2018. december 21., péntek

Túl mindenen - Switzerland tour (Part 2)



"Hallod Tibi... Erre a részre írj be valami blöff meetinget a céges naptárba, vagy jobb esetben szisszents fel egy sört, mert ez most hosszú lesz..."
És ha már kiesett volna, ne feledd, - EZ A TÚRA ITT KEZDŐDÖTT -

Ha meg ez még/már megvolt akkor ugorjunk:

Ááááhhhh....(*flashback poén*) - Motorosként nincs is jobb - mint a svájci Alpokban erre (a kilátásra) ébredni:


HÁÁÁÁHHH!!!! *hukk* ... mi a sz*r ez....?

Tudom, vén szar vagyok, de a - Stallone féle '93-as Pusztító - óta nem tudom, hogy mit kell csinálni a kagylókkal - arról nem is beszélve, amikor egy krómrúdra vannak erősítve...

"...lehet hogy túltoltam tegnap a "Csillámpónis" poént?"

"Lécci Lécci LÉÉÉCI Murphy, ha innen kimegyek * hukk* lécci ne egy 26cm-s f@szú Concita Wurst feküdjön az ágyamban.... 8-I "

"Héjj öreg, nyugi-nyugi... Tudom, hogy tegnap tölcsér helyett felmosóvödörrel kaptad a beöntést, de IDÁIG azért mégse mentünk el, hiszen:"
"a; - nem is ittál semmit tegnap"
"b; - EGY ágy (és full józanság lévén)  nem is volt Kinder-meglepetés jellegű thaiföldi látogatód az éjjel, szóval nem kell beszarni...


Az egyetlen problémád most, hogy:
 - megnézd,hogy megszáradt-e a tegnapi áztatott borz szagú és állagú cuccod,
 - ha nem, akkor a 2. kérdés, hogy vajon a segglenyomatod otthagyod-e így a reggeliző padok kárpitján? (nyugi, nem vagyok paraszt úgyhogy a fa szék felhajtott párnával pont jó lesz...)
 - illetve, hogy a panziót vezető Kohn.... izé Kohlmayer-ék adnak-e occsón kávét?"


....Nyugi nem kell betojnod:
Bár közel a svájci határ, és az ezzel járó gazdag sznobság (a fenti marketinganyag szerint ugyanis itt még a tehenek is csapból isznak), de ennek ellenére egyrészt ....ja, VAN kávé, és nem is rossz,

 ...másrészt mindezt nem is akármilyen kilátás mellett kapod :



"Tibor, itt valami tuti nem stimmel..."
"Nemcsak hogy nem lett a kis blendenyílásunk ereszcsatorna méretre fúrva az éjjel, kint (még) nem is esik, és nem elég, hogy a szoba számlám elejéről a tulajék kb lefelejtettek egy 1-est, a reggelihez még nyuszibogyó csokis müzli és lekváros (csupor) croissant is jár!!!"


"Nekem ez, így, a tegnapi szopóroller maraton után akkor is piszkosul gyanús..."

"...de vajon mi lesz Murphy sunyi trükkje mára?"
 "- szalmonellás a joghurt és az autópályás fél-farpofás "puki" helyett egy *prrrraaccs* kíséretében csecsemő módban hátközépig összefosom magam?"
" - vagy mikor a rumcájsz bajszos tulaj bácsi bejön, akkor kacsintva megpödri a bajszát és kiderül, hogy nem is a tegnapi egész napos vizes/összegyűrt motoroscucctól fáj a seggem?"
*hukk* "...Kérlek Istenem, csak a puki legyen, add, hogy csak a puki legyen... 8-I"

Viccet félretéve:
Kissé tényleg ijesztő, hogy a mai napig nem találom se a Booking.com-on se a Google maps-on hogy HOL szálltam meg aznap, csak azt tudom, hogy valahol Gaschurn-on belül (közel a svájci határhoz)

A tulajék meg tényleg rendes kis koboldok voltak, (hisz' kb 60 Eur körüli összegért tisztességes szállást kaptam, reggelivel stb és még indulás után is megvolt mindkét vesém), ha pedig esetleg később mégis kiderül a turpisság és valami xxx-oldalra is felkerül(ne) valami (gumi-kecskés) videó rólam, közlöm hogy :
a; az nem (csak) én voltam.... :-P


b; még így is megérte ;-)

*köhh* szóval, a szállásom nem volt rossz.

Itt még nem sejtettem, de éppen hogy elindultam a Harry Potter-féle köddé váló szállásomról, még itt, félálomban sikerült megkötnöm életem legjobb üzletét, miközben kb a 2. kanyarban, csipás szemmel ezt mormogtam a sisakomba:


"Na idefigyelj Murphy...." 
"Tudom,hogy TE vagy az erősebb...."
 "...de lesz@phatsz ha bírsz, úgyhogy a tegnapi tűzoltó fecskendős végbéltükrözés után kössünk inkább alkut:"

"MOST vagyok itt, úgyhogy leszarom ha 50-en felül akkora hererákot baszol a nyakamba, hogy onnantól ollót csattogtatva és pittyegve-tolatva megyek be minden ajtón,  

DE ITT ÉS MOST, AKKOR IS CSINÁLJ NEKEM 3 NAPRA JÓ IDŐT....


Persze választ nem kaptam (még jó, mert már így is túl sok hang van a fejemben) de amolyan "láttam"-ként azért még kaptam tőle egy hajhúzós-bal tenyeres seggre-pacsit, mikor kiderült, hogy: NEM, ünnepnap lévén NEM veszek jó-árasított Ice Teát a helyi SPAR-ban, mivel az is be van zárva:
(mondom ünnepnap Tibor, tudod, ezért kaptál szabit te is hülyegyerek)


Ok, sebaj, egy Lichtenstein/Svájc-hoz közeli benzinkúton megvehettem ugyanazt a 1,5 liter-es löttyöt kb 3,20-ért (900Ft), és tankoltam is egyet, 2 pislogással (és némi gyorshajtással) később pedig már valahol Lictenstein-ben találtam magam, ami bár még a Google maps-on is kb egy puzzle hibának látszik, épp elég arra, hogy azalatt a 36km alatt, ami alatt HOSSZÁBAN bejárod a teljes országot:


a, épp fingod se legyen, hogy HOL is jársz,
b, egy szerencsés véletlen miatt PONT ÉSZREVEGYED, hogy hol lakik SPOCK a Star Trek-ből:


Tudom, kiábrándító, hogy ez a f@sz is 2 Tesla helyett PONT egy rusnya 5-ös GT-t és egy jellegtelen Volvo-t vezet.... :-P, de úgy látszik, már a csillagflottás meló sem fizet elég jól....

NE, te hülye, ne csöngess be vigyorogva, és mielőtt nekiállnál Hipszter Starbucks -ot keresni hogy autogramot kérhess Kirk-kapitánytól, ki kell hogy ábrándítsalak: A legközelebbi túlárazott művészsálas kávézót már csak Svájcban találod - itt -, úgyhogy engedd el ezt az ócska poént végre és  inkább nézz körül az ország egyetlen főútja, a 28-as út mentén:
Mert bár kicsinek kicsi ugyan ez az ország, de azért van benne 1-2 látnivaló:

Jópofa kis templom egy szökőkúttal:


Paplanmintás üvegház:



...éééés... ki gondolná, de ennyi volt...

Jó, ok, tényleg nem, de az egész - hercegségben - találsz még kb 2 várat, meg egy benzinkutat, de mint mondtam az egész akkor is csak 36km, úgyhogy csodákat azért ne várj a helytől...

Svájc viszont - negyed órával később - "azért fasza mert van benne... osztrák vasútállomás, egy csaffadt torony, hegy, meg némi szürreálisan közeli felhő....?"

hát... majdnem...
Mert mondjuk ha nem lennél idióta és motoron ülve nem 10 percig csurgó nyállal "néznél ki jobbra az ablakon," mint anno a sárga buszon, akkor észrevennéd, hogy (előre nézve) még 5 év Ausztria után is, EBBEN a pillanatban, a svájci Walensee-fele vezető 3-as út mentén mégis van valami meglepő:


"...te Tibor... Ausztriában se kicsik a hegyek, és tudom hogy az is az Alpok, de EZEK itt vagy lejjebb eresztik a felhőiket a dizájn kedvéért, vagy a hegyeik nőnek túl a felhőkön"


Kb 10 perccel később a (megjátszásból) prűd osztrákia után jót vigyorogsz azon, hogy gyermekvédelem ide, 16-os karika oda, itt valahogy mégis gond nélkül lehet 4 méteres csöcsös ribanc-boszit festeni egy teljes 3 szintes ház út-menti homlokzatára:



de átlag motorosként ezt a fél perces cerka-ingert gyorsan felülírja a korábbi flashback:

"Te Tibi.... Értem én, hogy svájc, - Walensee -  meg kakukkosóra, de BAZZEG, ezek a hegyek AKKOR IS a felhők fölé nőnek itt:





Thhjaaa Herr Tibor: This is ...nicht schlecht ...qualcosa del genere.... vagy mi a fene, és ha már így kérdezi, EZ itt lent - Mollis -  község Switzerland-ban: "schön, schön, mi...?"


....sziklatemplomostul thja...?



"Nem rossz Herr Grün... izéé... Günther, de nem ezért jöttünk ide, hanem hogy megtaláljuk az ez-utáni Riedern-községből kelet felé kivezető Klöntalerstrasse-t, ami az igen meglepő nevű Klöntalersee-hez vezet:


És igen, ez a kis szakasz idáig kevesebb mint 7km, de mivel reggel 10 évet adtam az életemből az ördögnek EZÉRT A NAPÉRT (is), most mégsem ánuszrózsával pörgök egy 10 Bar-os jégkásával töltött tűzoltófecskendőn (mint tegnap) hanem 25 fokos szikrázó napsütésben korzózok egy kanyargós erdei úton:


Hogy ennek a végén, templomtoronyból zuhanó harang kolompolással essen az állam a földre:

Wazzzeeeeg!!!

 - EZ a (kissé hülye nevű) svájci Klöntaler-See:




Nem, a képek MESSZE nem adják vissza a valóságot,
és Nem, hidd el, Nem lehet elképzelni hogy ott, a parton állva, a valóságban mi-mekkora, mert a 2D-s látszat most is csal, mert ezek a hegyek nemcsak hogy mindennél nagyobbak, mint amit tó mellett eddig valaha láttál, hanem tényleg túltesznek mindenen... És mi sem mutatja ezt jobban, mint a GoPro videód, amin majd' fél évvel később visszanézve konstatálod, hogy a Half-Life-os, tó-közepi titkos kommandós lejáraton való röhögés után vagy fél percig meredten bambulod a hegyet előtted:



"....öreg... 5 év Glockner, Dolomitok, Monte Carlo és MINDEN más után ITT megint, és még mindig tátva maradt a szád...."

Tudom mit érzel Tibor.... Még mindig hív - Vallhalla - de Innen mégse akarsz elmenni....
...akkor most mi legyen?

"Jó, ok , kapsz még 5 percet a tóparton motorozni, meg régi cabrio-kat kergetni,

"de utána tovább KELL mennünk mert nem ide jöttünk, hane..."

"Juhhhúúú.... leszarom, mindenkurvajó vauvauvau...."

...

...ember....
...van kutyád...?
...megvan az a tekintet, amivel szerencsétlen rád néz, miközben a vasárnapi rántotthús maradékkal és a sétás-pórázzal a kezedben mész felé egy utolsó, napos, őszi délutánon?


...el tudod hinni nekem, hogy ha motorosként idejössz, ugyanazzal az extázissal teli kokainmámoros vigyorral és gyöngyöző szemmel telik majd
...minden
...egyes
...másodperced?

Nem?
Pedig hidd el nekem, így lesz...

EZ a hely ugyan nem világ legszebb alpesi tava, mert az a cím az marad - itt a Misurina tónál a dolomitok szívében - de a korábbi 2. helyezett  - Lago di Fusine Inferiore - ből bronzérmest csinál 2 egyszerű okból:
1: Nem tudom, hogy az itteni - Rüchigrat - hegycsúcs vagy a szlovén Mangart a magasabb, de Ez, Itt sokkal nagyobbat üt, mert sokkal közelebbről, a tóból nő ki előtted egy több száz méteres szikla.
2: Ennek a partján lehet motorozni :-)


Nem, Vallhalla nem rosszabb, csak más....
Ott tényleg "A" listás bosszúállóként küzdesz minden percben és minden egyes kanyarban, egy Hollywood-i slow-motion csatában a viking istenekkel...
...míg itt...
...öreg...
...itt megjöttél a kutya mennyországba:

Itt nem kerget senki, csak süt rád a nap, schnitzel szagot érzel folyamatosan és az a tudat van a fejedben, hogy MOST (is) a világ legjobb helyén vagy...
Nincs és sose volt melóhelyed, azt se tudod mi az..., nincs hiteled, lejárt csekked, de még a szemetet se kell levinned!
...vauvauvau... juhhúúú... *BRRRAAABOMM* "MINDENKIT MEGB@SZOK!!!"

"jól van Buksi, értem hogy örülsz, de ideje lenne, hogy abbahagyd a golyóid nyalogatását és  TÉNYLEG tovább kéne állnunk..."

Nyugi, nem hülyültem meg (teljesen) és nem is változtam csillag napszemüveges, virágmintás-pólós hippivé, de valami halu-pollen tuti van ott a levegőben, mert sikerült addig tekernem-forgatnom a navi képét, amíg szent meggyőződéssel nem indultam neki annak a hegyen átvivő "rövidítésnek", ami:
 - először csak szűk és szar aszfaltra vitt, (balra fent)
 - aztán kis méretű mohás macskakőre, ami köztudottan a motorosok egyik kedvence, mert szárazon is pont olyan jó tapadást ad mint az étolajjal kevert takony,


 - majd innen következett a tehéncsordának tartott "Maradj talpon" című stand-up-om, ahol a "közönség" nyugodt tekintettel kérődzve nézte, hogy milyen 2 kerekes pirulettet sikerül bemutatnom az általuk fél perccel korábban az aszfaltra terített aknamezőn, amin ha ügyesen csúszok el, akkor bónuszponttért pont sikerül egy még éppen langyi lepénybe fejelnem.
 - végül, de nem utolsó sorban, amin a lefele haladó szakaszon megtaláltam a Carmageddon csapat által épített szakaszt: 1 sáv, parketta szegélyléc méretű mohás "korlát", és 45 fokban lejtő bukótér amit a helyiek csak "Saslik-kurve"-nak hívnak...

Mindezt azért, hogy "spóroljak" ööö... +15 percet (meg egy tiszta alsógatyát) amennyit buktam ezen a részen (az alsó kék szakaszon):


Nagyjából dél körülre értem vissza Glarus-ba, ami a környék egyik legszebb községe, és amin elsőre némi önmarcangolás kíséretében ugyan, de szinte megállás nélkül áthajtottam majdnem, hisz már éreztem a bizsergést, tudtam, hogy az aznapi első Szuper-Passo, a - Klausenpass - egyszerűen túl közel van...
De szerencsémre némi skizofrén vita után győzött a józan énem:


"NYUGOGGGYÁÁÁ LE BAZZEG!"
"Ha az előbb a trágyán csúszkálásra volt negyed órád, nehogy már erre ne legyen!!
"...de... de... máááá majdnem látom a szerpentint, OTT, OTT!!!
*hhhh...* "Tibor... Melyik részét nem érted annak a szónak hogy MINDJÁRT!?!?"
"Állj félre szépen itt a főút menti szökőkutak egyikénél, és miután egy sziszegős *sssskrrrriiiccc* kíséretében lehámoztad a golyóidat a cordura gatyád belsejéről, igenis VEDD a fáradtságot, és csinálj pár képet:








"Na?"
"Fájt?"
"Nem a kis pöttyös fürjtojásaidra gondolok te kretén, hanem hogy megálltál?!"
"Ugye hogy nem?"
"...különben is... majd ha jövő hét végére "kijózanodtál" egy kicsit Hádész lányának hangjától, majd örülni fogsz, hogy nem csak 500 tök egyforma képed van valami nyeszlet kanyarról, amiről fél év múlva már azt se tudod hogy hol csináltad..."

...jó, jó, de mosmá MEHETÜNK VÉGRE???

"Mehetünk."
"jjjjuuuuhhhúúú" *...BRRR.....köhh*
ÁLLJ!!

"MI A RETEK F@SZ VAN MÁÁÁ TIBOR????"
"Kell még 20 kép az útmenti fűben kergetőző káposztalepkékről is vagy mi a sz@r???"

"Nem, te gyökér..."
"De kell egy jó playlist..."
"Te sem gondoltad hogy eljövünk a világ legjobb motoros útjainak egyikére tisztességes zenei aláfestés nélkül???"
"Mivel ez még csak a bemelegítés lesz, kezdjük ezzel: - Jay Ricae - Hype Up -ja pont jó lesz

#szolgálati közlemény: kérjük a kedves olvasót, a hangulat kedvéért ÖN is kattintson a linkre, köszönjük

"Na gyerünk! Isten hozott a Klausenpass-on:

*BRRAAA... BRRAAA... BRRRAAA... BOOMMM*






"HÁÁÁÁÁHÁHÁHÁHÁÁÁÁ EEEEZ KURVA JÓ ÖREG!!!"
"Tényleg?"
"Akkor kapaszkodj Tibor, még csak most jönnek a kanyarok:"





És tudom, hogy embertelenség ilyet kérni, pont ITT, a 46. gyönyörű ívű kanyarban, mikor a gumik már pont bemelegedtek a hibátlan aszfalton és tapadnak mint a forró kátrány, pont a kedvenc számod közepén, mikor 160-as pulzussal és beszűkült pupillával már csak az ÚT létezik, csak ez a kanyar, de mégis ezt kérem:
"Legalább 1x állj meg és nézz körbe, hogy az egészből ne csak az elmosódott zöld hyperűr csíkok maradjanak meg a perifériás látóteredből... Legalább 1x állj meg valamelyik kanyarban és nézz körbe, vagy nézz vissza a völgyre:"
"Láttál már ennél szebb látványt?"

...Ember... 
...Bár még nem haltál meg, de ne aggódj, ha valamelyik kanyart be is nézed és ma csengetned kell Szent Péternél, mondd meg neki, hogy ha nem az üstbe szól a jegyed, akkor "hagyjuk a hárfás buziskodást, és basszanak vissza egy örök-szellembérlettel a 2-es kanyar elejére, mert Megjöttünk.
Nekünk nem kell ennél több...
Ismét megjöttünk a Motoros Mennyországba.

...de mielőtt nagyon elkapna az érzelgős szentimentalizmus szólok, hogy mint mondtam MÉG nem haltál meg, és GSX-R Günther, akit 5 kanyarral korábban teli torokból mennydörögve előztél meg nagy küzdelem árán, most húzott el....
"GRRRR vau vau KAPJUK EL! SZÉTTÉPEM! ERESSZ!"

NEM!
Nyugszik!!

"Fasznak rohansz már most?! Mindjárt felérsz úgyis a hágóra a képeslap hüttéhez, ott beveszed a gyógyszereid, veszel egy szuvenyír hűtőmágnest, és megnyugszol szépen"


Tudom, az a rozsdás kukakonténer, a hűtőventilátor meg az a 2 pálcás lemezajtó az pont olyan szépen mutat mintha Leonardo egy vonalkódos alsógatyával b@szott volna agyon egy jóllakott szúnyogot a Mona Lisa orrán, és most hogy már feltűnt, nem tudod NEM látni még 20 méterről sem:


De tudod mi a megoldás?
Ne nézz arra :-P
Vagy inkább ne arra nézz, hanem balra, amerre menni fogsz:


...majd tedd be a playlistről - XAD - Story - című számát és nem sietve de tempósan kezdj el gurulni lefele nyugatnak:


"Hehe... ott mentem fent az előbb..."


#6 kanyarral később:

"Azzzzztakurrrva..."


 "Jólvan Tibikém, nem kell túldramatizálni, itt egy szikla meg egy patak a hegy oldalában, pont mint az olaszoknál a - Valparolán - most mitől kéne teleszarnom a pelust?"

"Nos... Gézukám, például attól hogy bár a 2D-s kép megint csal, és hiszed vagy sem, a méretarány a valóságban az kb az Egód meg az IQ-d hányadosa..."
"...ja boccs, tudom, hosszú mondat, túl sok szóval, mondom máshogy:
"Emlékszel Valparolára?:


"Ja..."
"Na akkor fogd meg azt a sziklát és szorozd meg 4-gyel, mert amit itt a képen látsz, az még bőven folytatódik ám lefele!:

katt a képre - a Klausenpass hütte pirossal jelölve a méretek kedvéért

Wooow bizony!
Na nyomás tovább...

Pár kanyarral később (lefele) ha az egyik hajtűkanyart nem könyökprotektort karcolva veszed be és nézelődni is marad a reakcióidődből, pont megláthatod a - Hotel Posthaus Uringen -t , ami nemcsak piszok jól néz ki a majdnem neon zöld háttérben, de 2 igen jó okot is ad arra hogy megállj itt:
1: végre utolér az őrangyalod aki egy ideje már lihegve próbálja óvni a segged, és már 2 kanyarral le volt maradva
2: ...jó fagyit adnak :-)



Na de gyerünk öcsi, ez még csak 1 volt a 4 szuper-passo-ból és még innen se értél le teljesen, úgyhogy hopp-hopp, indulás tovább lefele:


Lent aztán a völgyben, Bürglen községben a 2-es és a 17-es utak kereszteződésétől nem messze ismét csak megálljt parancsolnék:
A kultúrára a Való Világ-on felül is fogékonyak - itt - találják ugyanis a Tell Vilmos múzeumot, hisz' - Tell Vilmos - svájci hős, aki pont innen, Uri Kantonból származik,
akik pedig ismét csak a csüngő-zsákjukban hordott 2 szottyadt mazsoláról akarják leválasztani a motorosgatyát, azok sem maradnak hoppon mert legalább csinálhatnak pár képet a szűk környékről:





"Tibor bazzeg..."
"...Nem leszünk így jóban.... "
"Már fél 2 van, te itt fullba nyomod nekünk a kretént meg a History Chanel-t, és ha minden kapualjban megállunk kakukkosóra házakat fotózni, meg propelleres sapiban csavart fagyit nyammogni, akkor SOHA NEM ÉRÜNK ODA SEHOVA B@SZOD!!!"
"Jó-jó, ok.... Tankolunk meg vizelünk ennél az Auchan... izé Coop kútnál, ahol jó árasítva csak 70Ft-tal kerül többe a benzin literje, aztán mehetünk...


...és aki most "fillérbaszózna" a Coop kút miatt, külön annak íme a kép arról, hogy nem öcsém, nem (csak) fillérbaszó vagyok hanem vagy a coop, vagy ezek, válassz:


Na... akkor most már tényleg húzzunk:
"Nini, itt a Wolfenstein 3D egyik várkastélya....


Nein, Fritz engem nem versz át, tudom, hogy ez a kóceráj alig fél éve lehet vízi-erőmű, és azt is, hogy a 3. emeleten a kandalló melletti képet kell benyomni az aranyért"
*kacsint*


"Faszom a hülyeségeidbe már Tibor, negyed 3 van, és még mindig nem vagyunk SEHOL, ha még egyszer megállsz, a füleidig rúgom a golyóidat!!!" - üvöltötte volna kb mostanra még egy buddhista szerzetes is ha velem jön, de... mivel egyedül jöttem, pont tök mindegy volt, mert csak magammal baszok ki ha fent kell aludnom 4 fokban a hegyen :-) Szóval továbbra is dudorászva, (és tisztességes skizofrénként magammal vitatkozva) folytattam az utam - Wassen - felé...

Miért?
Részben mert ott van a Psycho - féle Bates Motel és a Sasfészek szerelemgyereke, EZ a ház:


De sokkal inkább azért, mert ott van EZ a kereszteződés is, amin (többek közt) az is áll: SUSTENPASS - jobbra:


"Na végre...."
 "Apa kezdőőődik!!! hehe..."
Ja, de mielőtt odab@szol, tedd be - FTampa & Sex Room - Need You - című számát, mert a hágó eleji elnyújtott, gyors kanyarokhoz "bemelegítésnek pont jó lesz, aztán "gyíííí"

*BRRRAAA*


*BRRRRRAAAA*


*BRRRRAAAAAAA*


BO-BOOOMM-BO-BOOOMMM  


Hehehe.... Áhhhh...

Iiiigen...
Hádész lánya ITT végre kiengedheti minden dühét...
Villogó traction control lámpával rombolhat nagygázzal fel a hegyre, ami nagyon nem olyan mint Vallhalla volt... Itt kevés a szűk-szoros-trükkös-visszafordítós hajtűkanyar, ide csak izom és düh kell...
Ez az út az igazi otthona, Ez, ez a svájci szuper-passo-kvartett!
Mert vagy a szörnyet tervezték PONT EZEKRE a hágókra, vagy 1810-ben mikor megrajzolták a nyomvonalat TÚL A VILÁG TETEJÉN, akkor volt látomása valamelyik mérnöknek, hogy "egyszer... egyszer léteznek majd gépek, amik az értelem határán túl lesznek olyan gyorsak, amit halandó elképzelni sem tud, táplálva a pokol tüzétől és Isten haragjától, és ha lesz akkor olyan félkegyelmű bolond, aki ezeket használni meri, akkor itt, itt vágnak majd velük hasadékot térbe és időbe tollam vonalán..."

Nos Hans.... Utólag is kössz, ha tudnám hova temettek, esküszöm vinnék virágot is hálából, de csak miután gatyát cseréltem és abbahagytam a remegést, mert ahol a szörny még könnyen és vígan kürtölte világgá, hogy megjött, én már sikítva és csukott szemmel fogtam rajta a kormányt...

De végül túléltem, felértünk és mire az a 3 buszsofőr, 15 autós és 6-7 motoros is ideért, akiket még (félig) őszinte vigyorral én szarattam be, addig én egy kisebb hókupacba feküdve lehűltem és lenyugodtam annyira hogy ismét nyeregbe pattanva meglóghassak előlük mielőtt meglincselnek és/vagy pucér seggel ráhúznak a még mindig forrón pattogó kipufogócsövemre....

*köhh* (nem is én voltam) ...izé... Igen, a hófoltokat itt nem véletlenül látod, mert a Sustenpass majd' 300 méterrel feljebb visz mint a Klausen az előbb, 2260 méterre egész pontosan, de mégsem ez a pláne benne, hanem egyrészt közvetlen a hágó után a kilátás innen a Steinsee-re,


illetve, a tavat tápláló - Steingletscher -re




Másrészt pedig alig pár száz méterrel később, az az út feletti vízesés, ami minden motoros videóba be van vágva:


Szép-szép, tudom, de van egy kis gond:
Ameddig én itt még enyhén cidriző kézzel fotóztam, otthagytam hádész lányán a bekapcsolt headset-et amiben repeat-en szól a - Vicetone - California - című száma:


úgyhogy mikor felültem rá tökön- és torkon ragadott, majd így szólt:


"KAPASZKODJ AZ ÉLETEDÉRT TE KIS SZAR!!!" 
"ÁÁÁÁÁ SEGÍTSÉG, HILFE, A KURVA ÉLETBE DE ITT MÉG SZALAGKORLÁT SINCS!!!"
"TUDOM ÉS LESZAROM ÚGYHOGY HAGYD ABBA A SIKÍTÁST!!! 
*BRRRAAA BRRRAAA BO-BOMMM*
 "ÁÁÁÁHÁHÁHÁHÁÁÁ, DE NEM MEHETÜNK ITT A SZAKADÉK SZÉLÉN 90-NEL, HA MEGCSÚSZUNK FÉL KILOMÉTER SZAKADÉK VÁR ITT BALRA":


"KUSS LEGYEN ÉS KAPASZKODJ!!!"
"MIRE 3-AT PISLOGSZ LEÉRTÜNK"
"ÁÁÁÁ.... EGY": 


 "NEHEHEHEMAKAROKMEGHALNIIII.... KEHEHETTŐŐŐ":


*hüpp-hüpp* "Ba..ba..bazdmeg le... leértünk élve..."
"...Három..." 


"Kurvaélet, beszél a pszichopata-elmebeteg motorom segítség..." 
 "NE PICSÁSKODJ MÁR, CSERÉLJ ALSÓGATYÁT, VEDD MEG A KIS HOMI KÉPESLAPOD, AZT HÚZZUNK!!!
"Igenis uram... izé... asszonyom... akarom mondani hölgyem..."
 

FELKÉSZÜLTÉL TÖKI?
"Nem igazán..."
"AKKOR GYERÜNK!!! 


"ÉS MOSTANTÓL ÉN VÁLASZTOK ZENÉT!!" 

Hál' Istennek, a Grimselpass-on sincsenek telepített trafipaxok, így ha még maradt benned egy hangyafasznyi tökösség, akkor a bokrokban megbújó 2000 Eurós gyorshajtási csekkek lidérceivel a válladon és a - Redlight King - Bullet In My Hand - című számával a sisakodban rombolhatsz felfele a 3. etapon, ilyen utakon:


a 3000 méteres Brünberg és a 3200 méteres Gärstenhörner közé szorított duzzasztógáthoz: 


...amin naná hogy lehet motorozni ;-)
Sőt, csak ezen keresztül lehet eljutni... ott szemben a szilán látható...:




ALKATRAZBA!!!

*MUHAHA*



 "This is very nááájsz májfrend, de mivel már Sean Connery és Nicolas Cage is leléptek, már hiába térdelsz üvöltve két zöld fáklyával, már nem F16-osok jönnek napalm-os teljes test barnításra, csak a portás ballag oda hozzád (kissé félve) egy fél óra múlva, hogy:
" - Jó napot uram, isten hozta a Historisches Alpinhotel Grimsel Hospiz-ben ....ööö... jól érzi magát?"
"...*kkkhhhmm*... izé... ja... köszönöm Alfréd, megtenné, hogy hozna nekem egy Vodka Martinit rázva, nem keverve ....meg egy hegyes-tehenes hűtőmágnest? Kössz...-csi"
"Parancsoljon uram... Ez pedig a ház ajándéka..."
"Kössz Tibikém, de már van fehér pulcsim, ennek meg amúgy is túl hosszúak az ujjai..."
 "Oooo...." *hukk* "ak*rva... Egy pillanat és felpróbálom, csak a motornál van a hozzá illő cipőm, mindjárt jövök"

#zzzzzzeeeemmm (ez épp megúsztuk)

5 perccel később a 3. kanyar utáni egyenesből visszanézve még nyomunk egy Looney Tunes-os "So long Suckers"-t majd - Tobu - Sweet Story -jára nyugodt-korzózós tempóban elindulunk tovább...


A hágó tetejénél fekvő Haaalottak taváhánál pedig... "Nem, nem viccelek Géza, ezt tényleg a Halottak tavának hívják, nézd, - itt írja: Totensee -" szóval a Haaaalooottak Taváhánál igazi katasztrófa turistaként megállunk fotózni:


"hhhmmmmm... Teeee Maargiiit..."


"Szép ez a tó mitagadás, de uuuncsiii, meee én nem látok egy hullát se...


Mígnem ekkor a tőlünk pár méterre tanyázó 50-es, Tom Tailor pólós, kapuzárási pánikos Cipófej-Claus kiszúrván a Szörny-et kaján vigyorral megigazítja a baseball sapkáját (gondolván * hehh... Naa Junge..? Jetzt zeige ich dir was der Name Porsche bedeutet - szabad fordításban: Kicsi a pöcsöm és már ha feláll is csak a bokámat tudom levizelni vele, úgyhogy kompenzálásként lezúználak) ...mire Menő Márton-unk (moi) bal kezében hanyagon a kulcsot felmutatva - jobbal pedig a start gombra nyomva egy Chuck Norris nézéssel visszaszúr, amire a Szörny adja meg a 2 lépéses Sakk-Mattot egy:
kkkeeehhh... BOBOMMMMBOBOMMMM-mal...


Cicófej Claus pedig erre (ráeszmélve hogy az Ördög lányát heccelte) kigúvadt szemmel inkább nyom egy vigyorból csíkszájjá vált (nem én voltam fejű) Shakespeare al-mellékszereplő monológot:

"Dr. Dákó jobbra el...."

*hehe*

"Én is így gondoltam pöti-Peti..."
...majd miután a vízhőfok jelző ismét elérte a 3. rublikát, megpaskoltam a tankot és vigyorogva csak ennyit szóltam: Na baby.... KAPD EL A TÖKÉT A PARASZTNAK!!! :-D

 BRRRAAA BRRRAAAA BRAAAAAABOMMM


"...behh... ezek az 50-es cipóképű könyvelők nem húzzák az 5. kanyarig se..."

DE, miközben innentől Megalázott Maximilian "fotózós Spaßfahrt"-ot imitálva könnyed 60-as tempóval próbálja gyöngyöző szemmel menteni 110 000 rosszul elköltött eurója becsületét, mi megállunk:

*íííííííí*
"jujujujuj: Ezért jöttünk Édes - Látod azt ott?"
"Na AZ, AZ ott James Bond Goldfingerének Furkapass-a"



és hogy miért akkora szám ez a popkultúrától függetlenül??
Nos kedves olvasó, kérlek, ha sok mindent át is pörgettél ebben a blogban, kérlek kattints erre a videóra és szánd rá azt a 7:30 percet teljes képernyőn!



*ÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍííííííííííííííííííí*
"Csípj meg Tibor, nem hiszem el,de tényleg ITT VAGYUNK!!!!"
...azaz mindjárt...
"Hé... Te... Fekete veszedelem itt alattam... Vigyél le innen megint 3 szempillantás alatt"
 *BRRRRAAABOBOMM*
"ÁÁÁÁÁKURVAÉLET NEMERREGONDOLTAM.... EHEHEGY" 


*BRRRRAAA BRRRRAAAA*
"SEGÍTSÉÉÉÉG...KEHETTŐ...." 


BO-BOMM-BO-BOMM-BOMM
"....basszameg megintbeszartam .... három"


*flatty-flatty-flatty* (- igen, így sétál minden nyugdíjas egy 3kg-s pelenkával)
"Te Tibi.... ez is szép kis környék... WC papírt ugyan nem árulnak, de szép kis környék"




...és valahol itt döntött úgy Mr. Monster, hogy megint ő választ számot, legalábbis arra még emlékszem, hogy a sisakban elfehéredtem, miközben megszólalt a - Coyote Kisses - Six Shooter -e...
Innen pedig, annak ellenére, hogy út közben esküszöm semmit nem ittam, mégis (kislányként sikítós) képszakadás a - Hotel Beleverde Furka -ig:


Nem, Tibor, ne vihogj, nem beleverte hanem beleverte... Faszom... szóval Beleverde :-P és miközben te még mindig a tankot paskolva nyerítesz, én azért még csinálok pár képet....:



...többek közt a neve-nincs tóról, amit Trump nem engedett felrakni még a Google Maps-ra sem, hisz globális felmelegedés NINCS, és te is rosszul látod, ez itt nem tó, hanem a Rhone-gleccser:



...ami valaha állítólag így nézett ki:


"hallod Pokol Panna..."
"Nem baj ha stílust váltunk a hely tragédiájának tiszteletére?"
"....a teli torkos Armageddon után, mit szólnál egy kis soft-krúzoláshoz  - Sapphire - Nevermind -jára ismétlőben?
"Nézz inkább vissza az útra amit megtettünk eddig:"


 ....választ már nem kaptam...
Nem volt több tökönszúrt-hulk-féle üvöltő mennydörgés...., csak amolyan gördeszkán csendben suhanó Grizzly brummogás féle szolid aláfestés.... miközben aláereszkedtünk a hegyről a naplementében az Andermattban tervezett szállásunk felé...




És tudjátok mit?
Ez a szám, ezen a helyen, itt és most Pont tökéletes volt...



Ezeket az utakat így az utolsó napfényben elnézve ugyanis eszembe jutott, hogy míg más utakról egyszerűen csak simán hazamész, és jobb esetben vigyorogva kipipálod a bakancslistán, hogy "itt is voltam", ez az út valahogy más...

Itt és most, a világ tetejéről jövet, ebben a naplementében nem egyedül jössz...
Nem...
...Ha gyöngyöző szemmel most a tükörbe nézel megláthatod, ahogy szolidan lemaradva, de Bond szelleme mosolyog rád a rég bezúzott Aston martin DB 5 kormánya mögül, miközben még 2 tucat itt szakadékba zuhant boldog sebességfüggő lelke kísér titeket...


...öreg...


...te még nem haltál meg, de ez az út nem csak a bakancslistád strigulája lett...
Nem...
Te hagytad itt a lelked egy részét az útnak ezért az élményért cserébe...



 ...és boldogan vésed ezt a képet is a legszebb emlékeid közé:
"köszönöm hogy itt lehettem Istenem...., és tudod hogy szívem szerint itt maradnék a hegy szellemeivel..."


"...De még nem tehetem... még nem..."
"...Még tovább kell mennem..."

*BRRRAAAABOMMM*










2 megjegyzés: