2015. június 21., vasárnap

Liechtensteinklamm - Jurassic-szurdok jódli beütéssel


A 2. évad DVD menüjéhez - katt ide -

A Blog legelejére ugráshoz - katt ide - 




For all the Fans:



Engedjétek meg, hogy itt megálljak egy percre a sztoriban és köszönetet mondjak Neked, kedves olvasónak, akit érdekelt ez a sok baromság annyira, hogy a lapok alján megtalálva a "tovább" gombot eljutottál idáig, illetve a Határátkelő Blog szerkesztőinek, akik közzétettek egy-két részletet az előző részekből. Nektek köszönhetően a blog látogatottsága majdnem olyan meredek emelkedésnek indult, mint a fidesz-es politikusaink vagyonosodása, ami azért nem semmi.:


Már annak örültem, mikor az össz-olvasottság elérte a 2000-ret, most meg lassan elérjük a dupláját :-)
Persze ez még messze van egy Dancsó Pétertől...:


...de ez is elég szép eredmény ahhoz képest hogy mivel van tele ez a blog:

Az időjárás jelentés szekció enyhén szólva is egysíkú:


 A Gut und Günstig piáláshoz szerintem egy magyarnak sem kell(ene) tippeket adni:


...vagyis de! Nekem! Ha valaki tud egy üveggel ebből, mindenképpen küldjön:


Abból kiindulva pedig, hogy hányan nézik meg a belinkelt mellett a többi blogbejegyzést is, le merem fogadni, hogy a legtöbben tényleg elhiszik a stílusból hogy tényleg ekkora gyökér vagyok :-)


Hát... Majdnem.
De csak majdnem. :-)

Eszembe jutott,hogy talán mééégtovább növelhetném az olvasottságot, ha szélesíteném a célközösség táborát, mondjuk hogy az agyhalott, vákumfejű szőke cicababákhoz hasonlóan minden 5. sorba posztolgatnék egy Paulo Choleo idézetet :-P ...Merthogy én is tudom ám az összeset fejből :-P és LEGalább ugyanannyi közöm van a "teljes élet"filozófiai magasságaihoz mint nekik, két csücsörítös-pucsítós szelfi között pedig az én idömbe is beleférne ;-)
Sajnos a Pride fesztiválos bikinim a rózsaszín boával épp mosásban van, úgyhogy a hátsómról készült gömbpanoráma most kimarad. De azért tessék, íme egy mélyenszántó gondolat, ami gyerekkorom óta meghatározza az életem:


Más:

Olvastam amúgy 1-2 kommentben, hogy telebaszom a blogot képekkel...
Nos, ennek a fő oka egyrészt,hogy túlzottan is szeretek fotózni:


Másrészt meg ha csak egy páran közületek azért jutnak el valami jó helyre, mert a képek alapján kedvet kaptak elmenni valahova, akkor már megérte... és mint azt már többször is mondtam/írtam, az egésszel EZ (is) lenne a célom.
...a baromságok meg a történet szerves részeit képzik kiegészítésül a szöveghez, és KELLENEK, mit oroszhoz a medve, úgyhogy maradnak, boccs :-)


De kanyarodjunk vissza az eredeti mondandómhoz:

Tényleg kössz mindenkinek, aki rá(m)szánja az idejét, és továbbra is igyekszem tartani a (többnyire negatív) színvonalat ;-)


 Ha pedig egyszer elérem az 5000-res látogatottságot, arra majd kitalálok valami tényleg jót,:


de ez még úgyis a jövő zenéje...



Liechtensteinklamm - Jurassic-szurdok jódli beütéssel



A vicc az egészben az, hogy ezt a helyet kb Esztergom-Kertvárosban szúrtam ki egy hajtogatós szórólapon tök véletlenül vagy 3 éve, aztán majdnem elfelejtettem.
Nem emlékszem már hogy jutott eszembe újra, de már 2013-ban el akartam menni ide az egyik első motoros túrámon, mert az akkoriban fellelhető képek a Google maps-on elég bíztatóak voltak:

Alpesi patakos szurdok, kiépített akadálymentesített "sétálóutcával" hogy még a 150kg-s, túrabotos fitnesz Freulein-ok is meg tudják mászni:


1-2 sziklába vájt, dizájnvilágított alagútfoszlánnyal...


"Valószínűleg csak parasztvakítás és ennyi az egész, de egy tank ingyen benzint azért megér..."
...gondoltam én anno, és meg se fordult a fejemben, hogy Mr Gogle ÉS a Trip Advisor valószínűleg nem véletlenül adnak világviszonylatban 4,5 csillagot az 5-ből valamire... :-P


Aztán 1,5 évig mégsem jutottam el ide, főleg miután an Innersbachklamm-ot oda-vissza megjártuk kb 13 perc alatt a bajárattól - fotózással együtt - a végéig. Arról nem is beszélve, hogy tavaly nyáron eszemben sem volt mindezt a 15 fokban megtenni és megint szarráázni egy katlanban :-P

Idén viszont a Monte-Carlo túra után szegény asszony nehezményezte, hogy miért én megyek csak mindig - kaviccsá fagyva/moszattá ázva ÉS múmiává aszalódva - a fasza helyekre, én meg a 2000km motorozás után, a 3 göncöl szekérnyi szemölccsel a seggemen keresve se találhattam volna jobb túrát egy hidegvizes szurdoknál.

Távra ez úgyis csak kb 80km, autópályán 3 Baustellével és 2 pisiszünettel is kevesebb mint egy óra, de az odajutásban azért van egy kis trükk, amibe a "rookie" fokozatú turistáknak beletörhet a bicskája: - Mégpedig, hogy ahány navigációval indulsz ide, a szurdok annyi féle településhez tartozik. Hivatalosan Sankt Jochann im Pongau, de lesz aki Aplendorf-, aprajafalva vagy egyéb alatt találja csak meg....a jó hír viszont hogy Sankt Jochann főutcáján már ki van táblázva.
Az már persze más kérdés, hogy onnan még azért jóval odébb van:


A helyiektől inkább ne kérj útbaigazítást, mert vagy:
- kifogod a Pató Pál úr traktoros bácsit aki 3x visszakérdez hogy Wooooosz? - aztán olyan "németséggel" igazít útba, amitöl Goethe is csak értetlenül pislogna, vagy
- belefutsz egy segítőkész, eperturmixtól túlpörgött Softshell-milf-be , aki hadarva, flipper módban eligazít: balra, balra, jobbra, balra, a 2 szálas muskátlinál egyenesen oszt ott is van... :-P
...felejtsd el...
Te sem akarsz az asszonnyal még egy óra múlva is a kukoricaföld szélén azon vitatkozni, hogy az 3 rechts és egy links volt vagy csak kettö...
Inkább nézd a táblákat.
Ìgy is 3x kell majd záróvonalon visszafordulnod, de akkor legalább egyértelmüen te vagy az áááállat, és nincs vita :-)
Igen, TÉNYLEG ez a nyamvadt erdei 1 sávos út visz oda, és attól, hogy nincs saját vasútállomása, csak 2 tehén pislog rád unottan kérődzve a kert széléről, ha hallod a vízcsobogást jó helyen jársz!

A parkolásnál aztán lehetsz lusta BMW-s barom, és elmehetsz egészen az 1-es parkolóig, ami általában fullon  van. Persze itt is bepróbálhatod az otthoni TESCO parkolós módit, hogy a kézzel rajzolt rokikártyával és vészvillogóval megállsz a forgókapunál, de Günther-ék leszarják a szlovák rendszámod, és mire kijössz rezzenéstelen tekintettel elvontatják a szarodat... Az meg hogy a német tudásod adott esetben kimerül a "Tolmácsot kérek"-ben, vagy a artikuláltan szótagolós "PO-LI-TI-KUS-VA-GYOK"-ban, az kurvára mindegy. Attól még ugyanazt rezignált választ fogod kapni: "Abgeschleppt! = rábasztál, fizetsz és séta van"

Mindenki másnak meg ott a 2-es parkoló - 3 perc sétára a menedékház WC-től és 6 percnyire a bejárattól. Kibírod. Még akkor is ha éppen 30 fokos napsütést fogsz ki mint mi.


Főleg, hogy ennyi gyaloglás után a bejárat melletti étteremben a nagy napernyők alatt már tolhatod az arcodba a kalóriapótló Kaiserschmarrn-t, :-P miközben a tracht-ba öltözött pincérnők hordják a Weissbeer-t ;-)
...De azért ésszel!
Lehet hogy itt nem zéró tolerancia van az utakon, de a 30 fokban túl nagy a kísértés hogy aláfeküdj a sörcsapnak, és 1 liter búzasör a nyári melegben azért hat :-P
...tudod:


Persze, tudom, te bírod a piát és az autó amúgy sem jogsival megy, de ha nálad a mérték a "hordjad csak Freulein",akkor inkább maradj a szépen a kis Kóládnál!
Ugye te sem akarod, hogy délután a szobaszerviz helyett a helyi TEK-kopogtasson a hotelben:


A kanyonba a beugró 5,50 fejenként, neked és az asszonynak, Petikének meg - aki épp visítva cseszi szét egy husánggal a mászókát 3,50 + 2000 a helyreállításért...

A forgókaputól aztán kb 50 méter, mire először füttyentesz elismerően, hogy EEEz nem rossz:
(érdemes a képekre kattintva nagyban is megnézni)




Aztán ahogy haladsz előre a szikla oldalába rejtett "teraszokon", egyre jobban fest a hely:


és a legjobb, hogy bármilyen durván is nézzen ki az egész szurdok...

 
 ...ez az egyetlen része, ahol a nagymutterra kicsit várni kell...


...a többi az még neki is egy sima szájtátós sétagalopp, még ezeken a részeken is, pedig nem úgy tünne (katt a képre!)


Ha pedig nem egy karótnyelt, elvált, 50-es, kopasz NAV könyvelő vagy, akkor mire ideérsz, addigra előjön belőled is a vidám kisgyerek, és retardált fóka módban játszol raptorosat a Jurassic-Park zenéjét fütyürészve: - RooooAAARRR, mindenkit seggbe...harapok :-P


...Na jó... inkább csak a diáklánynak öltözött japán kiscsajokat, mert a fújtató szumós, sharpei-fejű Jürgenné-t előttem, még egy csapat kiéhezett szibériai farkas is nyüszítve kerülné el... :-P
Arról nem is beszélve,mikor T-Rex néni óbégatva megindul és remeg alattatok a deszkapalló, akkor te is jobbnak látod skerázni, mielőtt a szivárvány tövében végzitek mindketten:


Ha tériszonyos emberrel jöttél, nagyjából itt mindenképp megéri felhívni a figyelmét, hogy több helyen milyen  szürreális módon van az út a szikla oldalában rögzítve, majd vigyorogva a sziklafalra biggyesztett tábla felé biccenteni: "Kerüljék a torlódásból fakadó túlterhelést"
Ha még itt se kapaszkodik 20 körömmel ázott macskaként a korlátba, akkor jöhet a Joker:
"Nézd, az a gerenda ott a vízben, ebböl az útból van" :-D


Kár,hogy innen már nincs messze a vége...



...ahol a nagy vízesésnél a végén megpihenhettek végre a padokon, lidl-s Ice teát szürcsölve, a vízpárával hűtött árnyékban.



Innen ugyanaz az út visz vissza, amin eddig eljutottatok, de attól még tuti, hogy kifele is tátott szájjal mentek majd.
Lehet hogy ez a hely marha messze van otthonról, de EZÉRT tényleg megéri eljönni még idáig is.

Ok, hasonló van közelebb is, a medve-szurdok (Bärenschützklamm) például Mixnitz mellett féltávon sincs, és az is fasza:



de azért nagyon más:

 - eleve a kaput elérni a parkolóból vagy 40 perc, ilyen erdei túraútvonalon


 - enyhén szólva több benne a lépcső


És összességében, az azért egy más súlycsoport:


...ide nemcsak hogy nem hozod fel a nagymuttert, de mire pókjárásban, remegő lábakkal lejutsz innen, többet sípolsz mint vigyorogsz :-)


...A döntés a tiéd. Egyikkel sem jársz rosszul.
...csak indulj el!





vissza a 2. évad DVD menüjéhez




1 megjegyzés: