatokhoz, másrészt megspórolom vele az átiratást ugye... De remélem nem jutok odáig...

      Törlés