2015. június 5., péntek

Bond nyomában 2 keréken - Monte Carlo Tour


A 2. évad DVD menüjéhez - katt ide -

A Blog legelejére ugráshoz - katt ide - 
 Bond nyomában 2 keréken - Monte Carlo TourAzt hiszem úgy 13-15 évesen kezdtem motorozni, egy ehhez hasonló Simson robogóval.


Kicsi, könnyű, nem ijeszt meg, de berúgókaros, manuál váltós, benzincsapos, satöbbi, és annak ellenére, hogy általában az NDK-s motorokat sosem lehetett 3 napnál tovább 100%-ig üzemképesen tartani, a legjobb sztorikat és emlékeket adták az embernek,és pont elég ahhoz hogy megszeresd a motorozást egy életre.

'97-ben viszont még nem volt se Google-maps, se facebook, se pornhub, se Youtube-os cicás videók, úgyhogy azt, hogy a betárcsázós-, telefon-modemes Matáv-os internet idejében honnan tudtam arról, hogy létezik a Cote 'd Azure, azt már sosem fogom megtudni.

Jobban belegondolva, akkor valószínűleg még csak annyi volt a fejemben, hogy napsütéses tengerparti szerpentinen akarok motorozni, pálmafák alatt, valami passzoló zenei aláfestésre és kész. Hogy ez konkrétan hol kéne hogy legyen, és mennyibe kerül majd egy nyitott platós nyergesvontatón magam mellett húzatni a Depeche Mode-ot, az mindegy volt...

15 év, fél tucat James Bond epizód, és a teljes Amerikai popkultúra asszimilálása után kész volt a fogyasztói társadalom teljes Feszty körképe a fejemben, a legutolsó fűszálig kidolgozva:


Ebben a 3500-km-es útvonalban, benne volt minden: Az összes MTV-s videoklip, a Minden lében 2 kanál összes évada, a Top Gear best of, és az összes Loréal reklám - Stelvio Pass, Bellaggio, Monte Carlo, Nizza, Cinque Terre, Garda-tó, Dolomitok stb.:


És a nyugati TV hipnózisa hat ám rendesen:
"Öreg, ha ezt a túrát lenyomod motorral, királyabb leszel mint James Dean, Simon Templar és Batman együtt!"
"Maga fehér Gandalf fogad majd Obi van Kenobival pingvinfrakkban a kaszinó előtt hogy "Welcome to St Tropez uram, itt a Vodka-Marinije rázva és nem keverve" :-P"
...vagy valami ilyesmi.

Mielőtt a fotelhuszár trollok hurrogni kezdenének: 
Tudom, hogy St Tropez és Monaco közt van vagy 130km-nyi rivéra, de NEM az a lényeg bazzeg! Hanem hogy amikor Bábolna-alsón a nagymutter foteljában ücsörögsz pislogva , akkor nagy pofával földrajz leckét akarsz osztani atlaszból a neten, vagy inkább felemeled a segged, felcsavarozod a rezonátordobot az MZ-dre, és inkább elindulsz felfedezni a világot?
Naugye.:
95%-nak KUSS mert ameddig a falu vége táblát is remegö lábakkal hagyod el, inkább máshol okoskodj, a maradék 5%-nak meg: "Nyugi. Menni fog!"

Viszont egy biztos:
Nem olyan lesz amire számítasz.


A légy a levesben


...Van ám az, hogy Murphy-nek hasmenése van. És nem csak az romlik el ami elromolhat, hanem amikor az Atya, a fiú és a szentlélek IS romlott madártejet reggeliznek a túrád előtt... :-P
Na AZ lesz ám igazán a szar-csi :-P

Betervezted szépen az egész utat egy 4 napos hosszú hétvégére, és azt hitted mindenre gondoltál:
 - céges telefon déltől kikapcsol
 - automatikus e-mail válasz "Meetingen vagyok"-kal beállít
 - a teljes motyód - amit már reggel bevittél - de. 11-kor egy 120 literes kukazsákban vízállósítva a motorodra felpókoz....
Na valahol itt hagyja el a szádat aminek nem kéne:
"Minden Kész, 2-kor Tutira Indulhatunk!"

...majd rájössz öreg! :-P

13:50-kor valaki megállít sisakkal a kezedben:
 - Csak fél perc májszter, van itt egy kis gubanc...

És Murphy törvénye akcióba lép:
 - 1,5órával később tudsz elszabadulni,
 - Ekkor rájössz, hogy mivel Svájba is mész, és nincs nálad a személyid, úgyhogy még meg kell állni otthon...
 - Útközben aztán beborul....
 - ... és az, hogy az autópályán az aznapra tervezett 350km-ből csak 300-at tudsz lenyomni még nem akkora probléma,
 - de eközben 5x!!! ázol szarrá....
 - ....még szerencse,hogy ebből csak 1x esik jégeső! :-P
 - Később pedig, miközben egy autópálya felüljáró alatt gyűröd be szakadó esőben, 12 fokban a thermo bélést a motoros nadrágodba, alsógatyában az autópálya leállósávjában, eszedbe jut, hogy lehet, hogy korábban elszóltad magad... :-P

Ne anyázz, ne add fel, mostanra már tudhatnád, hogy mindig ez van, ha túrára indulsz, úgyhogy ha már úgyis gatyára vetkőztél, csavard ki a vizes-vonalkódos fecskét, szárításként csapd oda a szalagkorláthoz és gyerünk tovább:

Az osztrák-svájci határon átmenő 27-es út még ilyen mocsok időben és szürkületben is annyira lélegzetállító, hogy annak ellenére, hogy kb 3x halsz meg majdnem a kora esti felhőszakadásban, 1200-m-en a szikla oldalában, a 2000m-es csúcsok alatt mégis már itt megfogadod, hogy még visszajössz ide:

Ahhoz képest, hogy még aznap el akartál érni Sankt Moritz-ig, már kukk sötétben érkezel meg egy Susch nevezetű 10 házból álló faluba, ahol a 2 hotelből 1 még nyitva van.
Bár a recepciós néni majdhogynem jobban töri a németet mint te, 50 egynéhány euróért kő-papír-olló alapon csak nyersz egy szobát, - zártszelvényből hegesztett CRT TV tartóval, a sarokba applikált fröccsöntött fürdőszobával...


2 koleszos heverővel és horgolt-cicás párnával:


...de jó lesz!
Bebaszcsizni már úgysincs erőd, mert ma már annyiszor áztál ronggyá, hogy egy csomag meleg, száraz Libero-nak jobban örülnél bárminél - KO reggelig.


Úton Bellaggio-ba: Maloja Pass


A reggeli után, szárazon, teli hassal mindjárt szebb a világ:
Behold, this is Susch:

Szép, szép mi tagadás, de ez a falu ennyi, egy Y kereszteződés meg kb pár hosszabb kocsibeálló, úgyhogy túl sok időt erre a helyre nem kell betervezned.
Viszont már fél 9, úgyhogy zene, navi be, aztán hajrá, nyélgáz, le kell dolgoznunk a tegnapi lemaradást!

Sankt Moriz nem sokkal később ugyan meseszép, de sajnos nem állhatunk meg vagy sosem érünk oda sehova - Na jó, - itt, a St. Moritz-i tó partján - azért már muszáj:
 ...Mindössze 16km-rel odébb még nem is tudod, hogy megérkeztél az egyik checkpoint-ra...


...de közvetlenül a 3-as út mellett a sziklára kimászva...


...leesik a tantusz:
Ez bizony már a Maloja-pass:


 ...így nem rossz, de nem nagy szám ugye?
Na akkor nézd meg jobban:


Nem?
Na és így?


Nem, ez nem egy 3D-s Snake valami új Nokia-n, hanem majd' 400 méter szintkülönbség, kevesebb mint 2 kilométeren, olyan útszakaszon amit még Mr. Google is csak pöttyözve tud betervezni - nem hiába:


És hogy érzékeltessem Észak-Olaszország változatosságát, íme egy szép kontraszt:
Innen a fenyvesekkel teli havas hegycsúcsok közül, mindössze 78km múlva érkezel meg a pálmafákkal tarkított mediterrán hangulatú Varennába:


...ahol kompra szállsz úton Bellaggioba, hogy nyugodtan fotózhass, megmozgasd a segged, és pihegj egy kicsit - dohányosoknak cigiszünet:

Bellaggio


Maga a falucska a Como-i tó csücskében terül el, és azon túl hogy már a kompról is tök jól néz ki:...azért jöttünk ide, mert a félsziget főutcája a Via Giuseppe Garibaldi, azon túl hogy kb 3m széles, egy sáv, így néz ki:
És EZ egy egyirányú utca, úgyhogy Igen, mehetsz itt motorral is:


Persze, ahhoz, hogy ilyen fotókat csinálhass azért nem árt megállni 1-2 percre:


Sajnos bármennyire soknak tűnik a következő komp indulásáig hátralévő bő egy óra, az túl gyorsan el fog menni, és mire kettőt pislogsz, már jó esetben a következő kompon ülsz:- útban a Lenno-ban lévő Villa del Balbiannello felé. (zöld körrel jelölve)


És hogy miért jó ez neked?
Mondjuk mert itt forgatták a Star Wars episode II pár jelenetét, és ha George Lucas-nak megfelelt a Csillagok Háborújához, akkor valószínűleg annyira nem szar... :-P
Persze már maga a kert is fizetős - kb 7-8 euró (a tévedés jogát fenntartva) de azért megéri: 


az persze már csak az apró-betűs lábjegyzetbe fér bele, hogy ameddig idáig eljutsz, addig vagy 1,5-2km-t gyalogolsz, 35 fokban, műanyag motoros cuccban, hátizsákkal  a hátadon, ami hegynek felfelé azért van vagy 40 perc :-P
Így hiába egy árnyékos ösvény az út nagy része:


mert mire oda-vissza megjárod a parkot, már a szempilláid is izzadnak :-P, de itt azért még párolt mazsolaként ugyan, de eléred a leni parkolót....


Itt megjegyzendő talán a motoros lét egyik alapkövetelménye: az aranyhal szintű szelektív memória: Egyszerűen soha nem szabad emlékezned még az előző napi szopóroller maratonra Sem, különben egyrészt a legtöbb esetben inkább el se indulnál, másrészt mindegyikünk kóros paranoiás lenne.

Miért?
Itt például azért, mert a tegnapi jeges monszunszéria után, most pvc bevonatú grillwurstként fortyogsz a saját levedben és amikor azt hinnéd, hogy ennél melegebb már egy sivatagi szaunában se lehet, akkor jön újra Murphy és pofán röhögve beközli, hogy de... Minden(t) lehet...

Például ha innen kifele menet beszorultok egy 10km-es dugóba a 35 fokban.:
Se szellő, se balra, se jobbra, se előre, se hátra....
...Sőt...
...mivel az utca olyan szűk hogy még a biciklisek se férnek el a felezővonalon, még GYALOG SEM, lassan rájöttök, hogy Igen.... Tényleg itt fogtok elevenen megfőve megrohadni :-P


..fél óra múlva a 8.-os biosz tananyagot meghazudtolva rájössz, hogy de, bár tankönyv szerint lehetetlen, te igenis a körmeiden is tudsz izzadni... :-P
Az a fél óra a napon felér egy Hollywood által turbósított Dante Poklával, de hiába bánod meg bűneidet a kormánnyakat fejelgetve, senkit nem érdekel.... :-P

Az első normál méretű kapualjban megálltok és miután a lágyabb testrészeidet egy lassított "ffffflllaaaattttyyy"-tyal sikerül leválasztani a tankról, nem érdekel, hogy 1200Huf fél liter hűtött Cola...
2 boboz lemegy húzóra, egy meg megy a zacsi alá jégakkunak :-P


Értem én hogy szenvedsz, de mint meztelen csiga a nyári aszfalton igencsak érzed, hogy ITT NEM MARADHATSZ, úgyhogy nincs mese, elindulsz tovább.
...és ahogy a gagyi filmek erőltetett poénjainál lenni szokott, a sorsnak valahol itt esik le, hogy ez EDDIG volt vicces - és a giga dugó minden baleset, útépítés vagy UFO invázió nélkül egyszer csak megszűnik és 7km-nyi purgatórium után laza 90-es tempóval roboghattok tovább az autópályáig...

Innen már megy minden mint a karikacsapás...
Az "A" betű a rendszámunkban már majdnem "D", úgyhogy sebességkorlátozás nekünk NINCS.
Csak diundissun' a sisakban és 210 Genováig, aztán a végtelenbe és tovább!
... Konkrétan :-P...de persze egy motoros túrán olyan NINCS ,hogy egy napot megússz szárazon, úgyhogy amikor Genova fölött a hegyekben a széllökések már harmadszorra taszajtanak majdnem egy 24 tonnás kamion alá, azért csak megálltok a leállósávon feltenni a hátizsákokra a vízálló ponyvát :-P
...biztos ami biztos...

...kész!

(Felnéz)

...Te Tibor.... asszem sietnünk kéne:


Viszont ha már úgyis este 7 van és szinte tuti hogy ma minden testnyílásunkon beázunk, akkor tovább kéne menni mint Genova, holnap legalább annyival több időnk lesz Monte Carlora!
Ok, akkor húzzunk bele!

...Tudom, eredetileg - a 15 éve csiszolgatott tervem szerint nem autópályázni kéne, hanem a tengerparton cruise-olni a napsütésben, de a tsunami már a vállamat nyaldossa, úgyhogy inkább menjünk nyélgázon tovább, azt majd visszafele lesz a rövid gatyás pina-colada szürcsölgetés a beach-en :-P
70 km-t még lenyomtunk aznap Finale Ligure-ig, 2 vigaszdíjjal:


1: hihetetlen de nem áztunk szarrá.
Van ugye az utazók egyik kedvenc anekdotája, hogy ha az Alpokban bemész egy alagútba 30 fok napsütésben, a másik oldalon tuti esni fog 15 fokkal... :-P Hát... majdnem.
De tény, hogy a fejünk felett lévő hegyek mindig fogtak épp annyit a viharon, hogy csak a lábunk között legyünk nedvesek a 90km/h-s széllökésektől.

2: EZ az autópálya szakasz tényleg fasza.
A főnököm - aki már járt erre párszor - mondta,h nyugodtan menjünk erre, mert hiába autópálya, NINCS egyenes szakasz rajta :-)
...és tényleg.
...De telepített trafipax se. Úgyhogy kevesebb mint 20 perc alatt lenyomod a 70 km-t, és a szar idő ellenére néha még mosolyogsz is...


Finale Ligure és a Rubik-féle benzinkutak


A városkába beérve, közvetlen az első körforgalomnál van AGIP kút, hurrá! Kezdődhet a kedvenc játékom: Olasz flipper üzemanyagért :-P

Ugye a kutak 3/4-e itt "automata" kút - délután 5 után személyzet nélkül, bankkártyával hajlandó csak működni, és kizárólag olaszul tud:
"1-es kút - adj benzit"
"no"
"Anyád"
"si - hai cazzo la mia capra"
"biztos..."

Jó, ok, próbáljunk meg egy helyitől segítséget kérni:
" Hi, could you help me please? I would like to get gas"
"yes"
"How do I do that?"
"yes"
"...I mean HOW?"
"yes!"
"....kösszbazdmeg"
"scusi?"
"ne is törődj vele Guseppe, megoldjuk"

 ...Hány gomb is van ezen a szaron?
...8.
Ok... akkor próbáljuk meg ezt: bip bip bip bip bip bip bip bip bip bip bip bip bip bip bipBAZDMÁÁÁMEG!!!!

E!
Naugyeeee!
Hámondtam hogy megy ez!
*cccsiiiinnng* Tele.
Na keressünk valami hotelt!

Hogy is van a 15 éves tervben?
Ja igen.:
Hotelbérlés a rivérán,
kilátással a tengerre,
és reggel a teraszról majd alsógatyában, mogyit vakarva egy 5 szólamú polifónikus megkönnyebbülés, elégedett vigyorral a kilátásban gyönyörködve.
Ok...
Motor leparkol, nagy arccal vigyorogva az első recepcióhoz odaslattyog:
"Hé Giovanni, van 2 szobád?"
"Si. 100 Euro pro paraszt!"
ööö - Hukk -"kössz.... akkooor megbeszéljük kint és Mindjárt visszajövünk"

...Vagy nem :-P
Hülye lennék 30 000-ért aludni valahol! Csak van itt olcsóbb is...
Si.
Kicsit odébb: Villa Gina!

Fasza kilátással:...viszont van garázs a motoroknak, fejenként csak 60 juró, és még Wifi is van!
Kivesszük!


Mondjuk a zuhanykabin itt is a szobától gipszkartonnal elválasztott valami,


viszont legalább a slozi külön van!
...az már más kérdés, hogy a szobába szellőzik, a tükröt meg valami megolvasztgatta kicsit,
 

...de egy ilyen festmény alatt mégis jobb aludni mint egy svájci horgolt macskával :-P


Melegvíz viszont van, úgyhogy egy 20 perces kifőzőprogram után ismét szalonképes állapotba kerülve elindulunk kaját keresni:


A sikátorokban találunk egy frankó pizzériát, és ha már Olaszországban vagyunk, illik olasz kaját enni, - egy ilyen nap után - literes helyi sörrel persze


A 3. üveg környékén berendelünk némi robbantott kagylót is a napi ajánlatból,


majd dülöngélve és röhögve-hunyorogva megpróbáljuk feltölteni netre agyb*szásul az otthoniaknak.
Igen ám, de piásan beírni EZT a Wifi kódot, az felér egy matek szigorlattal:


Miután hazafele a sikátorokban flipper módban haladva megvitatjátok Platón tanait, egy jóleső vigyorral az arcodon esel be az ágyadba - és mielőtt lila fejjel belefulladnál a nagypárnádba, még egy 5 perces hernyó fitnesszel átfordulsz a hátadra - aztán képszakadás reggelig.

Másnap reggel elég gyűrött, és bután hunyorgó pofával pislogsz a teraszon lévő féltető alá összerittyentett svédasztalos reggeli mellé berakott szűzmária szobron,


de mivel lehet hogy ezt még álmodod, inkább leülsz kajálni.

Tesco-s szalámi, Aldi-s sütős zsemle, fóliázott lapka sajt, némi vizezett lekvár-befőző cukorsziruppal :-P
Hát...Nem egy Kempinski-s a'la carte, de jó lesz :-P


Némi fejfájással, de felpókozzátok a csomagokat a motorokra, aztán lassan elindultok.
Ha az időjárás jobb lenne, megérné körbenézi itt helyben is, mert Google szerint Finale Ligure így is ki tud nézni:


De neked NANÁ hogy megint SZAR idő van. :-P Mi más lenne???
Húznál is tovább nagy gázzal, hátha az alagutak varázsereje ma is hat - de a rózsaszín biciklikkel díszített körforgalom  azért megér egy fotónyi szünetet:


na nyomás tovább, hosszú nap vár még ránk!
 Nizza - turistainformálás balkáni szinten


Az út Nizzáig innen 128km - 1,5 óra autópályán - vagy +2km +2,5 óra! ha a tengerparton akarsz menni:

Igen, ez van a "TERV"-ben, de inkább menjünk le odáig pályán, aztán MAJD VISSZAFELÉ jövünk a terv szerint.
Bő egy óra múlva már tényleg a Place Masséna körüli utcákban bolyongunk, majd meg is állunk a Fontaine du Soleil tövében:
Az osztrákiában nevelkedett török kollégámat kicsit nyugtatgatni kell, hogy ne rimánkodjon nekem, nem fog agyonlőni a rendőr ameddig feltolom a motort ide egy-két kép erejéig :-P


Szerencsétlen rettegve őrzi a motorját az egyik kirakat tövében, mert itt nincs teljes autó méretű felfestett parkolóhely és tuti "jön a rendőr", én meg ezalatt visszatolom a motort a szökőkúttól az út mellé és fütyörészve fotózok párat a Place Massénán.
Bunkóságnak tűnhet, de én sejtem, ő meg nem, hogy egy francia rendőr az nem egy osztrák, és ha látják, hogy nem Direkt Tilosban parkolsz keresztben a villamossínen, akkor nem fognak egy gyomortükrözéssel vegyített urológiai vizsgálat mellett a tér közepén előállítani.
És tényleg.
Persze amikor kitalálom hogy IDE kéne betolni a motort 1-2 kép erejéig szerencsétlen már majdnem elájul, de csak megúszom ;-)És tényleg :-)


Azt azért hozzá kell tenni, hogy ettől a ponttól kb 8m-re van az út, úgyhogy ha egy orrfújásért nem akarom feltartani a forgalmat, már akkor is majdnem itt állok.
De csak majdnem :-)
Ennyi viszont belefér(t).

Colline du Chateau csak pár száz méterre van innen a tengerparton:


Ami egy bástya/kilátó a domb oldalában - és a 38 fok/tűző napsütésben elég motorosbarát, mivel a boltívek tövéből lift visz fel a hegytetőre, hogy ne kelljen talpig fekete műanyagcuccban felcaplatnod.


Azaz csak vinne...
Mert bár turistaszezon- és a kb de. 11 óra ellenére a migráns digó liftkezelőnek nincs kedve idepöfögni a Vespán és kinyitni a rohadt rácsot :-P
Kiírás az üzemelési időről vagy bármi egyébről nincs, úgyhogy ha már idejöttünk, akkor jöhet a step aerobik, hopp hopp, fel fel!


A kilátás a bástyából tényleg tuti:
...de első sorban nem ezért jöttél, hanem ezért:
Mr. Google szerint ugyanis így néz ki a Cascade Du Chateau szökőkút/vízesés:Tényleg?
Szerintem meg így bassza meg: :-P Hát EZ, fenomenális:
Cocialista távhő vezeték iszaposítva, meg egy felnagyított megalomán akvárium-betét háttérnek :-PÉs a legjobb, hogy lent NINCS ÁM KIÍRVA rohadjanak meg, hogy
"héé barom turista, nicht spazieren, NO WATER érteeed? Ne mássz fel hiába!"


Neeem.
Az egyetlen szerencséd az lehet, ha nem motoros bakancsban jöttél idáig, hanem sima cipőben mint én, mert akkor legalább a nadrágszáradon keresztül húzhatod a borzszagú csiganyálcsíkot magad után, és nem a vízhatlan bakancsba gyűlik az egész :-P
De ettől persze ott és akkor még nem leszel kevésbé kibaszott ideges, és erőltetett menetben, (a saját levedben) fortyogva, a kőművesmantrát mormogva (kuuurvamegb*szttkib*tttetv*smocskosge*iéltebemáááá) letrappolsz a parkolóig.


És itt jön a még egy csepp a pohárkádba - a kolléga aki közben lent dohányzott az árnyékban - látva hogy egy kiklopfolt teli liberóra hasonlítasz szagban és állagban is - vigyorogva megkérdezi:
"Na? Jó volt?" :-)
A szemed csak kicsit rángatózik mielőtt felrobbansz:


Na jó... nem.
Csak rezignált tekintettel megkérdezed tőle, hogy tudod mit jelent a "Lófaszt?"
"No? "
"Mindegy... Menjünk tovább..."

Lenne még bőven látnivaló Nizzában, de már du. 1 óra van, és még hátra van Monte Carlo, plussz a teljes tengerparti krúzolás a "TERV" szerint, úgyhogy húzzunk bele!
A felejtés ára - Úton Monaco-baA Nizza és Monte-Carlo közti szakasz kevesebb mit 20km, de te így is képes vagy megszívatni magad:
1: Alzheimer bácsi megint eldugta a gyógyszereidet, ezért a 35 fokban annyi a memóriád mint egy fejbelőtt aranyhalnak :-P és bár csak 5 perc kitérő lenne:


...egyszerűen bután pislogsz a lámpánál gőzölögve és közben azt mormolgatod magadnak: "asszem valamit elfelejtettem"


El bazdmeg! 
Ezt: :-P


...az egyetlen szerencséd, hogy erre csak másnap jössz rá kb Verona magasságában az autópályán és akkor már úgyis mindegy lesz :-P

Ami viszont nem mindegy, hogy a "TERV"-ben a úgy motorozol a tengerparton, hogy a jobb lábad majdnem a tengerbe lóg, bal kézzel meg épp elcsórod Bud Spencer-től a pisztácia fagyit - ami nincs
:-P ...szóval valami ilyen:


és a terv (egy része) jól is néz ki 2D-ben:


Az már más kérdés, hogy ha 15 év alatt lett volna eszed, hogy legalább 1x bekapcsold a "domborzat"-ot, 3D-re:


 akkor leesett volna a tantusz:
Hacsak nincs 50m-es lábad, nem lógatsz te semmit sehová :-P

Persze ettől a kilátás még lehetne szép:


..de te kifogod az egyetlen bűzölgő szippantós kocsit, ami púposra rakva, néha, tiltás közelében eléri a 47km/h-t, és a kerekéről (remélhetőleg csak) kavicsok pattognak rád néha :-P


Előzni nem tudsz, mert a beláthatatlan kanyarok miatt a záróvonal itt nem viccből van, úgyhogy végy egy jóóó nagy levegőt és - miután öklendeztél kettőt-hármat - veregesd vállon magad, hogy "Bon Voyage öreg"! :-P


Monte Carlo - kapja be a Forma 1 :-P


Egyvalamire biztos nem lehet panasza a turistának aki Monaco-ba jön kocsival: a parkolásra. 
A fontosabb látványosságok környékén - mint az óváros vagy a kaszinó - bazi nagy és megfizethető parkolóházak vannak - többnyire persze a föld alatt, hogy ne rontsák nagyon a városképet.

Mi az óvárosban kezdtünk - és mivel nem néztünk utána rendesen, csak a szerencsén múlt, hogy megtaláltuk a Tunnel Pécheurs végében található parkolót:


És bár itt nem látszik persze - de ez a bejáratnál van - panorámás kilátással természetesen:


A motorokat a teremgarázsban lerakva lift visz fel a sziklában:


...az óceanográfiai múzeum tövébe. 
Ha csak pár órát tudsz eltölteni a városban mint mi, akkor nem érdemes bemenni, de innen megnézni kötelező:


és mivel jó parkolót választottál, innen már csak 2 saroknyira van a túloldalon a kikötő:Tessék, megcsináltad te is ugyanazokat a képeket, amit 2 kattintással letölthet bárki a netről.

Ügyes vagy Sanyikám!

Most akkor mehetsz tovább a kínai haverjaiddal a hercegi palotához, hogy majd Peking-alsón szépen lemásoljátok szalvétából :-P
Kész? 
Facebookra felraktad roaming tarifával itt azonnal? 
Hűtőmágnes, képeslap ugyanerről megvan?
Megnyugodtál?

Na akkor elég a birkaságból és nézz végre körül egy kicsit!
Na ugye, hogy attól mert ez nincs rajta minden kínai uzsisdoboz oldalán, még nem szar! Sőt!

Távolodj el szépen a távol keleti birka bagázstól, fogd meg szépen a kis térképed és tedd el...
Nem fog kelleni. 
Csak indulj el ...bármerre:és ne aggódj, még a legapróbb zugban is ilyen helyeket találsz majd:
 

Viszont elmúlt fél 3, úgyhogy tovább kell menni - irány a Casino és az F1 pálya!

Már itt gyanút kéne fognod, hogy ekkora sor áll itt..És ez csak egyre rosszabb lesz:


Ok, hogy hétköznap van, de amikor 13km/h-val előzöd a sárga postásautót jobbról hogy ne főlj puhára az 50 fokos aszfalton, az azért egy F1-es pályán kicsit lelombozó :-PAz alagút már egy fokkal jobb, itt már néhol felválthatsz 2-esbe :-PMég pár ismerős kanyar a Need for Speed 5-ből:Aztán csak odaértek:


A török kolléga a szökőkútnál remegő sisakkal és vadul hadonászva próbálja tudtomra adni, hogy izzadságtól tocsogó, gázolt-róka szagú motorosgöncben ne próbáljak mindent feltenni a piros 14-re ...vagy hogy kurva gyorsan takarodjunk innen mert ide tilos behajtani... valamelyiket a 2 közül.

Mivel a sisakomban még mindig szól a "Welcome to St Tropez" - nyomok neki egy jobbkezes lájkot, amitől szerencsétlen majdnem epilepsziás rohamot kap, de ha Abramovic-nak itt szabad a páncélozott S-osztályban, akkor nekünk is, ne parázz már! :-P


Fél perc múlva már úgyis itt se vagyunk:


Innen balra nézve van a parkolóház, ami szintén kb 2 euró óránként, és bár hihetetlen, de benne a Cola automata is olcsóbb mint a Nyugatiban Pesten :-P

Most hogy nem kergetnek minket képzeletbeli rendőrök és a vércukor szintünk is lassan helyreáll, a felszínre kiérve újabb okot kapsz az örömre, mert mikor azt várnád, hogy ez a látvány fogad majd: Akkor ezt kapod:
 ...drótháló, kerítés....


...és mocsok 10m-es tribün a köcsög forma 1-nek :-P


 ...csodás :-P


...akárhogy próbálsz is egy normális képet csinálni, mindig belelóg valami ezekből a szarokból :-P


a rohadt toronydaru meg minden szögből látszik :-P


de TE vagy a barom, mert minek jössz ide egy héttel a verseny előtt???
Gondolhattad volna, hogy ez lesz!

Boccs, de nem.
Tényleg voltam olyan hülye, hogy mivel szarok a Forma 1-re, ez meg se fordult a fejemben :-P

Sebaj, csinálunk még egy pár képet,

 ...aztán úgyis mennünk kell, mert már fél 5 van, és még hátra van az álom, az eredeti TERV megvalósítása:


Motorozni a Cote d'azur-onMég kb a Casino-ból kifele találja ki a kolléga, - aki szintén most van itt először, hogy inkább ő menne elöl - navigáció nélkül persze, de ám legyen...
...és először még egész biztatónak tűnik a dolog, mikor jobbra már látszik a tenger...


de aztán gps nélkül naná hogy eltéved egy idegen helyen - és ráadásul beszopunk egy dugót is


 Fél órával később már nagyjából megtalálja a helyes irányt


De 43km/h-val korzózni mocsok kisbuszok és kamikaze német nyuggerek között, inkább szívás mint örömteli motorozás :-P


szar dolog ám itt rájönni, hogy ez kurvára nem a vigyorogva krúzolás lesz,


hanem a színtiszta szopás :-P


Hát... akkor ennyi volt a 15 éves terv, meg a motorozás pálmafák alatt... :-P :-(
Jöhet a "B" terv: húzzunk innen mielőbb a büdös p*csába:


Egy óra, 15 kihágás és 42 szabálytalanság után már nagy gázzal robogunk Genova felé - ismét az autópályán. Ez van...

De legalább Genova jó lesz - Google szerint:Haha... wait for it... ...nem... nem annyira... :-P


Olaszország VIII-kere - Genova...Úgy tartja az régi bölcs Hérakleisztosz-i mondás hogy, "kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba"
...nos, folyóba nem, de szarba 5x-6x is :-P
Milyen jó nem?! :-P
Mert a város 98% nem úgy néz ki ám mint a fenti képen, hanem inkább így:


 ...koszos, szegény, és tele bevándorlókkal.
Persze lehet, hogy csak pont rossz környéket fogtunk ki, de miközben vállalható szállást kerestünk - megfizethető áron - a motorról azért elég sokat lát az ember és amit láttunk az így, a májusi szürkületben nem volt túl meggyőző...

Már eleve, hogy a "belvárosi" hotelben amit találtunk a recepciós 3 sarokkal odébb küldött, hogy ott van a garázsuk. ...kicsit furcsa volt - és mint másnap kiderül - átvert, de mindegy. Legalább valamilyen garázs, mert azon a környéken nem szívesen hagytam volna a motort éjszakára az utcán...

Aztán... Egy szoba 70 Eur/fő, viszont egy 2 szobás "lakosztály" az csak 100 összesen. Ok, kivesszük.
Már a lépcsőházban fura volt, hogy 103 után 105 jön, a 104 meg sehol...
Ja de... csak épp egy takarító szertár méretű lyuk folytatódik balra egy akkora kivilágítatlan folyosóban, hogy a 2 könyököm a két oldalt, a fejem meg a plafont súrolja :-P


A kollégám szobáján 2 ablak volt, az egyik a lépcsőházra néz - de 6! csavarral le van csavarozva, a másik meg egy vakablak szerű szellőző - függöny, vasrács, vakolt téglafal - 2m magasságban egy 10cm széles és 1m hosszú szellőzővel ....valahova :-P

Na de lássuk az enyémet!
Az enyémnek franciaerkélye van!
Haha!
És nyílik is - csak épp ez a kilátás fogad:Eeeez fasza!!!
De legalább melegvíz van, egy relatíve kulturált fürdőszobában, úgyhogy egy külső-belső nagymosás után gyerünk, irány a város!
Még csak fél 10 van, úgyhogy ha mást már nem is, legalább a Piazza de Ferrari-t keressük meg!
Annyi szufla még épp maradt a gps 2. akksiában, hogy 4 saroknyira elvigyen...


 ...idáig:


Héééjjj Tibor... ennek a szökőkútnak nem így kéne kinéznie....!
Nyugi, nyugi, mindjárt beindul a többi része is...!

...mindjárt...

... majd most... ja, nem.

Na jó, ez a hely itt van a tér másik oldalán, üljünk be ide egy sörre, hátha 11-kor beindul megint, mert az kerek szám vagy mittudomén...


 Miután egy helyi szupernagyi megáll az asztalok közt, majd erősen hadonászva és hangosan vaffankúlózva elküldi az összes vendéget az anyjába - egy teljes karos "Fuck off"-ot intve, mindenki őszintén szakad a röhögéstől, mi meg felfedezzük, hogy akciós a Long Island Ice Tea...


 És innentől a vállalható része az estnek, az kb ennyi:


Fél 1 körül találja ki ugyanis a haver, hogy ő bizony át tud ugrani ennek a szökőkútnak...


...az első szintjéről a másodikra... nos...


...ez legalább ilyen szar ötlet volt:


...Ennél szebb "majdnem megvolt"-at még nem láttam.
A lába ugyan elérte a peremet, de a vizes kövön megcsúszott, és az a pillanat, amikor a cipői feljebb voltak mint a feje, ill. mikor egy segges/hátassal becsobbant a szökőkútba a térdcsapkodós röhögésem ellenére örökre belevésődött az emlékezetünkbe :-D

...10 perccel ezután a hotel előtt mondom neki, hogy:
- várj meg itt, ameddig kikérem a kulcsot!
- ....Ok...
- De ne gyere be tényleg, mert marha szarul nézel ki!
- Ok, ok!

...bemegyek, kérdezi a recepciós hogy melyik szoba lesz?
És mire kimondanám hogy "...Százn...." addigra ez a barom mellettem áll, mindenéből folyik a víz és vacogva mondja: szá... szá.. száznégy :-D
...Meglepő, de mégsem dobtak ki minket :-D

És hogy az egész túrát, az összes szívással, szar döntéssel, és pech-el együtt hogy lehet megkoronázni?
Mondjuk úgy hogy másnap reggel, erősen gyűrött másnapos pofával a kávét kevergetve kitaláljuk, hogy mivel Einstein óta minden relatív, ezért hazáig az a hátralevő 720km egy seggel, az nem is olyan sok......de...
...az sok... :-P

Hihetetlen, de élve és az összes pofátlan szintű gyorshajtás/előzés ellenére jogsival a zsebben ússzuk meg a hazautat... 
...az már más kérdés,hogy elég szar állapotban:


De lenyomtuk. 
Majd' 2000km-t, az összes dugóval, városban araszolással együtt 91-es átlagsebességgel ;-) 
...az meg azért nem rossz...


Hát ennyi...
Az eredeti Ultimate Italy Tour-os TERV, persze nem jött össze.
Legalábbis nem egyben, és nem úgy ahogy elképzeltem, de azért nem volt rossz, sőt...
Ez is Így lesz jó sztori, mert ha semmi szívás nincs egy túrában, akkor az szépnek szép, de nem nagy szám....

De erről majd később....

vissza a 2. évad DVD menüjéhez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése