2015. augusztus 28., péntek

Back to the Basics - Tényleges tanácsok Ausztriába készülőknek


Elnézést a késésért


"Ez nem az aminek látszik" .... "Megmagyarázom".... "Megváltozom, esküszöm!"
...asszem az összes ócska duma megvolt :-)
Mentségemre legyen mondva, csak miattatok tettem!
...Mármit kizárólag a TI érdeketekben nem írtam semmit vagy 5 hónapja :-P :-)

...na jó, nem...
Igazából egyrészt azért, mert tavaly nem túlzottan voltam megelégedve saját magammal sem...:


...párszor ugyanis visszaolvastam az utolsó bejegyzésem és bármilyen hangulatban, akármilyen szemszögből is néztem, a végeredmény valahogy eléggé alulmúlt mindenféle elvárást:


Persze azért annyi még kifutotta a lelkesedésemből, hogy 3-4x-i korrekció és 2-3...nyóc pohár (...jóvanna, akkor üveg) VBK után nagy nehezen rábüfizzem az utolsó bejegyzésre, hogy "afaszomazegészbe jóvanazúgy" és hirtelen felindulásból beváltsam a Lidlis törzsvásárló-kuponjaimat Dr Phil-nél:


Na ennek az lett az eredménye hogy azóta felvállalom magam:


És megtaláltam életem mottóját:


...úgyhogy ezennel negyedszerre is  "megújítom" a blogot!
Mostantól néha amolyan Cluedo módban kicsit változtatok / hozzáadok az előző bejegyzés(ek)-hez-is, - amennyiben a józan állapotú önkritikám minősíthetetlennek ítélné az eredetit.
(aki nem szekálta anno a Pro7 reklámokkal a szüleit azok kedvéért itt a link: https://hu.wikipedia.org/wiki/Cluedo)

...Innentől - kedves olvasó - két választásod van:
1: felháborodsz és reklamálsz - de előre szólok, hogy a reklamációs csoportunk ingerküszöbe elég magas:


2: belátod, hogy ez a blog "kizárólag tájékoztató jellegű, semmiféle felelősséget nem vállalunk ...semmiért" és önnön mulattatásodra is néha visszaolvasod a korábbi/régebbi részeket is:


...ha pedig még mindig velünk vagy, akkor üdvözlünk körünkben, és "találjuk meg együtt,hogy ki ölte meg a lakájt egy cserepes muskátlival" :-P
Back to the Basics - 

Tényleges tanácsok Ausztriába készülőknek2,5 év... Hát mitagadás, volt párszor hogy nem gondoltam volna hogy eddig itt leszek...
De szerintem sokan így vannak ezzel. A magyarok többsége akivel beszéltem nem nagyon beszél erről a témáról, de szerintem 2 fajta migráns honfitársunk létezik:

- Az egyik, aki azért jött ide - akár családdal, akár anélkül - mert otthon tényleg kurva szar volt neki. Minimálbér + 10, be nem jelentve, néha ki nem fizetve, isten háta mögötti faluból, ahogy annyi perspektíva volt előtte mint Orbán gazdaságpolitikájában... :-P
Na ők tudják, hogy Bármi történjék is velük itt, az még mindig 100x jobb.
Nem azt mondom,hogy néha nem lesz tele a tökük durván, de ők azok akik soha nem költöznének haza. Ettől függetlenül rendszeresen hazajárnak a barátokhoz, családhoz, de minden egyes alkalom felér egy kis sokkterápiával, hogy EZT NEM.
EZÉRT vagyok kint és ez fasza...


 - A másik, akinek otthon sem volt szar, de úgy volt vele, hogy tapasztalat, karrier, nyelvtudás, vagy egyszerűen a jobb életminőség miatt rátesz még egy lapáttal és bevállalja.
 Na ő az a típus, aki évekig azt mondja, hogy "egyszer hazamegy". 2év a nyelv miatt, 5 év a hitel miatt, 15 hogy legyen osztrák nyugdíj, vagy csak öreg korára, mert a jó emlékek csak oda kötik.
Az már persze más kérdés, hogy HA tényleg hazaköltözik egyszer, akkor gyorsan szertefoszlanak a "szép emlékek" és nap mint nap bassza majd az agyát, hogy Magyarisztánban miért kerül majdnem 2x annyiba a pályamatrica, hogy a kaja már rég ugyanannyi mint kint csak szarabb, hogy az összes hivatalban megvető utálattal (nem) szolgálnak ki, stb stb stb... órákig lehetne sorolni...


Te tudod hogy melyik csoportba tartozol, de egy biztos:
Ha bevállalod, és nekivágsz, nem lesz egyszerű az első 1-1,5 év.
Annyi kell mire kiismered magad az új környezetben és többnyire jó néhány szívás és kemény pénzek árán a saját károdon megtanulod, hogy itt mit érdemes, mit lehet és mit nem:


...a méhkas például nem játék :-P

Persze ha idáig eljutottál a blogomban és nem csak csapágyasra pörgetted az egérgörgődet a képeken szörfözve, akkor már képben vagy egy csomó dologgal, a kaja- lakhatás- lakberendezés árszinttől, bejelentkezési kötelezettségtől kezdve, a templomadón keresztül, a szabadidős programok átlagos költségéig. Ezek már nagyjából jó képet adhatnak arról, hogy mennyibe kerül az indulás itt, megéri-e X fizetésért idejönni, de ez még messze nem minden ugye...
Hogy a két tucat kirándulás és útvonalterv mellett némi hétköznapi értelme is legyen ennek a sok baromságnak amin átküzdötted magad, összeszedtem még néhány ténylegesen hasznos infót mindenkinek aki ide készül emigrálni:1: Tömegközlekedés:


Vonat: Fasza és ajánlott.
Az esetek 95%-ban +/- 3-4 percen belül pontos és 30km-re a hetijegy 26 Eur. Bringát szinte mindre fel tudsz rakni, alkalmanként 2, havi 20 euróért távolságtól függetlenül.
HA bringával jársz, ezt viszont fizesd ki, és cipeld szépen a szarod.

Igaz, hogy a legtöbb helyen van fedett biciklitároló, de az nem azért fedett, hogy ne vizes bringára kelljen ülnöd kora reggel, HANEM HOGY AZ A KIB*TT KRETÉN NE ÁZZON MEG AKI ÉJJEL AZ ESŐBEN ELLOPJA A BRINGÁD KEREKEIT!!!

Havi 6 rongy az tényleg nem kevés, de egy átlagos bringa még használtan is vagy 300Eur, hacsak nem valami öreg Puch-ot találsz, amit még az öreg Hans tekert a dupla villámos bukósisakkal 70 éve... :-P És mivel kereket nem kapsz külön csak prémium bringához, két Ignis áráért, egyszerűbb ha nem teszed ki az ÖBB-s svédasztalra a vashiányos kisebbségnek :-P

...Persze kinek-mi a fétise, de akkor már legyél tényleg egy migránspárti osztrák, és hagyj ott valami lámpát is, meg egy PAC-MAN bonyolultságú 3 lépéses szerelési ábrát, hogy AZ A SZŐRÖSTALPÚ MEDVEB*SZÓ határszomszéd KÖCSÖG a sötétben kotorászva legalább a váltódat ne bassza szét ilyenre:


Éljen az EU-n belüli szabad "munkavállalás" :-P
Mert EZT ugye nem egy osztrák csinálta, és nem is egy frissen érkezett migráns, aki épp az öreg Günther kecskéivel kacsingat a péntek esti disco-disco helyett :-P Gondoltam is, hogy kiírom magyarul, hogy a JÓÓÓ Kurva Anyád te parszt, azt megérti bármelyik déli vagy keleti szomszédunk is :-P ...a kedves "mellékesező" honfitársainkról nem is beszélve.. :-P

...Szóval inkább vagy cipeld a cuccod, vagy ha neked túl nehéz, akkor BETONOZD ODA.


 ...többnyire kolbászból van ugyan a kerítés, de egyre több aki szereti a kolbászt :-P

..Elkanyarodtunk egy kicsit... hol is tartottam... Ja, igen, tömegközlekedés:
Busz ugyan van, de többnyire csak a nagyvárosokon belül, helyközi járat viszont csak elvétve. Jól jellemzi a jelentőségét (és az átlag osztrák pénzügyi helyzetét)  hogy egy átlag osztrák annyit használja mint Habony Árpád az adóbejelentő lapot: "hallott már róla hogy van".2: Adóbevallás:

Ha már megemlítettük... Azok a cégek, akik be is jelentenek, azok meg is csinálják neked.
Neked csak annyi a dolgod, hogy ha találnál helyet 3-600 000Ft egyszeri juttatásnak, akkor az első 3 éven belül keresel egy könyvelőt, aki az első évedre (amikor nem teljes évet dolgoztál itt) segít visszaigényelni az adót. Ha szerencséd van, itt is találsz olyat, aki ismer valakit, aki szintén ismer valakit aki számla nélkül megcsinálja... Akkor megúszod az egészet 30-50 Euróból, a maradék 1970-et meg elteheted biciklikre :-P

Persze neki lehet állni itt is magadtól, és állítólag itt jóval egyszerűbb mint otthon, de bárki, aki az otthoni NAV-on szocializálódott, valószínűleg nyugodtabban alszik majd, ha nem ő nyomja meg a piros gombot a végén.

Aki nemrég látta valamelyik James Bond részt, és mégis ellenállhatatlan késztetést érez rá, hogy nyomjon egy "mindent a pirosra"-t, annak itt az osztrák "ügyfélkapu": https://finanzonline.bmf.gv.at/fon/3: Biztosítás(ok):

Lakásbiztosítás erősen ajánlott, tűz,víz,lopás, godzilla és Egyéb kárra... havi 7-15 Eurót megér.
A kocsi kötelező bonus-tól és teljesítménytől függ, de ha nem szerzel otthonról német nyelvű igazolást, kapásból beraknak 9-es kat.-ba (itt az a legrosszabb) és onnantól még egy 3 hengeres Swift-re is fizetsz HAVI 20-25 ezret. Mondom Havi! A Casco meg nagyjából +30-40%...
...Látod... ezért járok két év után is inkább vonattal :-P

Rechtschutz - azaz jogi biztosítás: havi 10-15 euró, de ERŐSEN AJÁNLOTT. Itt azért nem az megy mint mondjuk Pesten, hogy ha a köztudottan nagyothalló Gizi néni mondjuk áramszünet miatt lemarad a Dallas 8. ismétléséről, akkor unalomból feljelent csendháborításért, de gondolkozz: HA egy sori melós 3-500 000-et keres átszámolva, akkor szeretnéd-e megtudni,hogy mennyi az óradíja egy ügyvédnek akit fel kell fogadnod mondjuk egy vitás karambol után...? Na ugye hogy megéri az a havi 10 eurócska? :-P4: Stílustanácsok minden Bulibárónak:
5. Lakás/lakhatás:

Tudom, már épp eleget rugóztam rajta (ittitt és itt is), hogy milyen nehéz itt lakást találni, de ehhez azért lenne még egy javaslatom. Tudom hogy van lakás havi 500-ért is, közös költségestül, mindenestül, de az vagy egy 3 házas tanyán van egy sertésteleppel szemben, vagy 2 hónap múlva bontják mert olyan...

A jó lakás viszont kuurva drága (7-8-900Eur -1,5-2 szobáért - közös költségestül, vízzel, de általában még a villany nélkül) de megéri. Meló után az időd 90%-át úgyis otthon töltöd, mert vagy esik, vagy még mindig esik, és mivel itt Pufi bácsi kocsmájában egy pofa sör az 900Ft, itt nem fogod homlokkal tükörre polírozni a pultot mint otthon :-P
Fizess meg egy Olyan lakást, ahova szívesen mész haza. Ezért (is) csinálod végül is az egészet.6 A nyelv: 

Tudsz németül?
Nem rossz, de szólok a német az nem egyenlő az osztrákkal.
Persze ha mondjuk pantomimnek jössz ki, akkor nem lesz gond, de mondjuk egy rigó-utcai középfokú némettel pont kitörölheted.
Csak egy rövid ízelítő: oanc, cwó, drei, firi oida!


Ha te is bekötött szemmel, víz alatt fél perc alatt rakod ki a Rubik-kockát, valószínűleg tényleg leesik, hogy az "oida" az speciell az "alter" (...öreg-et jelenti) és így tovább, de ha nem a nagyfaterod dekódolta az Enigma-t, akkor inkább kösd fel a gatyád!
Kell majd egy jó év mire rááll a füled az adott dialektusra...7. A Tél & a szabadidős alternatívái:

Öreg... Ez Ausztria. Szóval ha nem mondjuk Bécs alsón árulsz fagyit, akkor itt a TÉL az azért nem vicc. Jó, kivéve a közlekedést, mert itt ha fél méter hó esik is, 2 órán belül még a hegyi menedékházak bekötőútjai is le vannak takarítva, és senkit nem kell a futózott nyári gumival trakesszal húzgálni az árokból, de ezt már meséltem ugye.

Amit viszont még nem, hogy itt a tél az rosszabb esetben vagy 5 hónap, úgyhogy hacsak nem vagy haladó válium fogyasztó hogy 2 pislogás alatt lemenjenek az ünnepek, akkor találj magadnak valami elfoglaltságot:

 - A kényelmes megoldás ha mondjuk egy afrikai állam éves GDP-jének megfelelő összegből összeraksz egy ilyet:


Vízhűtés, és kb az Apollo program számítási teljesítményének 600x-osa, mindezt azért, hogy a mérges madarakkal akadás mentesen robbanthasd ki a vigyorgó vaddisznókat... na meg hogy a Crysis 3 fusson 4K-ban :-P ...de csak ésszel! Túl könnyű végleg a sötét oldalon maradni és onnan ugye már nincs visszaút:


Ha még mellé beszerzel egy ilyen kis 30-50 megabites "hangulatlámpát" is valamelyik nagy szolgáltatótól (A1, Drei, T-Mobile) havi 25-30 Euróért ÉS megsúgom hozzá, hogy a "magáncélú" letöltést a németekkel ellentétben itt ugyanúgy "tolerálják" mint otthon...


...akkor mire észbe kapsz már 0010110-lal kívánsz kellemes ünnepeket, és a karácsonyi facebook fotódat fénykarddal szaladgáló gyerekek akarják dedikáltatni a Spar előtt... :-P


Szedd össze magad, és húzz el konditerembe! Még mínusz 30-60Euró/hó helytől és a szerződéskötéskor bevállalt évektől függően, de sajnos ez is többnyire az itteni "munkamorállal" működik - szóval a 0-24-es nyitvatartást élből felejtsd el.
A vasárnapit is.
...Meg a szombat estit is...
...sőt, igazából a legjobb az lenne, hogy ha idekocognál szigorúan softshellben délután 4 és 5 között, bekurjantanál egy "Mahlzeit"-ot, beadnád az 50-est, azt húznál haza szépen, mielőtt nagyon megerőltetnéd magad. Mi itt vigyázunk az egészségünkre tudod?

Végül de nem utolsó sorban az egyik legfontosabb: Ha nem akarod az év felét a 4 fal közé zárva tölteni és valaha is el akarod érni, hogy az osztrákok emberszámba vegyenek akkor kezdj el síelni vagy snowboardozni.


 Kezdőként valami alap vagy használt felszerelés pont jó lesz a willhaben.at-ról (itteni vatera) - szintén egy 50-esért :-P, de hidd el, te is meglepődsz majd, hogy mennyire jó is ez. :-)- a folytatáshoz katt ide -
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése