2017. január 8., vasárnap

Bear Gryllsként a világ tetején - Dachstein



Legalább negyed órája gondolkozom, hogy hogyan lehetne egy épkézláb bevezetőt írni ennek a résznek... Ha ugyanis őszintén leírom, hogy egy átlagos téli hétvégén nem egy 2000 méter feletti síparadicsom hüttéjében sörözök, se nem egy brutál panorámás termálfürdőben áztatom a hátsómat, a legtöbb nehezebb sorsú, kevésbé szerencsés honfitársam Magyarisztánban joggal hördül fel, és ránt kaszát, mondván: "akkooo a faszéé mentéé oda!?"

Mentségemre legyen mondva, 3 év után, az Alpok a szomszédban olyanná válik, mint a Siófokiaknak a Balaton: "ottvan oszt jóvan, majd lemegyünk jövőre, mikor jobb lesz az idő!"

Igen ám, de máshonnan nézve, ez még Csak a 3. év itt, és elég kinézni az ablakon, hogy az embernek eszébe jusson, nyan-cat-re szittyózni a gép előtt ülve, lehetne egy Borsod-i faluban is:


Jó, ok, tényleg, szedjük össze magunkat! A mai világban sosem lehet tudni, hogy meddig lehetünk itt, és ha ne adj´Isten, egyszer mindez már nem a szomszédban lesz, kár lenne utána azon rágni magunkat, hogy mit hagytunk ki szimplán lustaságból...

...Gondolom itt már érezni, hogy a "sima sí-hüttés sörözés" bár mindenki másnak tökéletesen megfelelne, Kalandor Kálmánunkat már csak egy hajszál választja el egy kolosszális f*szságtól...


...és hopp ...Murphy törvénye akcióba is lendül az Internet rengetegében, és hogy-hogynem bedobja, a fűtött szobában, hintaszékben bambuló hősünk elé ezt:



HAHA! EZ AZ!
EZ KELL NEKÜNK!
...jó, tudom,hogy január van, de úgyis tökmindegy mert ott fent mindig hó van nem?

...nos, ....nem.
 ...kicsit SEM mindegy...

...de ne rohanjunk ennyire előre :-)

Másfél óra múlva már nem teljesen őszinte vigyorral fizetjük a 14 eurós útdíjat a - meglepő nevű - Dachsteinstrassén, kicsivel Ramsau előtt.
5,5 kilométerért 4500 Huf, az Ájfón szintű rablás, fajlagosan a duplája a Glocknernek, pedig az sem olcsó. Kerestem is a "made by Közgép" logót az út mentén, de gondolom vagy még x év után se sikerült kirakni, vagy már szétmállott a sózott hótól :-P
Igazából mindegy is, mivel ez az egyetlen út, túl sok választásod nincs. Vagy ez, vagy gyalogolsz.

Ne csessz ki magaddal már itt az elején feleslegesen, negyed óra múlva az űrkabin felvonóért úgyis ki kell fizetned 2 főre 74 Eurót, ahhoz képest ez már szinte ingyen van :-P

Mivel a fűtött kocsidban kabátban ülve jutsz fel a parkolóig, az a "kis hűvösben" eltöltött 4 perc, ameddig a parkolótól elérted a felvonó várótermét még szinte jól is esik, és marha nagy vigyorral konstatálod, hogy derékig ér a hó már itt is.

 - Spoiler veszély - már itt is -2/-3 fok volt...


és aki emlékszik a szlovéniai fagyhalál túrára (Link), annak talán beugrik az 50 méterenkénti -1 fokos szabály...:

Ennek láttán "Tessék kérem számolni":




Csalóka ám a kép a fűtött és jól szigetelt felvonókabinból még a csúcs közelében is:


De aztán bedokkolunk, kinyílik az ajtó, megcsap a 60km/h-s -25 fokos orkán és hihetetlen gyorsan arcunkra fagy a mosoly a (többnyire) jégből nőtt Salvador Dali bajszunkkal együtt.
Száll az üvegszilánk állagúra fagyott jégpermet, és ha 2 széllökés közt elköveted a hibát, hogy kesztyűs kéz nélkül megkapaszkodj a fémkorlátban, elég gyorsan együtt érzel szegény nitrogénba esett T1000-essel a Terminátor 2-ből.



kkk...

k..

Kkkiiibbaszott hideg van!!


Minden egyes képért szinte egy ujjadat kell feláldoznod, de ez a látvány egyszerűen hihetetlen:

(a felső kép nem fotófilter miatt ilyen hanem a jégszilánkos hópermettől.)


Ha eddig sose tetted a blogban, erre a képre akkor is kattints rá a teljes felbontásért, hogy lásd, amit ott szemben felhőnek nézel, annak egy jó része az Alpok csúcsai:


És mind lejjebb van mint ahol most állsz!

Az jégdarás orkán sunyi hullámokban hol kicsit alábbhagy, hol odébb lök egy fél méterrel, és még egy kép már pont a kedvenc középső ujjadba kerülne, úgyhogy kurva gyorsan menedéket kell találnod.
Rendes osztrákokként persze hogy építettek ide is éttermet, ami most megmenti az életed:
Negyed óra parkinson roham után kiolvadsz annyira, hogy segítség nélkül le tudj ülni egy asztalhoz:


Ha a fél vesédet kérnék valami meleg kajáért, akkor is rendelnél, de egész baráti áron eléd tesznek egy nagy tál forró Currywurst-ot, frissen sült hasábbal:


Ugyan alig 2 perce szedték ki a 200 fokos olajból, de nagyjából ugyanennyi idő alatt el is pusztítod az egészet.
Ne aggódj, ha közben hólyagosra égette a nyelved, elég lesz kint megpróbálnod elkapnod vele egy hópelyhet és rendbe jön. Vagy elfagy ha lassú vagy, de nyugi, Youtubeon találsz holnap egy csomó jelbeszéd leckét kezdőknek :-P

Kint eközben a jeges szélviharnak köszönhetően fél percenként változik az időjárás, és mivel már majdnem újra érzed a lábujjad, egyre többet nézelődsz kifele az ablakon, mígnem egy felhőmentes percben meglátod a veszted:


"OTT A FÜGGŐHÍD!":

"ERESSZ ASSZONY!"
"KI KELL MENNEM ODA! Ez a végzetem, te ezt nem értheted..."
"Mondd meg otthon, hogy nem adtam fel!" MONDD MEG hogy harcoltam a végsőkig!"

Öreg, a régi Star Wars II Hoth bolygója az lóf*sz ehhez képest!

A híd és az étterem melege közt max ha 50 méter van, de ezalatt az orkánnal szálló jégszilánk esőben, térdig érő hóban araszolva 3x is lepereg előtted az életed.
Mire eléred a híd végét már akkora túlélőnek érzed magad, hogy ha itt összefutnátok, Bear Gryllsnek már nem is köszönnél, csak sziklatekintettel biccentenél egyet, mert TI... TI már ismeritek a zord vadon valódi arcát, csak TI vagytok képesek megküzdeni az elemek legkegyetlenebb formáival, és csak TI ketten élhetitek túl ezt a jégpoklot:


.....na meg az a csapat alsó tagozatos osztrák kiscsávó, akik elengedett kézzel, vígan rugózva rohannak előtted a szélben hullámzó függőhídon :-P


BASZKI HA EGY CSAPAT 8 ÉVES ÁT TUD MENNI AKKOR NEHOGY MÁR NEKEM NE MENJEN! :-P
Na gyerünk, szép lassan, jobb kéz-bal kéz, hogy egyszerre csak az egyik fagyjon a korláthoz és hajrá:


2 pelenkacserével és 10 perccel később elérem a túlparton a "lépcsőt a semmibe":


és bár minden önfenntartást biztosító idegsejtem 10 körömmel küzdd ellene, csak kimászok a végére:


Ahogy bármelyik rajzfilmben lenni szokott, valahol itt jelenik meg a "kicsi (műszaki) én" a vállamon, hogy a fülembe súgja:
"Tiiiibooor, szerinted  hogy változik az üveg szakítószilárdsága a -20 fokban?"
"Tiiboor, szeinted az üveg szereti a 60 km/h-s széllökések hatására a fémteraszban fellépő csavaró feszültséget??"
ÁÁÁÁ!!!! Kuuurva életbe, tűnjünk el innen!

# csapó és schnitt!

2 perccel és kb 20 méterrel később:
Na, ki tudja mi a jégszörnyes-fagyzombis horrorfilmek második mondata?
...tudod, kicsivel a sikítás előtt....:

"Ott, az a luk a hófalban, azt meg kéne nézni" 8-P

 


NE MAGYARÁZZ, MIKOR TÉVÉBEN NÉZEM ÉN IS TUDOM HOGY HÜLYESÉG!
...de ebben itt biztos Luke fénykardja lesz, a koboldok aranya a szivárványok tövéből vagy mittudomén!

Na ja... vagy az Eispalast jégbarlang, de mielőtt lefittyedne a szád, hogy idén se lesz belőled Jedi lovag, inkább menj be:


Kellemes meglepetésként itt kell megjegyeznem, hogy ezek a képek - a Werfenivel ellentétben - utómunka nélkül a valóságot mutatják:


Na? Fasza nem?
Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb jégszobor itt Singapore-i mintára színváltós megvilágítást kapott!
Ok, ez nem egy természetes barlang mint a werfeni, csak egy jégbevájt túristaattrakció, de itt legalább látsz valamit, nem úgy mint a másikban, ahol folyamatosan az járt a fejedben, hogy ekkora átbaszást, csinálhattam volna öregapám borospincéjében is:
Csak leküldöm a parasztokat 10 lépcsőn egy hegesztősisakban, hogy még véletlenül se lássanak lószart sem, a kijáratnál meg eladok nekik egy házilag berhelt lutraalbumot, kamuképekkel, és megnyugtatásul elmondom nekik: "Ezt láthattad VOLNA, de te védted a természetet egy fekete dobozban elásott vakond sötét segglyukában :-P"
Na ugye hogy jobb a Singapore-i karácsonyfa?!

Jolvan Petike, jóból is megárt a sok, a 913 kép ugyanarról a jégmedvéről elég lesz, indulj szépen vissza az embernyi hófal tövében:



majd 2 miatyánk után futás vissza, át a Jurassic Park hídon:


 ...de mielőtt elindulsz lefele, csináld meg ezt a képet a felvonó bejárata fölött, ami sok - nálad értelmesebb - kirándulónak megmentheti az életét:



"...Ja..."
"...de azok puhapöcsök!"
"...Bezzeg mi, ugye Grylls?"








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése