2016. december 8., csütörtök

Glockner Gazdaságos - Roßfeld Panoramastrasse



Grossglockner - A motorosok Mekkája. 
Az út jóval jobb minőségű mint a Topgear által világszínvonalon is dobogósra értékelt Passo del Stelvio-n, a 36 kanyar, a 2504 méteres leküzdhető szintkülönbség és főleg a 48 km-es hossz, Európa legszebb és legjobb panorámaútjai körébe emeli.
Hogy miért lett EKKORA szám, Pont ez az út, a Timmelsjoch, a Stelvio, és a Passo Mennyország Dolomitok helyett, a Svájci Grimsel-/Furka-/Sustenpass szuper-háromszögről nem is beszélve, arra sehol nem találtam magyarázatot.
Viszont tény, hogy a Glocknert mindenki ismeri aki komolyabban bringázik, vagy csak valaha 50km-nél többet ült motorizált kétkerekűn, és még akkor is feljön egyszer ide, ha amúgy egy alföldi zsúrpubi plázabiker, és csak a szoli előtt szokott kerekezni a picsáknak, meg akkor is ha egy angliai futballhuligán és vagy 6000km-t kell megtennie mire ideér.
Pedig nem reklámozzák sehol, nincs benne a James Bond - Goldfingerében mint a Furka pass, és az idejutási vágy sem az ömlesztett popkultúra tudatalattiig ható hozadéka mint Monte Carlo.
Nem, ez a hely inkább olyan mint a régi Grimm mesék: szájhagyomány útján terjed, a "bölcsek" adják tovább, és idővel annyit hallod, hogy még ha képet alig is láttál róla, mégis észrevétlenül felkúszik az osztrák bakancslistád tetejére. Aztán mikor az első útvonalaid egyikét tervezed, mi ugrik be? 
"Glocker!"

De ha szeptemberben mész, már megfagysz fent, és fel se jutsz a gleccserig, ezért mint az elfagyott lábú Himalája függővé vált hegymászók, októberben megpróbálod még egyszer, 2x akkora hóban, mert "nehogy már egy hegy kifogjon rajtad" meg "az amúgy is úgy a fasza".
Nyáron aztán megint felmész, mert ha fehérben láttad, zölden is muszáj lesz, és minden alkalommal úgy mész le onnan, hogy "Ez KELLETT, és Ez fasza volt"
Igen ám, de a Glocknerneck van 3 marha nagy hátránya:
1: ha külföldről jössz, akkor kurva messze van - értsd több száz km és minimum fél- de inkább több napnyi útra
2: ha Ausztriában laksz, akkor is messze van. Salzburg az osztrák térkép nagyjából közepe, és onnan is még a kertek alatt is vagy 150km, ami még forszírozott tempóban is vagy 1,5 óra. Ha Bécsből jössz, akkor meg a triplája.
3: Drága.... Akármilyen valutában nézed, 35€ / 30£ / 11 000Ft a napijegyért nem egy doboz cigi ára, úgyhogy hiába szép a kilátás és faszák a hegyek, jó eséllyel nem leszel törzsvendég az Edelweisshüttében :-(
Nem, a sima hétvégi Passo adagodhoz valami sokkal olcsóbbat és közelebbit kell találnod.
Mondjuk EZT:

Már a fenti kép is jól sejteti, hogy ez az út bár nem egy Glocknerstrasse, és "csak" 1600 méterig megy fel, azért nagyon nem szar. Mielőtt a számmániás marketingesek, és a kurtafarkú (Hummeres) malackák hőzöngeni kezdenének, kérem jusson eszükbe, hogy nem mindig a méret számít, és bár most tagadják, néha azért ők is az akciós Tescos-chipset dobják a kosárba, mert jobban megéri.
Azok kedvéért, akik pedig még mindig ódzkodva olvassák e sorokat, nézzük szépen sorjában:

1: Közelebb van. Sokkal.
Persze most lehet legyinteni a plusz 9 liter benzinre meg 1,5 órára, de ha otthonról jössz - pláne gyerekkel - neked se lesz egal hogy 5,5 vagy 7 órája rugdossa Petike a háttámlát mert pisilnie kell és/vagy unatkozik.
2: Ha éppenséggel az 1-es ok kiesne nálad, mert Nyugat-Európából indulsz, EZ még neked is számít:
Olcsóbb. Sokkal.
Motorral csak 4,80, ami nagyjából egy Big Mac krumpli nélkül, és kocsival is csak 8 Eur, ami kevesebb mint a negyede a Glockner Ticketnek. Persze a svájci "bébiszitternek", aki SLK Mercivel jár haza, valószínűleg mindegy, de a kevésbé szerencséseknek a különbözetből meg megvan a család ebédje a mekdóban. Az meg nem rossz.
3: A kilátás innen sem rossz:


4: Ha motorosként jössz kanyarvadászatra, akkor sem kell aggódnod: Ez a kanyar ugyan csak 16km, de még 2D-ben is elég csak a nyomvonalat megnézned, hogy tudd, ezzel azért nem fogsz mellé:

...és kb a 3. körnél már te is megállsz majd fotózni:



5: Ugyanúgy mint a Big Mac-ed, ez is menüben az igazi!
Úgyhogy ha már eljöttél idáig szánd rá azt a plusz 2km-t, menj fel a Sasfészekbe, és nézd meg a Hallein-i sóbánya múmiáit is - és mire vége a napnak, a hazaúton vígan fütyörészheted a Spar reklámot: "jó hely, jó ár, jó döntés"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése