2018. január 21., vasárnap

Made in Italy - Olaszország legjava 3 napba sűrítve (Part 1&2)



Az előző kitérőktől eltekintve, (és mivel úgyse fogsz - ERRE a linkre - kattintani) folytassuk ott, ahol a lényegi sztori abbamaradt:

Itt vagy (haladó alkoholista) motorosként - az élet értelme Vallhalla túra - és a rehabként megélt - Nockalmstrasse túra -  után, de még mindig Dolomitok függőként, olyan életunt tekintettel, hogy ahhoz képest a heroin túladagolt Kurt Cobain is egy életvidám kisdobos.
A nejed szerencsétlen már kívülről fújja a veterán nagypapa szintű meséidet a "HEGYRŐL, ahova vissza kell menni", úgyhogy legtöbbször már kérdeznie sem kell hogy "mi a franc bajod van":
 - Kint szépen süt a nap,
 - "apa" mégis üveges tekintettel csapágyasra pörgette a 38. egeret is a Google Maps-ot csesztetve, ergo: Game over
Az agyadban megint előbb húzták le a rolót.

Szerencsétlen persze néha próbálná menteni menthetőt:
 - Állítólag a Rossfeldstrasse tök szép Tibi...
 - Nem megyünk fel..?
Én:
- (Hukk) - flmkfhmolmsmtoaamm....

Ő:
 - Szivi.... Emlékszel milyen jó Grillwurstot ettünk a Glockneren?
 - Menjünk fel megint!
Én:
 - ....az csak 27 kanyar-oda-vissza-Margit-haggyámáááahülyeséggelflgmfkstlmd.......



...

....jó jó, ...ok...

...lebuktam...

Te is és én is tudjuk, hogy ennél nagyobb kamu már csak az átlag, magyarisztáni politikus vagyonnyilatkozatában van:

Nem sok olyan nő a földön aki tudja, hogy mit jelent az, hogy "Grossglockner", kb 1 az 1 000 000-ból, és azt te is sejted, hogy Nincs az az Isten, hogy az az egy is Önszántából suttogná bárkinek is, hogy PONT ODA akar menni......
ez kb akkora képtelenség, mint ha te mondanád a nejednek, hogy:
 - nézd szívem, eladtam a motort,
 - hogy a karácsony előtti utolsó hétvégén elmehessünk az árából
 - legalább 3, tonhalkonzerv sűrűségűre tömött plázába
 - cipőt meg táskát vásárolni,
 - és nyugodtan hívhatod a barátnőidet is,
 - mert ők segítenek majd okosabban dönteni a választásban.

Tudom, ha ebbe egy kicsit is beleképzelted most magad, akkor jó eséllyel éppen így festesz:

... # flush....

... öreg...

Ébredj!!! ...és ne üvöltözz, ez csak egy rossz álom volt.

...de valahol itt be kell látnod, hogy a nejed által idénre megálmodott "ideális nyaralás"- és a több napos térkoptatós valhalla túra halmazok ...khhhm... elég csekély metszésponttal rendelkeznek.

Nincs mese, házas emberként kompromisszumot kell kötni, ergo:
Te leteszed a sisakot, és lecsattogsz szépen az 5 kofferrel a garázsba, miután bepakoltad a színben összeillő törülközőket, a 3 féle napolajat, és közben minimum úgy mosolyogsz mit egy meleg Steward az Amszterdam-i járaton... :-P

...Vaaaaagy... Ha anya még nem a retiküljében tartja a golyóidat, akkor amolyan (pálesztől) beszívott Sherlock Holmes-ként ITT és Most végre hasznát veheted a 1,5 szemeszternyi főiskolai Marketing tananyagnak:

... *hukk*
... hallod szívem...
...izé... "nekem... vissza kell mennem..."
...akarom mondani... Tudod, jó ideje hadoválok itt neked Olaszországról... *hukk* mit szólnál ha oda mennénk idén nyaralni?

"Na jó, de én tengerpartra akartam menni és akármit mondasz, NEM ÜLÖK MOTORRA!!!"

... # hukk...

" - challange accepted!!! - "

Viszont mivel se kinézetre, se rábeszélő készségben nem vagyok egy Barney Stinson, szabink is kevés van idénre, ÉÉÉÉS annak is csak egy része lehet a hegyek között, nem lesz könnyű úgy összehozni mindent, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is motorra üljön... vagy ilyesmi.

Fel a fejjel ember, ez a 4. évad, te sem vagy kispályás, úgyhogy, ha meg akarnád mutatni bárkinek, hogy miért jöjjön innentől MINDIG Olaszországba, milyen útvonalat terveznél?

Nos...
Mondjuk - EZT - ,
mert ebben a 3 napban benne van minden:
 - egy beszarás (de sablon) Tengerpart,
 - a kultúra kedvéért PADOVA (persze Murphy humorával fűszerezve),
 - és végül - naná hogy a koronaként - (egy bónusz meglepetéssel) a Dolomitok  :


Na akkor hajrá!:

1st Day: The beach



Nyugi, nem lesz semmi visszautalás Di Caprio hasonló című, felejthető sztorijú filmjére... :-P de ebből a szakaszról is nagyjából pont annyi marad majd meg mint Leo filmjéből:
1, azaz egyetlen kép a fejedben - ami "Meglepetés!": Nem a bííícs lesz :-P :

A tengerpartig tartó szűk 400km-es szakasz 2/3-ánál ugyanis beszúrunk egy apró kitérőt:
Villach környékén a Nassfeld Strasse és a - Passo Pramollo -  az autópályáról csak minimális kitérő, de még autóval is megéri:
 - Először is, mert egész jót nevethetsz azon, hogy a 30 Fokra való tekintettel, határőrök híján szabadon tartott lovak állják el a határátkelőt, az egyetlen árnyékot adó tető alatt, és útlevél ide-vagy oda az ügyintézés" itt is magyar hivatal módra működik:
Ha "Jázminnak" úgy van kedve, 2 perc alatt átjutsz, ha nem, ott állsz egy órát, és cirógathatod az egóját, hátha megkegyelmez nektek:



Ha már alma nincs nálad, legalább légy inkább jó fej és ne lődd le neki az Esmeralda évadzárójának a csattanóját, akkor kenőpénzként némi fültő vakarásért cserébe gyorsan átjutsz. A hágó tetején található kis noname hüttében - 10 méterrel odébb - pedig már őszinte vigyorral nyamnyoghatod a hétvége első igazi olasz pizzáját...



...miközben jóízűen röhögsz Günther-éken, akik hiába jöttek egy A6RS-sel, még mindig a bambán pislogó Jázminnal alkudoznak jó fél órája...

Itt még nem ismered be magadnak, de később azért csendben belátod:

"Kivételesen Jó, hogy nem motorral jöttél":

Főként mert akármilyen "jól szellőzik" is a pincében száradó kis protektoros gúnyád, álló helyzetben 30 fokban még perforált bőrruhabán is alföldi kuvaszként lihegve húznád a kis csiganyálad magad után, a sokzsebes vízhatlan cordura cuccról meg ne is beszéljünk...
Ehhez képest most egy vászongatya-póló kombóban szállhattál ki egy légkondis kocsiból, majd púpozott potrohhal, és őszinte mosollyal bámulhattad EZT a kilátást jó 10 percig...



A hely egyetlen szépséghibája, hogy az út idáig - észak felől - keskeny és a minősége vetekszik a Hungária-körútéval - naná hogy rossz értelemben. :-P ...de ismét csak mivel nem motorral jöttél, - ...pont lesz@rod :-)
Főleg úgy, hogy a Pontebba-ba vezető lefele menő szakasz már szerencsére egy fokkal jobb és végre nem egy Mars szimulátorra emlékeztet, és bár nem rossz:



...de Ezt az egyetlen képet kivéve semmi "extra" nincs benne:


ITT, nagyjából 4 órával az indulás után, bár még sehonnan nem vagytok elkésve, de a Pontebba és a tengerparti Lignano közti 140km-es szakaszon mégis jobb ha az autópályát választjátok:

Persze ha szereted a kihívásokat (vagy csak haladó mazochista vagy), kerülhetsz - Lischiazze - felé egy plusz 10km-rel, mondván "a Google Maps szerint fasza a nyomvonal", de azon túl hogy megsüketülsz a jobb füledre miközben az asszony az anyósülésről üvölti, hogy "TIBOR, A RETKES FASZÉÉÉ JÖTTÜNK ERRE", túl sok egyéb élménnyel nem fogtok itt gazdagodni... :-P


Nem, ez nem egy Lucfalva-külső-i hétvégi-telek beálló, hanem EZ lenne az út...

...ha nem lett volna 4 év után kivételesen annyi eszed, hogy kikérd a kínai Mr.Google véleményét is, (...tudod a kis sárga paraszt a térkép jobb alsó sarkában), aki készségesen meg is mutatta, hogy ezzel a kerülővel nem nyersz semmit.

Igaz, hogy az autópálya szalagkorlátját bámulni 1,5 órán keresztül se izgibb, de legalább 1 teljes órával (és kb kemény 6 Eur pályadíjjal könnyebb bukszával) éred el Lignano tengerpartját, ami már legalább hozza az elvárt színvonalat:



És hogy ez - azon túl hogy érkezéskor még csak du 3 van - miért jó neked?
Nos, először is, ha autópályán jöttél ahogy ajánlottam, akkor még hallasz a jobb füledre is, és nem a válóperes papírt üvöltve gyűrkészve szállsz ki a kocsiból
Másodszor, mivel nem motorral jöttél , nem a légyölő galóca mintájú golyóidat áztatod sziszegve a sós vízben, hanem képzeletbeli szivarral és hülyén vigyorgó fejjel fotózod a nejed, amolyan balkáni James Bond-ként a homokos tengerparton:


De azért ne legyenek illúzióid...
1: Ha te sétálsz be a ezek után a hoteled aulájába Pierce Brosnanként, csurom vizesen egy szál bokszeralsóban, téged jó eséllyel azonnal kib*sznak. :-P
...Igen még a Booking.com lábjegyzetében talált - Hotel Marina Uno-ból is, ami bár gut UND günstig, de
2: mégsem fogsz benne "véletlenül" összefutni egyetlen dupla 0-s angol kémmel sem, és
3: a parkolójában sem kell majd Aston Martin-okat kerülgetni a 97-es G Astráddal...

...de cserébe:
"ár-érték arányban nem rossz hely"

főleg úgy, hogy
 - 500m-re van a tengerparttól,
 - kb 90-100Eur/Fő/éj-ért (ami nyáron, ezen a környéken nem rossz) még grátisz reggelit is kapsz
 - a legfontosabb apró betűs előnyükről nem is beszélve: Mégpedig, hogy olyan isteni Tiramisu-t adnak, amitől még Daniel Craig is könnyes mosolyra fakadna.

Nem kenyerem a gerillamarketing, de az a manna, amit ezek adnak egy snassz "desszert" címén, az minden pénzt megér:


Öreg...
...3 ilyet betolsz, és garantálom hogy Homer Simpson módban, csurgó nyállal üvöltöd majd, hogy "EZ A MENNYORSZÁG", és nem kell aggódnod, a többi vendég is csak addig néz majd megbotránkozva elmeroggyant hülyének, ameddig ki nem próbálja.

...Igen, most mesélhetnék neked arról, hogy miért jó MÉG PONT IDE jönni, de azon túl hogy a helyi móló felér bármelyik horvátországi - és fele ennyiből megúszható - kikötővel:



...max annyit tudok "pluszként" felhozni neked, hogy ha PONT fetish-ed a magyar (zug)-politikus GL Merci-jének fotózása "privátban", akkor itt megtalálod a számításod:


 ...Egyébként meg Ez is CSAK EGY tengerparti strand, a (lusta olaszoknak hála csak napközben) fizetős napozóágyakkal...


...és a grátisz 1 000 000 szúnyoggal együtt... :-P

Más kérdés, de ha fészbuk lájkvadászként pont harmad ennyiből kéne megúszni ugyanezt a háttérképet, elég ha lemész "balcsin" - valami kevésbé Party Central homokos szabadtéri strandra, és sima MS-Paint-tel leradírozod a Tihany-i hegyeket a háttérből :-P

...Szumma-szummárum, ha nem akarsz kicseszni magaddal és semmi kedved lovakkal alkudozni (festői háttér előtt), sem pedig "Soros-ozós Fidesz-es" feltörekvő politikus-hoz hasonlóan 3 hónapig minden kérdésre csuklóból azt válaszolni hogy "az olasz Tiramisu az ISTEN", akkor ezt a napot nyugodtan kihagyhatod...


2nd day: Man of Culture - Made in Padova


...ok...
...Nem vagy kezdő utazó, ezért Google Maps-ban már megtalálod a "fotók"-at, és ennek megfelelően tervezel útvonalat - VAGY már oviban is IPHONE volt a jeled és most szimplán eltévedtél térerő híjján - egal - kérdésem hozzád, kedves olvasó a következő:

 - "Miért menjünk Padovába?"

...nos igen...
Ha a telefonos kategóriába tartozol, elég ha nyomsz egy szelfit a város kezdete/vége táblánál egy passzoló pizzaszelettel a szádban, animált cillagocász háttérrel és tuti azzzzonnal kapsz vagy 300 lájkot!:-P

Juhhúú, bekerültél az IPHONE 7-8-10 szuper menőinek sorsolásába!!!

OSZD MEG EZ A BLOGOT FÉSZEN ÉS NYERHETSZ EGY PÁRIZS-I(t meg egy cicás)VILLÁT Eiffel-tornyos kilátással! (...naná hogy nem Párizsban)

 ....

...a maradék 10%-nak rossz hírem van:
rossz helyre kattintottál ezért most nyaralási tippeket olvasol, Paraszt stílusban, és nemhogy a kutya se fizet érte, még anyád is hülyének néz amiért ezt a szart lesed a kiskegyed helyett :-P

....jó, ok , ha hétfő reggel vagy és a céges klotyón ülsz, az 90%-os mentség, elvégre vagy ez, vagy dolgozol... :-P

...de a kérdés ettől még adott:

Miért mennél PONT Padovába?

Nos... Vagy azért mert a blogban tanultak alapján megnézted a Tripadvisoron, hogy - milyen látnivalók vannak ott -, vagy Ha hozzám hasonló szintű Google-Maps-1-es szintű webturistaként megtaláltad a "képek" menüpontot, akkor elsősorban a - Prato della Valle - miatt.

.........Ha, most az egyszer rákattintottál a hülye linkre, és erre az egész szar olaszul jött fel, ne aggódj, összesen már vagy 10 napot voltam "olaszba", úgyhogy segítek fordítani:

"a városközpontban található ovális szökőkút/szoborcsoport az eredetileg reneszánsz színházi darabként először itt bemutatott Kill Bill előadásán "munkahelyi balesetben" elhunyt - Crazy 88 - statisztáinak állít emléket, és bár nem szerepel se a - Nemzet Aranyában - se a - Da Vinci kód - ban, azért elég szép:
...lenne...


Jó, ok, biztos tényleg lesz pár olvasó, akiknek a látványon kívül a tényleges történet is fontos, de nekik a rossz hírem, hogy "kutyafuttában - ez a link - tartalmazza a legjobb magyar nyelvű leírást, és mivel szinte minden netes oldal még a szobrok számát tekintve! is eltérő infót ad, hiteles, nyomtatott útikönyvek lapozgatása helyett inkább élvezd ki a pillanatot és örülj hogy itt lehetsz és személyesen láthatod ezt is...

Azaz LÁTHATNÁD ha ma épp nem régi "haverod" Murphy lenne a parkőr:

"...Ja, hogy TE?!
...Most?
Scusi... No..."

"...öreg.... hehe...."
"...te tényleg azt hitted....?"

"....Azt hitted hogy idejössz és megcsinálod (legalább) ugyanezt a képet?"
"...hehehe..."

"LÓF@SZT!!!"


"Nálad most PONT csatornatisztítást és zsilipelt szennyvíz-ülepítést játszunk!!!"


áááááhhhh.....
....nincs is jobb annál, minthogy 1x, azaz EGYSZER jössz ide 1982 és kb 2060 között erre mi vár????

1 pálcás alu RENDŐRSÉGI KORDON, tűzpiros ToiToi bódék ÉS támfal zsilipes SZENNYVÍZ ÜLEPÍTÉS!!! 
MI MÁS BAZZEG????!!!


Akárhonnan, akármilyen szögből is akarod megcsinálni a kis lutra-albumos fotóidat, valahogy a képbe mindig beúszik egy részeg turista által pottyantott bolgonese-Penne/haszált-tampon szigetecske :-P


...és igen, jól gondolod:
Akkor és OTT legszívesebben valószínűleg én is egy barna-spirál-piramist csobbantottam volna Szent Gellért lába elé, letolt gatyával, üvöltve jelezve, hogy a f@szom ki van Murphy-törvényével és a saját "szerencsémmel" hogy az öreg Guseppe-nek és haverjainak PONT MOST kell maffia koronatanú-vízi-hullákra vadászni PONT EBBEN A KIB@SZOTT szökőkútban...

...de...

...Tudom, most tök higgadtan azt kérded, hogy "mit kell ezen ennyire kiakadni? Van ilyen..." és lehet hogy igazat is adnék neked, ha nem fél tucat emlékem lenne arról, hogy a sors kezéből, én az utóbbi időben általában a középső ujjat kapom :-P
Paranoia?
Pesszimizmus?
Negatív hozzáállás?
Háh! Tényleg? :-P
Akkor mit szólsz ehhez: (achtung, filmes klisé: évszám/helyszín bevágások következnek!)

Róma 2016: Murphy megtudta, hogy oda készülünk, erre metrót ásat a Colosseum elé mélyfúró daruval és 5 méteres építkezési palánkokkal: "Magnificent no?" Hát... inkább "anyád!"


Sebaj, menjünk tovább, "vannak még szép részek a városban!"
ööö ja...
Csak pl Murphy az érkezésünk tiszteletére migránskordont húz a Spanyol-lépcső elé, és cseresznyeként a szartortája tetejére - teleszórja a lépcsőt 20 literes diszperzites vödrökkel :-P


Dolomitok 2017:
Gondoltam az öcsém 30. szülinapjára elviszem Valhallába, hogy belőle is hittérítő váljon miután látta a - Lago di Carezza-t - ami szép időben így fest(ene):


Kivéve most, és kivéve nekünk! 8-I
Mi ugyanis EZT kaptuk belőle:


Milánó 2017:
Szintén az előző túra. Murphy első meglepije nekünk, hogy pont mire odaértünk, az orrunk előtt zárták be a dóm tetőteraszára vezető lépcsőt géppisztolyos rendőrök...
Igen, tudom, közületek is biztos sokan jártak már ott, és sosem láttak birodalmi rohamosztagosokat lépcsőt lezárni, ....mi naná hogy igen.
Nem sokkal később pedig, mikor az ember már megadná magát a sorsnak egy "FASZOM AZ EGÉSZBE!" kíséretében, megkaptuk a második és egyben záró poént:
Egy nekünk állított szobrot, amit Murphy személyesen faragott nekünk:


Nem, ez nem Photoshop.
Igen, még az erek is jól látszanak rajta...
és Igen tényleg ott van...
 ...egészen addig kb, ameddig ki nem találok egy új úticélt, mert akkor gondolom átszállítják "műkincsmegosztás" címen csak nekem :-P
Kössz vazzeg....

...de ne veszítsük el a fonalat:
Padovában járunk továbbra is az asszonnyal, ahol Murphy elintézte nekem, hogy pár standard kólásdoboz és mekis zacskó helyett a város fő attrakcióját telenyomják a környező települések már ülepített szennyvizével:


"le magnifico!!!" :-P
De aztán lassan leesett az ejtőernyős papírhúszas:

Ez, itt, és most nem csak a sors kikúrása miatt, és nem csak az én kedvemért ilyen.
Nem.
Ez azért ilyen, mert EZ a város EGÉSZ OLASZORSZÁG keveréke egyben, és pl

 Az - Eremitani Museum - nak...


...ugyanúgy része a tőle 1 sarokra álló kurblis-, mobil-pálinka-főzős csepel bicikli:


 mint a Corso Giuseppe Garibaldi 23 alatt lévő posta(?) épülettől...


...egy saroknyira "letámasztott" agyongraffitizett Piedone-tricikli:


vagy a - Palazzo Ragione - előtt hanyag eleganciával parkoló elcseszett Opel Combo hűtűkocsi:


Mert műemlék ide-vagy oda:


 ...ha a közelben van egy kib@szott Spar, akkor a gazdaságos hirdetőtáblát felszögeljük a 600 éves műemlék oszlopra is:


THIS IS CAPITALISM MY FRIEND!

Jahh, hogy te egy csóri túrista lennél aki csak 2 normális képet szeretett volna???

Hát miszter, akkor találd meg azt a 2 fokos szöget,


és x-1m-es távolságot, ahonnan a műemlékek nem épp csicsás józsefvárosi piacnak néznek ki:


 otherwise: henesbót lesz a - 600 éves palotából - is:


...igaz még így is olyan hangulatos dizájnnal:


...hogy nyár ide-vagy-oda, fagyi helyett hirtelen egy fél kiló csontos levesbe való lábszártat nyamnyogva érsz a - Piazza dei Signori - sarkára


majd a tér túlsó felén álló - Torre Dell'Orologio - elé, ami a nevével ellentétben nem záróizom vizsgáló intézet, hanem a Padova-i Egyetem egyik kapuja :-P



Innen tovább indulva dél felé a - Santa Giustina Basilica - kevesebb mint 2km, ami gyalog alig fél óra lenne, ha az ember nem állna meg lépten-nyomon valami érdekeset fotózni, mint pl ezeket a fából készült (és aranyáron mért) csokornyakkendőket:


Vagy a sablon "Sk8 / Megb*lak Gizi" graffitik helyett tényleg jópofa Street-art-ot:


És akkor itt most álljunk meg egy kicsit...

Hazudnék ha azt mondanám, hogy ezt már az útvonaltervezésnél tudtam, de tegyük fel még egyszer utoljára a kérdést:

Miért pont Padova?

Nos, egyrészt mert mint az a fentiekben is látszik, Padova nemcsak hogy rendelkezik egyedi látnivalókkal, de igencsak markáns sajátos stílusa és hangulata is van: Valami érdekes keveréke Milánóo stílusának, eleganciájának és Genova füstös hangulatú lepukkantságának.

Másrészt ha az itt készített fotóinkat utólag nem útvonal, hanem hangulat alapján rendezzük sorba, feltűnik hogy mitől lesz ez a város olyan "egyedi"
Mert egy nagy stílus-turmix az egész!
Van itt egy kis Róma:




1-2 kockányi Velence:



Egy kevés Trentó:



És hogy még színesebb legyen az egész, egy csipetnyi Amsterdam:




Végül, de nem utolsó sorban, egy kávéskanálnyi Isztambul:



...némi nem várt kiegészítővel a mixelt hangulat kedvéért:


Kevés a szabija és a pénze de bejárná Európát?
Ne is keressen tovább, 
jöjjön Padovába!!!
Itt TÉNYLEG MINDENT megtalál egy helyen!
Fél órára Velencétől, közvetlen az E70-es út mellett!
Induljon MOST!

...

...

...tudom, elég szar Tele Shop-os értékesítő lennék :-P :-)

Nem pakolod még a koffert mi?


És ha azt mondom, hogy a 3. napon filmsztárt csinálok belőled?
Statisztálhatsz a "- Kémek a Sasfészekben - " Rebootjában!

Nem hiszed mi? :-)


Akkor katt - ide -






1 megjegyzés: