2017. november 17., péntek

Miért éppen Alaszka - 10 érv Ausztria mellett egy motoros szemszögéböl



Tudom, tudom, szinte minden évadban csináltam már egy évértékelő leltárt - itt - ; - itt -  és főleg - itt - , de ezek mind inkább abban segíthetnek, hogy tudd, mi vár rád ha külföldre/Ausztriába jössz dolgozni, miken mész majd keresztül te is, és milyen külső és belső démonokkal kell majd megküzdened az út során...

DE...

Mi van ha már minden várható kihívás ellenére eldöntötted, hogy belevágsz, csak azt nem tudod hogy hova emigrálj?

Nos, akkor engedd meg, hogy kampányoljak egy kicsit Ausztria mellett (és ellen is) egy TOP 10-es listával egy motoros szemszögéből kendőzés mentesen, (és fontossági sorrendben):


1. a Pénz

Kezdhetném valami sablonos indokkal, hogy itt színesebb a szivárvány és zöldebb a fű, de álszentség lenne.
Szerintem senki nem azért indul útnak Magyarisztánból, mert élete álma, hogy évi 300 napon keresztül az angol ködöt vagy az osztrák esőt bámulja. Otthon ismersz minden fűszálat, ott nőttel fel, ott vannak a barátaid, a legjobb gyerekkori emlékeid, ha nem lenne rákényszerítve, legtöbbünk nem indulna útnak.
De...
ITT megfizetik a munkád és még az is tisztességesen meg tud élni aki nem politikusi pályára lépett és/vagy csak egy "szerencsés" gázszerelő :-P Sőt, ha nem kell rögtön a legújabb ájfón 27 provident-es hitelre, még marad is és félre is tudsz tenni...

Ok, Angliában és Németországban is biztos jól lehet keresni, de minek menj odáig, ha már "a szomszédban" is ugyanúgy platós IFA-n kell hazavinni a fizetésed? (szarkazmus a közhiedelmek kedvéért)
Arról nem is beszélve, hogy Itt kapsz 13. és 14. havi fizut is, (igen teljeset havit nem csak egy 5000-es Erzsébet utalványt "karácsonyi pénz" matricával) Sőt, ha olyan céghez kerülsz, jobb esetben még nyereség bónusz is jár - ugyanúgy mint a németeknél - DE mielőtt szaladnál a kamrába dollárjeles üres zsákokért szólok: Ok, a német Porschés 6000-res bónusz rohadt jól hangzik, de az apró betűt már senki nem olvassa a szalagcímek után: (...bruttó) ...az Bruttó 6000 - vagyis 3-3500 nettó. Szóval mielőtt jó vendégmunkásként az első hónap után berendeled 0%-os kezdőre az A8-ast, azért számolj rendesen...



2. a Távolság

Igen, abból kiindulva hogy Minden Egyes Alkalommal mennyit szívunk hazafele a határon (az ünnepekről nem is beszélve) ez a pont nemcsak nekem van a 2. helyen.
Tudom tudom:

Tudom,hogy a mai világban (szinte) semmi sincs messze, de ha választhatok hogy Angliában taxizzak ki a reptérig, szívjak a becsekkolásnál, dobjam ki a reptéri kukába a zebramintás nercbundámat a 2 kilós Krisztus-kereszttel együtt hogy a kofferem beleférjen a súlyhatárba, .....hhhhhhhh..... repüljek 3 órát, otthon szétb*sszon az ideg hogy miért telik 3/4-órába megkapni a csomagomat, üljek megint taxiba és/vagy rángassak a reptérre valami rokont... szóval kössz, de ezt nem.
Ausztria - azon belül Salzburg környéke - Budapesttől csak 5 órányira van, München ezzel szemben már 7 (plussz a mostani prosztatavizsgálattal a határon már 8) Stuttgart meg Frankfurt már 10... és egyet mondok neked:
Ok, az első 2-3 útnál még azt mondod, hogy a 10 órát is ki lehet bírni, de a 23. alkalomnál, mikor én féltávon már kapcsolom ki az övet a lehajtón, és te még egy bolgár kamion mögött harapod cakkosra a kormányt 62-vel a belső sávban, na Akkor belátod te is:
A táv, hogy honnan jársz haza kurva sokat számít...


3. a hegyek:

Igen, motorosként nálam dobogós ez az indok. 
Ok Angliának is vannak szép részei Dover fehér szikláitól kezdve a skót felföld dombjaiig, de az előzőt csak hajóról látod, az utóbbit meg ritkán a hülye köd miatt :-P Viccet félretéve - elsősorban a csuklóból rákontrázó kommenterek kedvéért: Én is tudom, hogy mindenhol vannak szép helyek, és lefogadom, hogy bármelyikőtök tudna az általa ismert környéken olyat mutatni amitől nekem is koppanna az állam, a Feketeerdőtől kezdve Amszterdamig, bárhol.... DE:
Ha motoros vagy és azt mondom hogy Salzburg környéke fél órára van ezektől a helyektől:



alig egy órányira - a Grossglocknertől - ,:

vagy féltávon a Glockner gazadaságos - Rossfeld panoramastrassétól - :

akkor már csak egy Royal Flush-el nyerhetsz, ha mondjuk te vagy a portás az - Albergo Savoia Hotelben -  VALHALLA tetején - :


4. az ország fekvése

Igen, otthon szeretik sokan azt mondani, hogy Magyarország Európa szíve. 
Ez még földrajzilag is csak azért stimmelhet mert Görögországot is bele kell számolni az EU-ba, de, ha a társadalmi berendezkedést is beleveszed, az otthoni politikai rendszerből, az otthoni bérekből, vagy akárcsak a nyamvadt pesti 3-as metróból kiindulva, azt kell mondjam, hogy: Nem. Magyarország Nem Európa szíve, hanem a Balkán pereme. Tetszik vagy sem.

Most persze lehet hurrogva hazaárulózni, de ha az otthoni médián és a megyehatár vége táblán kívül mást is láttál, azért csendben de te is belátod hogy így van. A tényleges Európában épeszűek nem fúrnak síkság alá autópályát, és nem építenek vasutat egy kib*tt tanyára, és sorolhatnánk még - mondjuk pl itt jobbra:

Szóval  - elsősorban a trollok kedvéért - a "tényleges" Európa szíve - gazdaságilag Németország, földrajzilag Svájc, etnikailag a UK, de ha az ehhez hasonló statisztikai alapú okoskodásokat félretesszük, akkor a legtöbb magyar kivándoroltnak "félút" vagy "Európa közepe" pont hogy Ausztria. 
Ha itt laksz, minden "közel van, és Mindent elérsz Normális tempóban, kocsival is, Kényelmesen, Fél nap alatt: 
 - Hazamenni keletnek 5 óra
 - Az olasz tengerpartra lejutni dél fele nyáron 4 óra
 - Meglátogatni a régi iskolai haverokat a németeknél északra 3 óra
 - Címeres bicskát meg kakukkos órát venni 3x-os áron, 950 Ft-os mekis sajtburgerrel Svájcban nyugatnak 4 óra
Jó, ok, tudom... a Józsi behozott ´97-es 7-es BMW-jével ti is leértek Érdről "Horvátba´ " 240-nel 2,5 óra alatt... Én "elhiszem", neked meg fél centit nőtt a pöcsöd ettől Facebookon :-P Gratula!

5. a munkahelyi klíma és munkamorál

Régen szállóige volt, hogy a németeknél meg az osztrákoknál zacsi hintáztatással lehet vagyonokat keresni napi 6 órában, és lehet hogy ez a mítosz a mai napig tartaná magát, ha nem lenne mindenkinek legalább 1 ismerőse külföldön aki a 82. alakalommal már üvöltve mondja hogy "EZ EGY FASZSÁG!"
Mindenhol dolgozni kell a pénzért, csak míg egyes celebek havonta egyszer sebészetre járnak egy Dubai-hétvége után, én pl minden nap 4:50-kor kelek... Ne köpködj rögtön, nem ez a nagy szám, hanem, hogy pénteken csak délig dolgozom. Meg "relatíve" rugalmas munkaidőm van, ergo ha fél órával később jövök be nem a felmondólevelem vár az asztalon. Itt kiveheted a szabadságod, és nem attól leszel jó káder ha még a klotyóra menet is kicsekkolsz :-P A túlórád kifizetik vagy lecsúszhatod, és a legtöbb helyen ezt TE döntöd el, mint ahogy azt is hogy MIKOR szeretnéd. 
Én nem a Google-nél dolgozom, mégis naponta jár ingyen gyümölcs, VAN ablak az irodánkon, és ha épp egy szerdai nap mondjuk du 1-kor le akarok lépni, mert előbb adják a TV-ben az Izaura ismétlését, megtehetem, anélkül hogy másnap bokafogásra legyek hivatalos a főnöknél... :-P
Sorolhatnám még jó ideig, de elég ha ennyi megmarad: sok kicsi sokra megy, főleg pozitív irányban :-) és örülök hogy nálunk még egy hétfő reggel sem így néz ki:



6: a Tisztaság és a rendezettség

Ha jó ideje itt vagy, szinte fel sem tűnik, de elég egyszer hazalátogatnod és máris pofán ver a kontraszt: Ez az ország nem a Balkán. Itt se a nagyvárosok nincsenek tele szétdobált mekis zacskókkal, se az erdőben sétálva nem találsz 50 méterenként egy hűtőszekrényt :-P 
Arról nem is beszélve, hogy bár itt a szemétdíj is kb a triplája az otthoninak, még sincs minden útjelző tábla mellé egy teli kukazsák - vagy egyéb meglepetés - támasztva :-P 

Ami pedig a még nagyobb kontrasztot adja: Itt mindenki portája rendezett, senki háza előtt nem áll fél méteres gaz, mert "szarik az egészbe" vagy "mert a buzi szomszéd se csinál semmit akkor méééér pont én? 
Na pont ezért barátom! 
Ezek az emberek is dolgoznak egész héten, sokan hétvégén is, csak ők nem kifogásokat keresnek, hanem rászánják azt az egy órát vasárnap, mert nem úgy lettek nevelve hogy "ki vagyok én?!" hanem hogy "ezt is meg KELL csinálni hogy ne nézzen ki szarul" :-P


7: a jobb közbiztonság

Nem, azért itt sem tanácsos estére lezáratlan biciklit hagyni a ház előtt, azok az idők már rég elmúltak. De ha mondjuk a faluban Oktoberfest-van, még este 11-kor sem kell attól tartanod hogy 6-an kérdezik meg egyszerre hogy hány óra és állnak körbe, hogy jobban halljanak :-P. Igen, Abdulékat nőként nem árt kerülni, de ha véletlenül rájuk nézel, nem az a következő 3 kérdés hogy Mi van? Mi van? MI VAN???
Ne legyenek illúzióid, ha tömegbe mész, itt is kizsebelnek, de azért ha mondjuk a faluban fél percre beugrasz a kenyérért a kisboltba, és a műszerfalon marad a telefonod, nem egy téglát találsz az anyósülésen, telefon, autórádió és felnik nélkül....
Nem ragozom tovább, gondolom érzed a határt...
Ez a szint még messze van:



8. a termékminőség

Sajnos többszörösen bizonyított tény hogy otthon mindenből silányabbat kap a magyar: Hígabb mosóport, ízetlenebb nutellát, ki tudja mit tartalmazó teafiltert. Persze ha az ember azt mondhatná, hogy "de fele annyiba kerül" az embernek nem szorulna ökölbe a keze, de úgy, hogy:
- "szemetet" kapsz,
- ugyanannyiért vagy drágábban mint itt,
- és ezt ráadásul magyar fizetésből kell megvenned, az nagyon nem ok.
Amiért a 8. helyre került ez a pont az az, hogy ez a napi életedet befolyásoló dolog, ami itt áldás, otthon meg átok.


9. Útminőség, közterület fenntartás, és tömegközlekedés

3-az egyben kiadja a 9.helynek járó fontossági szintet, főleg úgy, hogy mint az elején mondtam: motoros vagyok. Számít, hogy ha motorra ülök kell-e attól rettegnem, hogy a következő kanyarban lesz-e egy kátyú ami eldobja az elsö kereket, elsőosztályú helyjegyet biztosítva egy tolókocsiba a hátralevő éveimbe. De ha nem lennék motoros, akkor is szétcseszne az ideg hogy minden utam vagy 2x tovább tart a holdszimulátorban, vagy ha sietek törzsvendéggé tesz a szervizben a féléves futóműcserék miatt. 

Tudjátok... régen a benzinből befolyt adóból nem stadion székek épültek 60 000-res darab áron fröccsöntött műanyagból, hanem AZ a lóvé ment az útalapba. Ha ez még mindig így lenne, lehet hogy a salgótarjáni mellékutak is gránit alappal készülhetnének, de ebbe most ne menjünk bele...
Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy mint már párszor írtam a blogban, a közterület fenntartók főnöke és vezetői itt nem Afrikából betelepült migránsok, úgyhogy nem éri őket minden évben meglepetésként hogy a hidegben a víz megfagy :-P 

Nem, itt ha reggel 5-kor elindulok és az éjjel havazott, nemcsak hogy nem kell a szomszéd országtól "katasztrófahelyzet" miatt hókotrót kölcsönözni, hanem itt még a legutolsó mellékút is sózva és takarítva van. Söt. A járda is. Szóval Gizi néni boltba menet reggel nem combnyaktöréssel indítja a napot, hanem egy meleg kávéval a helyi Spar-ban... :-P

Végül, de nem utolsó sorban a tömegközlekedés: 
A vonatok itt is késnek néha, de nem ennyit:

Az utasok is tudják, hogy a műbőr üléshuzatok nem rejtenek kincseket, ezért nem kell felvagdosni őket, és azt is, hogy úgy összességében ez elsősorban közlekedési eszköz nem pedig nyilvános illemhely ablakokkal :-P
Tudom nem segít sokat, de azért oktató célzattal beteszem ezt ide:



10. Használt cuccok és a szolgáltatóipar

A 10-es listám vége, de legalább olyan fontos: Használt cuccot vagy ritkán vesz az ember vagy muszájból, és egy ideje sajnos már kénytelen vagyok azt az elvet vallani, hogy Magyarországon (még újonnan is) csak gyufát meg WC-papírt szabad venni, ami ennél bonyolultabb azzal átb*sznak/ráb@szol... 
...Ne. Ne kezd a "hazaköpködős seggfej"-ezést :-P
Az elmúlt 10 évben 3 motort vettem otthon, mindegyik "szalonállapotúként" lett eladva, aztán kiderült, hogy repedt az olajteknő, "elfelejti" a kilométeróra állást, lötyög a féktárcsa, repedt a hátsó lengővilla stb....
Az öcsém 2x vett használt autót, az elsőnél a főkábelköteget nyomta tele a motor olajjal és a javítás lett volna annyi mint a kocsi ára maga, a második kuplung/váltóhibás lett egy hónap alatt...
Megint csak NE, ne kezd, hogy mééénem nézetted meg szerelővel, vitted el szakszervizbe állapotfelmérésre, kérted le a rendőrségen az adatait a lopott jármű adatbázisból stb stb... 
Ne. Ebben a sztoriban nem EZ a lényeg, hanem AZ, hogy amit itt vettünk kint 2 autót és 1 motort az elmúlt 4 évben, az - kopp-kopp - még egyik sem szart be. 
Nem basztak át vele. 
Nem kell attól rettegnem hogy mikor hullik darabjaira valamelyik és derül ki hogy egy jól bebugyolált múmiát kaptam.
Nem nekem kell minden módon megpróbálni levédeni magam hogy valami simlis kufár akinek van 10 év tapasztalati előnye ne b@sszon át.
Nem. Itt így adnak el használ autót: - link -

Ja és a kedvencem: Ha egy pálcikás fagyinál eggyel bonyolultabb ÚJ dolgot veszel - mondjuk egy hangszórót - és az beszarik, akkor visszaviszed és cserélik. Vagy javítják 2 héten belül. 
 - Nem pedig ülnek rajta szó nélkül 1,5 hónapig, 
 - a másfél hónap után nem próbálják dilettáns módon egy szépséghibára kenni a komplett funkciókiesést
 - mikor mérnökként elmagyarázod nekik hogy a hangszóró membránon lévő horpadás - ami mellesleg nem volt a terméken mikor leadtad - NEM függ össze azzal hogy a termék nem kap áramot - azt képesek felfogni, lévén hogy a termék egy doboz egy mágnes meg 2 vezeték szerelvénye...
 - Végül, és egyben legfontosabbként: HA MÁR SELEJTES TERMÉKET ADNAK EL; NEM nekik áll még feljebb ha 2 hónap után a fogyasztóvédelemhez fordulnál!
Kedves boltosok akik magatokra ismertek:
EZ NEM EU KOMPATIBILIS PANASZKEZELÉS!!! :



+ 1 Bónuszpont

Ha pedig már ilyen szép kis listát sikerült összerakni, zárásként, de nem utolsó sorban:


és mielőtt a konzervatívabb olvasóink teljesen kiakadnának, megnyugtatásul szólok:







1 megjegyzés:

  1. Helló.:) Én is Ausztriában élek, Grazban vagyok orvos. A Határátkelőn találtam a blogodra és kurvajókat röhögök rajta.:) Csak így tovább!!!

    VálaszTörlés