2021. július 26., hétfő

The Last run - Part 1 - Intro


Tudom, tudom Tibor, ne is kezdd....

Igen, EZ is egy lesz azokból a bejegyzésekből amiknek már tényleg-tényleg meg se kellett volna születnie, de egy 3x3-as sör-pálesz mátrix azért kihozza az emberből a filozófus(gyökere)t.... meg a felismerést, hogy: "be vagyok szarva, és Gyurcsány szavaival élve - Nem kicsit...."

Eddig ugye sokszor mondogattam a blogban, és hoztam fel magamnak is és neked is "motivációs" indokként, hogy "Gyerünk, Csináld, Indulj el! Lépd meg MOST ha lehet, mert "ki tudja mikor teheted meg még egyszer" ...és (főleg magamnak) hogy írd is le, még ha csak 1 bejegyzés is, hogy ne felejts el semmit... Hisz´ az élet humorát ismerve "lehet hogy 10 év múlva nem lesz más szórakozásod mint a saját memoárjaidat visszaolvasni..."

Tudom, "hagyjál már ezzel az indiai-szappanopera drámáiddal öreg! Mindketten tudtuk hogy előbb-utóbb csak nekiállsz az új évadnak, és ha megkímélsz a 2 oldalas sablon-hablaty felvezetéstől, talán még a woodoo babád is lehúzom végre a wc-keféről a céges-menzás klotyóban..." :-P"

Nos Tibi, ne örülj, mert duplán is rossz hírem van neked:

1: ez nem a 7. évad kezdete, hanem a 6. újrarendezett, többrészes fináléja, és ennek tiszteletére a sztorinkhoz szövegben is illő soundtrack-et írattam, íme: (Tedd be és szótárazz Tibi, egy kis Inglish nem fog fájni :-D ):


2: a (majdnem) sablon hablaty felvezetésnek is maradnia kell, és mindjárt meglátod, hogy miért:


Igen, igaz, leírhatnám mindezt sokkal rövidebben is, de ha pár egérgörgő pörgetéses kép-szörf helyett bele is éled magad ebbe a sztoriba, akkor a blokk végére Te is rájössz hogy miért (így) kezdődött minden....


(Elég sok sztori-szál lesz az elején amiket csak litániákkal lehetne összekötni, de nekem az már rég nem megy, te meg marhára nem azért jöttél, úgyhogy erre a pár részre marad a Guy Ritchie-féle rendezés: történet-darabok lehetetlen helyeken vágva, káosz-szerű sorrendben azt a paraszt... #köhhm, boccs, szóval a kedves néző meg majd vagy összeköti fejben valahogy, vagy legalább gondolkozik rajta egy darabig...)



#schnitt!


Tibor-Tibor..... Bár nem ismerjük egymást, de ha tippelnem kéne és Te is olyan 20- és 50 közti korosztály vagy, akkor jó eséllyel tudod, hogy van a PC-s / konzolos világ bugyraiban egy igen beszaratós sztori-trükk- mégpedig amikor tök váratlanul kiderül hogy a "szintvédő főellenség" sokkal baszóbb mint gondoltad, és bár tudod hogy ez az egész csak egy játék, 2 hétnyi küzdelem után végül mégis üvöltve küzdesz a képernyő előtt világok megváltásáért....


Nos.... 

...ha idáig eljutottál a blogban, végigküzdve az összes pályát és főellenséget, valahol legbelül TE is érezted hogy valami jön....

....

....6 évadot éltünk meg Tibi....

...6 évadot és 8 évet itt külföldön és valahol a 3.évad vége- / 4. évad eleje körül lassan te is érezni kezd(het)ted, hogy az egész sztori valahogy olyanná alakult mint egy évadonként berendelt és kifizetett sorozat, vagy mint a legtöbb régi kalandjáték: Szoft szintkezdés, harc különböző helyszíneken, a háttérben (néha) óvatosan húzott összekötő szállal, majd az évadzáró finálé, aztán kezdődhetett az egész kör elölről...

De mint a kedvenc sorozataidnál, itt is csak a sokadik évad körül kezdett zavarni a "sablon", vagyis hogy bár a tétek (néha) nőnek, a díszlet változik, de a "base concept" valahogy marad(t)....:

Eddig ugye minden évaddal jöttek- az emigráns szopás poénjai, a túrák waterworld csatái - amik ugye minden írói- és Murphy-féle ócska sztori trükk ellenére győzelemmel zárultak, hisz különben Tiborunk vízbefúlása esetén el sem készültek volna.... 

De mint minden sorozatnak, így a sokadik évad után a mi sztorinknak is végül 2 sors-lehetőség jutott:

1: a csökkenő nézőszám / bármilyen egyéb külső trigger kikényszeríti a tényleges lezárást, ezért a sztorifelelősök összetákolnak egy normális helyett erősen megkurtított- / büdzsé felezett finálét oszt tessék... Te meg megnézed, elkönyveled, hogy "hát ezért kár volt, mert a vége egy fos lett" aztán tök rezignáltan átkapcsolsz a Mi kis falunk-ra, hátha legalább a csöcsös Dórinak lesz egy bikinis jelenete vagy valami.... #hukk...

2: Murphy "haverod" unalmában - hisz mivel 1,5 éve ki sem mozdultál otthonról nem nagyon tud mivel szopatni - elolvassa az -itteni "nem tervezett blogzáró epizód"-ot, majd rájön arra amire Te már bő egy évvel ezelőtt rájöttél: "Tibor.... Ez még a TE szinteden is egy hozzád méltatlan fos lett!"

Persze, ennyivel vége is lehetne a történetnek, de az unalom az embert sok hülyeségre sarkallja, és ez alól a nagybetűs SORS sem kivétel, úgyhogy 6 évadnyi harc után Murphy-nk gondol egy merészet, és bár még mindig túlerőben van, valószínűleg pusztán heccből, de megadja a választás lehetőségét:

majd miután természetesen a halált választottuk, "nyereményként" - és az eddigi küzdelmeitek tiszteletére - "felemel elismert ellenséggé" és nem egy snassz fejlövéssel végez ki, hanem megadja az esélyt legalább egy Hollywood-i sablon öklös-bunyós fináléra....:


#schnitt!


"Tibor... gyereked lett..."

Ugye az, hogy lassan egy éve kevesebbet alszol mint Napóleon vagy Mészáros Lőrinc, ráadásul mindezt is több darabban és minden nap így nézel reggel a tükörbe, az alap:


De ez ugye lassan de egyre jobb lesz.... Ami viszont egyenlőre nem, hogy a nap szunyáláson túli maradék 19 órája az konstanson tartja szépen az "ultimate Mayhem / ÜBER" szintet...

Tudom, most vagy full passzívan mormogva, vagy jóleső kacajjal azt kurjantod: "oké, de az a TE problémád öreg, nem pedig az én bajom!" :-) és részben igazad is van.

Ez tényleg a következő dimenzió, aminek az összes öröme, szépsége és küzdelme egyszerűen egy más sztori, ami teljesen felülírja az eddigi világodat - de az eredeti történet / a "mi" sztorink szempontjából pár fontos Mortal-Combat-Fatality szintű változást hoz magával:

1: jó esetben 2-3 év "szünet" jön a motoros életedbe, hisz az első évben nem hagyod otthon a sokadik hónaposan terhes nejed, a 2.-3. évben meg a Manó túl kicsi, és a nap minden percében szüksége van mindkét szülőre...

2: mivel anya gyesre ment, Ausztriában a 3 választható forgatókönyvek egyikében ezt nektek épp azt jeleni hogy az 1. év után megfeleződik a keresetetek, szóval innentől nem játszik hogy 4-5 sör meg némi pálesz delíriumában vihogva berendelsz egy új gumiszettet 400-ért, "mert ennek jobb a mintázata"... 

Nem Tibi... 

Eleve nincs 4-5 sör mert az pont 2 babatáp- vagy 10 pelenka- és pokol Panna 2 bár kicsi, úgy fogyasztja ezeket mint egy gallyvágó, amire valami elmebeteg tuning-mester V8-as blokkot szerelt: 

#csett: "Nincs"

"...mi...?" Csak egy másodpercre néztem félre, lemaradtam valamiről?"

"Le... Mondom Nincs."

"Mi az hogy nincs??? Ne szórakozz asszony, 10 modern babapelenka NEKEM elég egy rekesz sörre!"

"Lehet, de a lányod 3-t megrágcsált és benyálazott miközben kibontotta a pelusosdobozt, egyet beledobott a csapba, egyet 2 perc után pisilt tele, eggyel beleült a tócsába amit a kiborított cumisüveggel csinált, 1-et én fogtam meg vizes kézzel amikor bungee-jumpingolni akart az etetőszékből, és még csak reggel fél 8 van... Mire megiszod a reggeli kávédat lőttek még 2-nek... Folytassam....?

"hhhhh..... ne. Oké..."


 3: Mivel minden woodo-varázslat, "kattintson ide és nyerhet 1 milliót", Facebookos szerencse-malac megosztás ellenére SEM szakadt a nyakamba a bank, a felezett költségvetés hoz magával egy sokkal keserűbb pirulát is:

"Maaargit: világ életemben utáltam a pénzügy szemináriumokat a suliban, de azért a kockás-papíros basic mérlegkönyvelés még megy, és a végeredmény a legtöbb forgatókönyvre mínuszt dob bassza meg:

 - ha itt maradunk ebben a lakásban és fizetjük az alap kiadásainkat akkor havi szinten mínusz 300-zal zárunk, az meg Ft-ban már 100 ezer és még Kozelt-se vettem. Egy év ÍGY, ITT, az meg akárhogy számolom is kábé 1,5 milla mínusz.

 - Ha költözünk valami tanyára, akkor megspórolhatunk 2-300-at is, de a provízió, kaució, meg az "apró" a réven nyel be 2 millát, ami "fél fizuból" viszont bő 2 év alatt (se?) térül meg...

 - Ha te mint anya találsz itt valami 4 órás melót a közelben, az kb 800-at ha fizet, de 450 azonnal elmegy a bölcsire, egy 100-as a kocsi biztosítása ha a garázsban áll is, és ha a manó a következő 3 hét alatt egy 2,50-es tápot se hajít egy vidám sikítással a szőnyegre és az 5.-szörre meszelt falra, akkor még akár 0-ra is kijöhetünk hónap végén..."


...tudom, 

1: már rég elvesztetted a fonalat hogy az utóbbi 3 mondat az 1 azaz egy összetett válasz volt, 

2: hogy most pár önjelölt közgazdász már golyószóró gyorsasággal üti a billentyűzeten a kommentet:

a; "neeem, az nem annyi és ki lehet jönni óccsóbban is te gyökér csak nem kéne olyan nagy lábon élni"

b; "...nálunk a szomszéd Günther tanya gyerekmegőrző az csak 150 Eur és a gyerek immuntréninget is kap mikor 2 óránként megnyalja a Manuelt- a malacot vagy Manuel öt..."

c; "Ne tegezz! Hanyas vagy te disznó???"


ne... 

Ne kezdd!

Mondom ne. 

Naná hogy nem fogom tételesen kilistázni a háztartásom minden elemét mert:

a, marhára semmi közöd hozzá,

b, ha meg is tenném akkor is találnál benne okoskodni valót szóval ne is kezdjük.

Edd meg szépen, hogy MI, ITT, minden forgatókönyv szerint mínuszban végzünk, az meg már rövid távon is fáj, középtávon meg már nagyon...


Azaz MAJDNEM minden forgatókönyv szerint...

"....Tibiiii,... lenne itt még egy lehetőség..."

"NEM, NE KEZDD MARGIT!!! HALLANI SE AKAROK RÓLA!!!"

"...de Tibor... Otthon nem lenne lakbér, és ha meghúzzuk magunkat ki lehet jönni, a kislány pedig legalább úgy nőhetne fel hogy ismeri a nagyszüleit.... Hogy lenne nagyanyja, családi karácsonya, egy köpetnyi kerttel a mamáéknál ahol fűben ülhetne nem pedig egy 2. emeleti terasz 50 fokos betonján, szedhetne almát a fáról mint te gyereknek...."

....Te képes lennél a saját gyerekedtől elvenni a nagyszüleit csak azért hogy dizájnkörnyezetben legyél ugyanolyan csóró mint otthon?? Ugye nem vagy EKKORA gyökér öreg???

...

...Hogy mikor költözünk?

Nem tudom Tibor, lehet hogy soha, lehet hogy holnapután, de sajnos be kell látnod hogy minden fenti érv együtt egy elég erős indokká kezd formálódni...

"oké,de...(és ez a DE most fájni fog):"

"Tibor... Azt tudod ugye, hogy otthon, a TE anyagi háttereddel ez azt jeleni, hogy HA meg is tartod Pokol Pannát (a motort, nem a gyereked te barom) akkor onnantól egy életre elfelejtheted a több napos svájci túrákat, meg a "kedv-ruletten" választott hoteleket, a több ezer km 60-100 rongy körüli üzemanyag-és útdíj költségéről nem is beszélve..."

"......tudom Tibi...., de ha csak valami csoda nem történik, akkor ha itt maradok akkor is..."



#schnitt! - visszsa az előző sztori szálra

 

Hiszed vagy sem öreg, de Murphy az előző 6 évadnyi harc után..... nos továbbra is utál, de mint mondtam egyfajta tiszteletként megadja a "méltó halál" lehetőségét:

"Idefigyelj Tibor:"

 - 2 éve nem voltál rendes motorostúrán, először a Covid, aztán a terhes nejed, aztán a baba miatt....

 - ha hazamész-, ha nem- neked reszeltek, innentől még évekig- ha nem örökre- elfelejtheted a több napos freestyle motoros túrákat....

...de egye fene...

...kapsz még egy utolsó utáni lehetőséget:

...most MÉG van pénzed/pénzetek, most MÉG megvan a motorod is, és ha a kisujjamat megmozdítom 6 évad emlékére, akkor alakíthatom úgy a dolgokat, hogy ha hazaviszed a nejed 2021 augusztusában a nagyszülőkhöz 2 hétre, akkor 1 hétre visszajöhetsz egyedül...

Na nigger? Ne örülj, így is-úgy is eltaposlak, de az már csak rajtad áll hogy felállsz-e még egy utolsó menetre....?!

....

...Fel. Fel bazdmeg!



#schnitt!

 

(azok kedvéért akik nem szokták még meg a skizofrén beszélgetéseinket saját magunkkal, apró info, hogy Tibor 1 és Tibor 2 ugyanaz a személy - és persze egyik SEM Tibor... :-) )

Tibor 1: Oké Tibor.... Itt az utolsó utáni kanyar, az utolsó menet...

"...6 nap..."

"Merre menjünk??"

"Vallhalla??  Ultimate extended mix-ben?"

"Svájc? Vissza Bond szelleméhez a Furkára a naplementében?"

"Pipáljuk ki a hiányzó passo-kat Svájcban? Vagy a Garda tó rejtett szuper szurdokát?"

"Vissza az SS42-re?"

"Végre valahára Szardínia?"

 

Tibor 2: "....nos.... Szardínia csuklóból felejtős, mert az eredeti terved ( - itt - ) 8 napos, neked meg van 6- vagy rossz esetben 5.... Arról nem is beszélve, hogy innen, közúton oda-vissza még a 8 napos verzió is necces, mert még ha jól is jönne ki a lépés meg a kompok, akkor is lenne kb 3,5 napom a szigetre, az meg állítólag kevés oda... "

"Szóval marad a másik..."

Tibor 1: "Milyen ...másik? Mégis melyik a 4-böl?

Tibor 2: "AZ ÖSSZES!!" Ezt így láncban:


....

Tibor 1: "....ember, elment az eszed? Ebből 4 nap 6 óra feletti MENETIDŐ, és tudod hogy SOSE mehetünk 6 fölé! 

"...mire tankolsz, eszel, fotózol, fingasz 2-t, ez pont a duplája lesz, az meg minden nap 12-órát jelent!"

Tibor 2: "....Leszarom öreg...."

Tibor 1: "NE LEGYEN MÁR EKKORA ARCOD FASZOM!!! 

"Ha minden nap reggel 8-ig meg is tudsz reggelizni, össze is tudsz pakolni, fizetsz, kicsekkolsz és el is tudsz indulni, akkor is este 8-ra érsz a következő szállásra! Ha megcsúszol időben BÁRHOL, akkor 9-re... És emlékezz hányszor basztál már rá majdnem naggyon-nagggggyon csúnyán az ilyesmivel...."

Tibor 2: "....mondom hogy LESZAROM öreg...."

"....mit nem értesz a fentieken? Felfogtad a súlyát annak amit mondtam? Ha Szent Péter meg nem dob egy lottó nyereménnyel a következő fél évben, nekünk reszeltek... 

"Nincs több giga túra."

"Nyista." 

"Örülhetsz ha a motorod megmarad és nyaranta 2x felmehetsz Dobogóköre..."

"...itt a bevezetőd "baszóbb főellensége!"

"Nincs több "...de..."

"Nincs több "Majd jövőre!"

"Ez az utolsó esélyed és ha ez után 3 napig jeges-vizes kádban kell áztatnod a golyóidat meg a tenyérnyi vízhólyagokat a seggeden, akkor is meg kell tenned, mert vége... Egy korszaknak most vége az életben..."

"...Na...?"

"....indulhatunk már végre...?"


Tibor 1: ...ja... mindjárt. 

"De ha már az utolsó utáni kanyar, akkor ahogy a best of túráinknál mindig is tettük - keressünk ismét egy szövegben és hangulatban ide illő Soundtrack-et!"

"...meg is van:"



"Na hajrá!"


- a folytatáshoz katt ide -




2 megjegyzés: