2018. augusztus 24., péntek

Édes-savanyú Motoros túra kínai módra - retro hétvége a Dolomitokban - Part 2




Ha már "Retro túra" akkor kezdjük egy ide illő flashback dumával visszakacsintva az előző részekre:
(plusz a kötelező felhívás: "Stop! Ha az előző napot nem olvastad, előbb katt - IDE -, mert EZ a túra - itt - kezdődött!")

"Áhhhh..... Motorosként nincs is jobb, mint az olasz dolomitokban napsütéses reggellel erre a kilátásra ébredni":


*....sóhaj...*
"Hát ez tényleg csodaszép Tibikém..., de mi a f@sz ez?"

"...ööö, hát ez a kilátás a szobámból az olasz-osztrák-szlovén háromszögben fekvő Tarvizio főutcáján"

"és te mindenképpen úgy érezted, hogy egy kukakonténer teraszos panel tövében lévő, futómuskátli ládákból tákolt, Tesco-gazdaságos Raklap-Beachhouse az PONT megosztásra érdemes?"

"ööö.... Ja."

Egyrészt mert az egy "Bar Lounge" - vagyis egy 3 falú / egyik oldalról nyitott zenés krimó, és a hangsúly itt most sajnos a zenés-en van. Mert hál' Istennek éjjel vagy 3-ig nyitva voltak, és az még hagyján hogy 120dB-lel nyomatták - az itt épp mostanra trendivé váló - Shy Guys / Backstreet Boys szlovén verzióit, de a literes Jaegermeister megtette a hatását a vendégseregen is, akik így "fullba nyomták a kretént"
El tudod képzelni azt az érzést amikor a fél napos, 9 fokos vizű teljes-testes beöntésmaraton után, a fél vesédet odaadnád egy száraz paplanos 6 órás szunyáért erre a már nem szomjas Blaz és Gasper rekedten nyávogva üvölti az ablak alatt hogy "Áááááj waaant it deeeett wééééjjj"
...na kb ilyen:

Másrészt viszont - amiért tényleg érdemes volt megosztani azt a képet, az az, hogy minden nézőpont kérdése (*kivéve a másnapi mosott szarhoz hasonló kinézetedet - a szerk.*) úgyhogy rinyálás helyett nézz el balra:


"ha képes vagy összekaparni magad legalább egy kiklopfolt szar állagúra, akkor arra megyünk tovább érteeem?"

"...flmkjhm.... jóvanna..."
"mindjárt..."
"...de az éjjeli szlovén Megasztár 6 zsűrizése elég kimerítő volt, úgyhogy az emberi hidegindító sprayként abszolvált 4dl kávé után először eszük!"

(tudom, most sokakban felmerül a kérdés, de igen, nyugi, a reggeli benne van az 50 jurós szobaárban, mégsem ajánlom hogy a 4. kör után még "jóóólesz az majd TÍZÓRAIRA GÉZUKA" kurjantással zsebre vágj pár croissant-ot...
Gondolj csak bele...: elég ha 1x megázol nap közben és a francia péksütid egy mágikus pillantás alatt változik egy 3 hetes influenza alatt telefújt papírzsebkendővé... :-P

....iiiigen, én is úgy gondoltam.
Hagyd azt ott szépen a tálcán, csinálj még egy búcsú fotót az étteremről oszt indíts:

Mire a beöltözöl protektorba,
felszenveded a 40kg-s sziámi ikertesódat (a vizes izzadtságtól hozzád nőtt 5 m3-es hátizsákod) a hátadra,
bemelegíted a motort,
ÉS a falu ( - Tarvisio - ) határába érsz,
a majd' 1/2 Liter kávé hatására bebootol a windows 10-et futtató kazettás-Comodore 64-es doboz a nyakadon, és az első "Popup ablak" amit kapsz az az hogy:

"ÁLLJ"

"Ember... tudom, hogy még nyikorog a szemhéjad minden pislogásnál, de vedd már észre ...! :"

Igen, első pillantásra ez a hely tényleg úgy néz ki mint VÁC-alsó egyik utcája:




...de vedd észre a RÉSZLETEKET!
Ez a hely egy letűnt nemes kor utolsó emlékeinek egyike:
...ami valaha régen biztos csodaszép lehetett...



DE... mielőtt bárkiben ezek a képek "dejavu" alapú ijedelmet keltenének szólok, NEM, ez nem a 2022-es választások utáni Váci utca látképe, mert hiányzik a falakról az "Orbán Ráchel utca" tábla és a "hajrá Fradi" graffity.... :-P

 - Szűk 10km-rel később - , 4 óra irányában viszont végre elérjük az aznapi első uticélunkat a Mangart lábánál lévő - átlag turistának tök ismeretlen - Lago di Fusine Inferiore-t -, amit tippem szerint 20%-ban azért nem ismer senki, mert alig lehet észrevenni a Google Maps-on, 80%-ban meg azért mert (tisztességes sorozatgyilkosként mint Harry Lee Oswald) 3 névvel rendelkezik, amit sz*pás begépelni a naviba....  ergo "Átlag Paraszt Péter" már nem jön ide...

Pedig MENNYIRE rábaszik ha nem jön ide!

...ok ez még a parkolót elhagyva az első 10m-en nem (teljesen) látszik


 De menj egy KICSIT tovább és garantálom, a kavicsos homokból kaparod majd össze az állad!

BAAAMM! 

EZT álld meg egy fél perces "AAAaaaaztakkkuurvaaaa / Húúbaaazzzdmeeeg" nélkül:

(ott a kép 1/6-ánál lévő sziklavölgyben álltál tegnap bazzeg!)

...öreg, egyrészt ez azóta is a 2. helyezett az általam "valaha látott legszebb alpesi tó" ligában, az meg nem kis teljesítmény!

Igen, én is voltam a "Grüner-see"-nél, a híres Hallstattban, a 2x jobb Gosau-see-nél, de ha Tényleg festménybe illő, 1000 turista nélküli vadregényes tavat keresel, ne keress tovább!
Gyere ide, és ígérem, te magad is belátod, ez a tó, EZ A LÁTVÁNY viszi az európai ezüstöt:


 ...plusz, a fentebbi képen látható kis hüttében képeslapot is kapni amivel majd "beszúrhatsz" a szomszédnak: "jaaa jaaa Tibikém, Mallorca már lefutott idén, úgyhogy MI a Dolomitokba' vóóótunk Ádvencsör túrán érted..?

Innen továbbhaladva Sella Nevea / Tolmezzo irányába 3-4 km múlva már láthatod a dolomitok egyik jellegzetességét, a (sajnos többnyire elhagyatott) régi piros útőrházak egyikét...:
Tudom, orrtúró X5 Ottó ezt fel se fogja miközben130-cal fénykürttel villogva elsuhan mellette, de bármelyik motoros barátunk aki már járt erre és akár perifériából is észreveszi, elmosolyodva konstatálja:

"Megjöttünk..."
"...apa kezdőőődik"

...azaz... kezdődik, de olyan olaszosan... kicsit KÉSŐBB

...mert az SP 76 többnyire egy relatíve (a többi szakaszhoz képest) szar minőségű szakasz, ahol mindössze két-, azaz 2db látni- és fotóznivaló akad:

Az első a Lago del Predil partján található, kreatíven elnevezett "Forte del Predil" (Predil-i erőd), ami csak akkor ér meg egy 5 perces fotószünetet, ha játszottál bármelyik Call of Duty / Battlefield játékkal, egyébként nyugodtan kihagyható:


 a másik érdekesség - ezen a 90km-en - a nem rossz kanyarok mellett az SP 76 Sella nevea utáni pár száz méteres "Google Maps hiba" szintű szakasza - itt - :

 mert ez nem egy Paintben rajzolt 16 fonatú perec, hanem ez tényleg az út, kb 600 méter szintkülönbséggel kb ugyanekkora távon:

Ha most felkiáltottál hogy "Fffffúúú, EZ fasza! Oda megyünk!" akkor kiábrándításul ismét elmondom az "apró betűs részt":
"EZ a szakasz kevesebb mint egy azaz 1 km a 90-ből.... A többi csak kissé/közepesen szar aszfalt eseménytelen kanyarokkal egy snassz erdőben..."

 = (bár ritkán írok ilyet, de) még ha autópálya és Ez közt kell választanod sem biztos hogy megéri, mert ha pályán mész, legalább több időd marad a jobb részekre...

Amit viszont semmiképpen se hagyj ki, az nekem is a nap egyik meglepetése volt - Ez pedig az Ampezzo és Lozzo di Cadore között lévő 43km és a Mauria Pass:

ZSÍR...
...ÚJ...
...HIBÁTLAN...
...KÁTYÚMENTES...
FEKETE ASZFALT

Gyökér, totojázós családi komibk és 1.1-es Puntós papik NÉLKÜL, Olyan kanyarokkal hogy még ha a Hells Angels tagja vagy is, akkor is könnybe lábad a szemed:

mindezt több mint 40km-en, és ILYEN háttér mellett:





 NEEEMM!!!
ERESZD EL A SZALAGKORLÁTOT!!!
Tudom hogy "Itt akarsz meghalni" de vedd be szépen ezt a cicás tablettát és nyugodj meg, megyünk még JOBB helyekre is!

Egyrészt már Lorenzago di Cadore is piszok jól néz ki:






...pedig csak egy ismeretlen olasz kisváros a dolomitokban és DE, DE létezik, csak rosszul írtad!
Nem Lorenzo a "Homok Titkai"-ból, hanem - lorenzAGo di cadore - az SS52 mellett.
A városka egyéb nevezetességei amúgy a 2. János Pál Pápának ajánlott templom,

és az öreg Guseppe és Guseppené akik '76 óta minden nap itt ülnek a kissé romos dizájncaffe-ban Aperolt kortyolgatva, és amolyan "képeslap soundtrack"-ként kurjongatnak néha a többi öregnek:
"héééj MAAArio, Con che cazzo sei? (= mi a f@sz van veled?)

"áááhhhh.... véééégre.... This is ITALY myfriend" :-)
De ha kiröhögted és fotóztad magad, tovább kéne menni, mert ez még csak a kezdet!
Alig pár km múlva jön a nap második meglepetése az SR 48-as út mellett található - Lago di Santa Caterina - :

(ahol ha motorral jössz felhajthatsz a szárnyas oroszlánokkal védett gátra - egyébként meg séta van:)

És ahonnan ilyen a kilátás:

Tudom, tudom, szép, de ne szüttyögj sokat, tovább kell menni mert rövid a nap és egyrészt Santa Caterina főutcája se sokkal rosszabb:

másrészt a városkából észak fele indulva már vár rád a Passo St Antonio:





majd ezt elhagyva a nap 3. kellemes meglepetése - Padola -






és ami a legjobb:
Ezt a helyet szintén a kutya se ismeri:
Nincs tele büdös turistával, 37km/h-val lakókocsit vonszoló hollanddal, buszos japánnal, óbégató némettel, de még a térdkoptatós sportmotoros Rossi klónok is elkerülik mert nem a "híres passo-k" mentén fekszik.
Szóval nyugi.
Igen, fotózhatsz az út közepén:

És igen, TÉNYLEG MEGÉRI:


18, mondom mindössze tizennyolc km-rel később éred el Sexten-t, ami - ne örülj - nem az Amsterdam-i piroslámpás negyed olasz megfelelője, és még a mindenható Google Maps szerint is, az itteni nyomvonal kb annyira érdekes mint egy 2 hetes vízi-hulla EKG képe,

akkor se hagyd ki!
Egyrészt fasza az aszfalt és van itt pár fasza (és a térképen nem- vagy alig látszódó) kanyar, másrészt Ez a hely IS ÍGY néz ki:







San Candido-t elhagyva - ami nem, ne röhögj, nem egy nemi betegségről kapta a nevét - egy 5-6 km után délre fordulva rátérhetsz végül az SS 51-re.

"Hogy ez miért jó neked?"
Nos, mondjuk mert Ez az út vezet a Huawei által is licencelt háttérkép - Misurina tó fele, amit a Gossglockner és a Passo Stelvio után minden motorosnak dobogós helyre kéne vésnie a bakancslistáján:

Ember, ez a hely annyira szép, hogy Chuck Norris-t itt látták először és utoljára könnyes szemmel...




 ...és bár azt hinnéd ennél jobb már nem lehet, szólok hogy de...

DE LEHET!

...először is a tóparton lévő Grand Hotel Misurina aljában találsz egy Spar-t, ami
- vasárnap is nyitva van,
- olcsó benne az Ice Tea
- és még hűtőmágnest is  árulnak:

másodszor, alig 3km múlva észak fele találod a tök ismeretlen Lago d Antorno-t amit szintén még Piszkos Harry is szipogva fotózna órákig örömében:





 és a törpés étteremben a parton bónuszként irgalmatlanul jó igazi olasz tiramisù-t kapsz
nem túl drágán,



és mint mondtam ilyen kilátás mellett:

És igen, Pont itt, Pont most kell a TE érdekedben kurvára illúziórombolónak lennem:

Tudom, ha hallottál már a Tre Cime / Drei Zinnen-ről, akár a Totalbike - itt is megtalálható - cikkjéből akár máshonnan, most valószínűleg dörzsölöd a tenyered:

"Apa, itt kezdődik! Itt kezdődik a Tre Cime panorámaút!!!"

"És csak 29 Euro" - link az aktuális árakhoz itt -




Ezt azééé kaptad meee hülye leszel!

NE!
Ismétlem NE fizesd ki!

...tudom hogy "mindenki azt mondja hogy - ha mááá idáig eljöttééé' fizesd ki" de NE TEDD!!!

Hiába mondja a Totalbike-os Csikós, hogy ez a hely mindennél jobb...
Mert ok, tényleg szép,




 ...DE...

és itt jön a KURVA NAGY DE!!:

9000 Ft-ot fizetsz ki 5,5km-ért!!!

Mondom 5 és fél!!!

Ember, ok, a Glockner is kurva drága, de az +9 Euróért 6x, mondom HATSZOR ekkora táv és vagy 10x ennyi kanyar...

...és ráadásul fent mit látsz? 
Brutál sziklát meg fasza völgyeket?



...ja, ja, de ILYET TEGNAP IS LÁTTAM, sőt, jobbat is a Mangarton INGYEN, 3x jobb kanyarok után:

"de... de... itt fasza hütte is van:"



"FASZA HÜTTE MINDENHOL VAN BASZOD!!!"
"0Ft-ÉRT!!!"

 Volt tegnap a Mangarton:

 

Lesz mindjárt a Falzarego-n:


meg a Valparolán:


"Ne mondd már hogy ezek 9000Ft-tal szarabbul néznek ki!!!"

"Arról nem is beszélve hogy ezen a köcsög Tre Cime-én elég csak egy kicsit lefele döntened a fénylépezőgépet..."


"...vagy lefele ÉS jobbra, és rögtön mit látsz???"
"EGY KIB@SZOTT TESCO PARKOLÓT!!!"
"9000-ÉRT A DOLOMITOK TETEJÉN!!!"

*hüpp hüpp* - "Hát nem csodaszép Tibikém???"

NEM BASZDMEG!!!

Az egyik oldalon csak ez a köcsög szikla van:

...amit elég épp csak keresztbe fotózni hogy még illúziórombolóbb legyen:

...a másik oldalon meg Softshell Hans totyog bele még a szalagkorlátos képekbe is

"Jjjaaaa... hogy te motoroznál erre mert jók a kanyarok???"


"Nesze neked hülye gyerek!"

"Melyik kanyarról beszélsz?"

"Ezekről ahol Güntherék 4-esével keresztbe' parkolnak az úton meee' máshol már nincs hely?:


"vagy arról ahol a Tesco parkolón kell áthajtanod és Gizi néni még csak az akciós mosógépet nem tolja keresztbe' előtted egy szoruló kerekű kocsin, klumpával tarkított otthonkában?:"


"esetleg ezekről a kanyarokról ahol 4 nyugdíjas követ az út kib@szott közepén, szigorúan 23km/h-val, egy 2,5 sávon 17-tel kanyarodó turistabuszt?"


"...ami nem mellesleg csak 1 volt a kb 15-ből lefele?"
"vagy csak generell szereted, hogy az 5,5km-ből legalább 1 ilyen:"


"Eeeez tényleg fasza!"

"...de ha úgy egyébként/hétköznaponként nem vagy haladó mazochista és nem rejszolsz sorjás káposztagyaluval az "élvezet kedvéért", akkor legalább MOST fogadd meg ezt az EGY tanácsomat:

NE, ismétlem NE gyere fel ide, mert azt a 9000Ft-ot elköltheted 3 túlárazott hűtőmágnesre is, vagy kifizetheted belőle hazafele azt az 1 osztrák gyorshajtási csekket, amit majd a pályán szívsz be fáradtan...
...Az idődről nem is beszélve. Mert lent a kaputól vissza a kapuig azzal a fenti 10 képpel + parkolás + 1 pisi simán buksz 3/4-órát, amit soha nem kapsz vissza az élettől... :-P

Nyamnyogd inkább el szép komótosan a kis tiramisùd a törpésnél, majd indulj tovább, mert már du 4 van és - az utolsó tervezett szakasz - mára hiába csak 50km, Mr Google nem véletlenül ír rá majd' 1,5 órát:

Ezen a "nyamvadt" 50km-en ugyanis még 3 Passo vár a 3 kroki (Tre Croci), a Falzarego és - amiért jöttél - a Valparola...

...aminek rögtön az elején, a Falzaregón lévő kereszteződés után érdemes félrehúzódni és visszanézni a Falzaregóra, mert ez a látvány megér egy pár képet:



 ...mint ahogy a Valparola tetején lévő tavacska is:





Nyugi, az itteni INGYENES kis hüttében is kapni képeslapot és Apfelstrudel-t is:


úgyhogy már nyugodt szívvel szaggathatsz lefele La Villa / Stern fele:




és most jön a kedvencünk: "Igen ám de..."
Mert DE mire odaérsz La Villa-ba még csak fél 7-van, és bár úgy tervezted hogy majd valahol itt szállsz meg (még akkor is ha ezt itt vagy 80 euród bánná) egyrészt még a segged is bírja, másrészt holnapra már úgysincs jó és ÚJ szakasz ergo nyugodtan mehetsz tovább a határ felé, majdcsak "beesik valami jó"


 "Mondjuk ez?"


 "Nem rossz de lesz még jobb is"

...és tényleg.
Lett.
Mégpedig egy térképen alig feltüntetett falucska mellékutcáján, ahova tök véletlenül tévedtem be, de milyen mázli!!!

Íme a Hotel Al Plan - St Vigilio községben, ahol a jól sikerült marketing tényleg számít:


Először is, CSAK EZÉRT a szoborért megáll már minden motoros "Csak 1 képre":


...amiből csak 10 kép lesz mikor feltűnik neki hogy ez tényleg igazi fogaskerekekből lett hegesztve, életnagyságban, olyan részletekig hogy az bármelyik múzeumban megállná a helyét:


a kinti "sallangról" nem is beszélve:

...a motorfényszóróból csinált kerti lámpán keresztül

 ...a motoros csengőkön át,


a kis Vespás garázsmúzeumig

 ...ahol az öreg Guseppe azért mást is rejteget emlékül a régi napokra:

 A szoba pici de barátságos, és reggelivel kb 55 Euróért pont megteszi:




és ok, a fürdő nem éppen a Hilton-t tükrözi, de tiszta és nem málik sehol, csak öregecske:

 az ajtóról nem is beszélve: :-D

Igen ez nem éppen egy chipkártyás ajtózár, de legalább olyan jó, mert beletelt vagy 3 percbe mire rájöttem hogy belső kulcslyuk híjján hogy lehet bezárni :-)

Végül de nem utolsó sorban a folyosó / lépcsőház se semmi, mivel a tulaj gyűjti a kakukkosórákat...

...és nem ma kezdte :-D




(groteszk) hab a tortán pedig a lándzsákra feszített életnagyságú Jézus szobor a lépcsőházban, szóval ha félálomban és/vagy piásan nem akarsz a saját sikításodra ébredni, kapcsolt fel a villanyt mielőtt éjjel kóborolni támad kedved :-P

Este 8 lévén viszont a vacsorát látva a hely minden giccsét megbocsájtod:


és ezek után jóízű mosollyal és teli hassal fekszel le aludni...
Kell ennél több?
Nem hiszem...


Happy End




..."én ezt nem értem Tibikém..."
"aszondta' az elején, hogy "siránkozás" meg "édes-savanyú tudjaafaszommi" hol itt a hiba?
"hol a savanyú?"
"jó-jó, az elején megázott, de attól mitől lesz kínai menü egy motorostúrából?

"Idefigyelj Géza: Szereted a pörköltöt?"
"Ja!"
"Galuskával?"
"úgy is"
"és ha valaki beleborít neked egy fél doboz hideg-lucskos ananászkonzervet?"
"Azt pofán verem!"

"Jó,de mi van ha az a valaki te vagy meee' azt hitted a még extrább "kínai kaja" fasza lesz?"
"Hát akkor rábasztam Tibikém!"

Rá.
Rá bizony.
Mert a túra összképe a fenti képekkel nem rossz.
Tényleg nem rossz.
Szép helyek, napsütés, (többnyire) jó utak - ez a fokhagymás pörkölt

Erre viszont Murphy haverom első nap ráöntötte a cukros konzervlevet, én hülye, meg utolsó nap "ráb@sztam az ananászt"

Mehettem volna ugyanis az eredetileg tervezett úton a "jól bevált hagyományos menüben" a Passo Sattel-en és a 'Glocknerrel párhuzamos 108-as úton kb 15 euróért haza és a Sattel Pass szép lett volna:

"Szép, de megszokott, úgyhogy újítsunk!"
+1,5 óra kerülővel lehetne menni az osztrák-olasz határon lévő 111-es úton meg a Glockneren keresztül:

"EZT figyeld öcsém, ezt a nyomvonalat:"


"Ez faszább lesz mint a hülye Sattel pass-od pörköltöstül!"

...

...nem.
Nem lesz faszább baszd meg!
Sőt!
A hülye osztrákok/németek személyiségi jogi parájának hála, NEM lehet megnézni ezt a szakaszt Google-maps-en, nehogy a magyar ci... ööö cickány Salgótarjánba' kinézze Trakesz Thomas Zetorját a ház előtt, vagy a hülye google fotókon bukjon le Hans, aki biznisztripp címen a szomszédasszonyt töcsköli 3 utcával odébb :-P
Hála ennek a pár f@szfejnek, no Picture, no Info, de így legalább őszinte meglepetésként érheti az idetévedt parasztot, hogy a 111-es út 48km-éből 46 és fél EGY KALAP SZAR!!!

Először is: Szar sincs itt csak pár kisebb hegy meg ez az 5 jó kanyar:

 meg egy "eltévedt" Passau tábla

Másodszor: az, hogy egy út "eseménytelen" még nem lenne baj...
De AZ, hogy a 2/3-a úgy néz ki mint Gerard Depardieu és egy napon rohasztott mazsola szerelemgyereke, na Az már kurvára PROBLÉMA!


Ezen a kib@szott aszfalt-aknamezőn még a Rally verziós Africa Twin-es szerencsétlenek is sírtak a sisakban szembe jövet, hát még én, meg a pár nyomorult sportmotoros csóka, akik a tökük helyett már csak szottyasztott padlizsánpürét vittek haza a fonnyadt kis zsákjukban :-P

Végül, de nem utolsó sorban: a mindezek utáni slusszpoén, hogy bár egy hónappal ezelőtt 20 fokban vigyorogtam a Glockneren ehhez képest most 6 fokos nyál várt fent:


...szóval ennyi.

A 2,5 napból egy, azaz 1 nap volt fasza. 
...Mint a kínai kaja amit kínai étlapról rendelsz: 
Fotókon jól mutat, Van része ami ehető, sőt, már majdnem finom, 
de azért még egyszer UGYANEZT tuti nem rendelném...










1 megjegyzés:

  1. Tiborom, nagyszerű beszámoló volt:)
    Merítek belőle, mert mennék jövőre is. Az azért kimaradt, hogy most is volt péniszcsökkentés a Walhallában, vagy megmutattad, milyen az expat magyar virtus? :)

    VálaszTörlés